URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2022, 16:54

Impactul fondurilor europene asupra vieții românilor: În regiunile Nord-Est şi Nord-Vest, PIB-ul a crescut datorită fondurilor de coeziune (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Informaţii interesante au fost scoase la iveală de un studiu sociologic, lansat miercuri, ce vizează identificarea rezultatelor fondurilor de coeziune în două regiuni ale României (Nord-Est şi Nord-Vest) şi informarea publicului cu privire la impactul fondurilor de coeziune asupra vieţii cetăţenilor. Datele arată că în cele două părți ale țării PIB-ul a crescut datorită infueiei de bani europeni, dar semnalează și diferențele între regiuni.

Comparație între regiuni

Studiul, realizat de Cult Market Research în cadrul proiectului "EU COHESION FUNDS - IMPACT ON PEOPLE’S LIVES", a fost lansat miercuri, 30 martie 2022, într-o conferinţă online.

"Cercetarea sociologică vizează identificarea rezultatelor fondurilor de coeziune în două regiuni ale României (Nord-Est şi Nord-Vest) şi informarea publicului cu privire la impactul fondurilor de coeziune asupra vieţii cetăţenilor", arată un comunicat al Freedom House, lider de proiect.

La prezentarea studiului au participat Gabriel Lupu (Partener Cult Market Research), alături de reprezentanţii ADR-urilor din cele două regiuni, Vasile Asandei (ADR N-E) şi Ovidiu Mărginean (ADR N-V), iar jurnaliştii Dan Simai (BIHOREANUL) şi Claudiu Raus (redactor-şef adjunct Ziarul de Iaşi) au prezentat două dintre studiile de caz.

Redactorul BIHOREANULUI a vorbit despre Aquaparkul Nymphaea din Oradea, ca studiu de caz în regiunea de Nord Vest. Cea mai mare investiţie publică de profil din România, în valoare de 22 milioane euro, aceasta aduce oraşului sute de mii de vizitatori anual. Construit cu cofinanţare europeană pe amplasamentul vechiului ştrand municipal, aquaparkul a produs în ultimii 5 ani venituri de peste 17 milioane de euro şi un profit de peste 7 milioane euro, care a fost reinvestit în finanţarea de parcări supraetajate şi urmează să acopere şi costurile pentru construirea unui hotel.

Citiţi detalii pe această temă în articolul: „Scăldaţi în bani: Povestea Aquaparkului din Oradea, "fabrica de bani" a oraşului, creată din fonduri europene (FOTO)

Care e, de fapt, calitatea vieții cetățenilor?

Lansarea studiului a fost urmată de o dezbatere asupra utilizării eficiente a fondurilor de coeziune, la care au participat Monica Săsărman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Corina Creţu, europarlamentar, şi Bianca Toma, director la Centrul Român de Politici Europene.

În studiul realizat în cadrul proiectului, Cult Market Research a analizat calitatea vieţii cetăţenilor din cele două regiuni vizate, utilizând trei metode: analiza datelor statistice disponibile cu privire la puterea de cumpărare, PIB pe cap de locuitor şi evoluţie număr persoane active, un sondaj de opinie pentru a identifica percepţiile locuitorilor şi studii de caz asupra efectelor produse de proiectele implementate din fonduri de coeziune.

Din analiză reiese că, raportat la nivelul european, aproape toate regiunile naţionale sunt sub indicele dezvoltat de Eurostat ca standard al puterii de cumpărare mediu (43400), cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov care este puţin peste medie, cu o valoare de 50100.

PIB-ul anual pe cap de locuitor în regiunea Nord-Vest a crescut din 2013 până în 2019 de la 5.671 de euro până la 9.470 de euro.

În regiunea Nord-Est, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut și el, dar de la 3.799 euro până la 5.811 euro în același interval.

La nivel naţional, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în ultimii 3 ani analizaţi (2017-2018-2019), creşterea fiind de aproximativ 800 de euro în fiecare an.

"Cetăţenii români nu au cunoştinţe avansate despre proiectele implementate în localităţile lor de reşedinţă sau la nivel regional, dar peste jumătate dintre participanţii studiului cantitativ au o părere pozitivă cu privire la proiectele finanţate din fonduri europene", mai arată comunicatul.

Fondurile europene, între prosperitate și stagnare

În cadrul dezbaterii ce a urmat, Corina Creţu a afirmat că "în ciuda banilor foarte mulţi care s-au alocat şi în perioada 2007-2013 în regiunile mai puţin dezvoltate, acestea au avut evoluţii diferite. Unele au mers către prosperitate, altele au stagnat. Ideea nu a fost de bani adiţionali, ci de a aduce expertiză pe teren, de a pune împreună expertiza românească cu cea a Comisiei Europene, pentru a identifica blocajele şi a vedea care sunt soluţiile pentru dezvoltare".

"România are la dispoziţie în următorii ani aproape 80 de miliarde de euro. Este o şansă istorică prin care guvernul României are şansa de a investi în domeniile în care e atât de multă nevoie: sănătate, educaţie, infrastructură, locuri de muncă", a mai spus Corina Creţu.

Pe de altă parte, a subliniat Bianca Toma, "toate aceste proiecte vin cu cheltuieli publice semnificative, atât pentru implementare, fie că ne referim la autorităţile de management, organismele intermediare ş.a.m.d. E o birocraţie fantastică legată de monitorizarea acestor proiecte şi rămâne de văzut cât de simple le facem. În al doilea rând, cât de mare impact au. Noi considerăm că încurajarea mediului de afaceri în a veni cu felurite formule este de dorit".

Legat de acest aspect, Monica Săsărman, secretar de stat la MDLPA, a precizat că "toate instituţiile abilitate ale statului trebuie să se aşeze la masă şi să spună fiecare din perspectiva proprie ce se aşteaptă, care sunt documentele care trebuie utilizate şi cum se poate simplifica această procedură a depunerii de documente care, pe lângă faptul că îngreunează şi blochează, uneori, activitatea autorităţii care gestionează fondurile europene, generează şi o situaţie de disconfort pentru aplicant".

Proiectul "EU COHESION FUNDS - IMPACT ON PEOPLE’S LIVES", menit să promoveze o mai bună înţelegere a fondurilor europene, este implementat de Freedom House România (editor presshub.ro), în consorţiu cu Atlatszo Erdely, RFI România, G4Media, Ziarul de Iaşi, Bihoreanul, Europa FM şi Cult Market Research. Proiectul este finanţat de către Comisia Europeană în cadrul programului DG Regio – EU Cohesion Funds.

Vezi mai jos întreaga conferință!

Mai multe informaţii pot fi găsite în raportul sondajelor de opinie şi în prezentarea studiului sociologic de mai jos:

Studiul Cult Research:

Sondajele de opinie:

Studii de caz:

 

Sigla EU Cohesion Funds

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
A crescut pib-ul, dar numai unii beneficiaza!
E ca in bancul ala cu puiul rotisat. Eu si x (puneti birtinezul sau birta, sau ciutacu, puteti pune orice politician, indiferent la ce nivel e in sistem!) avem la masa un pui rotisat. El il ia si-l haleste pe tot. Vine statistica si ne spune ca noi, eu si x, am beneficiat in medie de cate o jumatate de pui. Or fi fonduri, dar din ele se infrupta doar politicienii si trepadusii lor, populimii ii ramane doar plata taxelor, a birurilor si a veniturilor/pensiilor nesimtite!
Postat 01 Aprilie 2022, 07:19 de pinonel
CrisDumi aka KP
A de obicei propaganda Ruski. In rest foarte bune fondurile Europene. Nici Ceaușescu nu a beneficiat de fonduri Rusesti , și sa împrumut de la FMI. Cum sa avem încredere in Rusi, tu nu vezi ce fac in Ukraina
Postat 31 Martie 2022, 23:57 de Sandu2100
Una caldă, una rece.
Prostimea liberală din fruntea țării a bătut palma cu Banca Mondială pentru un împrumut care să permită construirea unor depozite alimentare regionale și locale, unde să se achiziționeze de către Statul Român și să se stocheze mari cantități de materii prime (grâu, porumb, floarea soarelui, legume, etc, etc). Scopul declarat e ca, de la aceste depozite, să poată fi trimise ajutoare pentru toate țările din UE, care nu fac față creșterii agresive a prețurilor la alimentele de bază. Tâmpiții de la noul FSN, fac împrumuturi ca să sprijine creșterea de prețuri din Germania, Franța, Olanda, etc. La români nu-i nicio problemă, nu-i așa? Tot românul joacă pe sacii cu bani de acasă și nu contează prețul uleiului, spre exemplu, de la piață ori de la magazin.
Postat 31 Martie 2022, 17:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON