URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Februarie 2018, 15:15

Hotărârile penale pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii pot fi atacate cu recurs în casaţie. Decizie a Curţii Constituţionale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Monitorul Oficial nr. 1000 din 18 decembrie 2017 a fost publicată Decizia nr. 651/2017 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că pot face obiectul recursului în casaţie şi hotărârile pronunţate ca urmare a recunoaşterii învinuirii.

Deşi anterior Curtea Constituţională respinsese mai multe excepţii de neconstituţionalitate, prin această decizie şi-a reconsiderat poziţia arătând că este neconstituţional să privezi de dreptul la recurs în casaţie atât persoana care şi-a recunoscut învinuirea, cât şi procurorul.

În motivarea deciziei se arată că reconsiderarea jurisprudenţei Curţii s-a făcut ca urmare a reducerii marjei de apreciere a legiuitorului în domeniul căilor extraordinare de atac şi al sporirii garanţiilor care însoţesc accesul liber la justiţie.

Curtea constată că excluderea posibilităţii atacării cu recurs în casaţie a soluţiilor pronunţate ca urmare a aplicării procedurii privind recunoaşterea învinuirii creează discriminare atât pentru inculpat, cât şi pentru partea civilă şi partea responsabilă civilmente, faţă de părţile din cauzele penale soluţionate potrivit procedurii de drept comun, fără a exista o justificare obiectivă şi rezonabilă, ceea ce atrage încălcarea prevederilor art. 16 din Constituţie referitor la egalitatea în drepturi.

Chiar părţile din aceeaşi cauză au parte de un tratament juridic diferit cu privire la posibilitatea de a declara calea extraordinară de atac a recursului în casaţie, în funcţie de unicul criteriu al manifestării de voinţă a inculpatului, respectiv a unuia dintre inculpaţi, de a opta sau nu pentru judecarea cauzei potrivit procedurii privind recunoaşterea învinuirii. În acest fel, partea civilă şi partea responsabilă civilmente sunt puse în situaţia de a nu avea acces la calea extraordinară de atac a recursului în casaţie doar prin voinţa inculpatului de a urma procedura privind recunoaşterea învinuirii. Totodată, este posibil ca, în aceeaşi cauză, unii inculpaţi să fie judecaţi după procedura simplificată, iar ceilalţi potrivit procedurii de drept comun.

Prin urmare, dispoziţiile de lege criticate creează, cu privire la persoane aflate în situaţii similare, o vădită inegalitate de tratament sub aspectul recunoaşterii liberului acces la justiţie, în componenta sa referitoare la dreptul la un proces echitabil, această inegalitate nefiind justificată în mod obiectiv şi rezonabil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
!!!!!!!!!!!!
Probabil CCR a luat în considerare că " recunoașterea " a fost făcută ( putea fi făcută ) forțat !
Postat 18 Februarie 2018, 12:42 de TDS
Erata:
Nu recunosc ce am scris mai devreme! Lipsesc cateva semne de punctuatie, le-am omis deoarece eram afectat emotional de decizia Curtii. As mai putea invoca si alte motive, dar la ora asta nu imi vin in minte. Voi reveni, iar atunci nu o sa mai recunosc ce am scris acum! Unde-i lege, nu-i tocmeala... ci recurs la invoiala!
Postat 18 Februarie 2018, 00:16 de User anonimizat
Traiasca PCR-Partidul Coruptia Romaniei
Si uite asa s-a facut praf inca o initiativa, raspunderea magistratilor. Dupa modelul: "noi, politicienii furam, dar va lasam sa furati si voi", aceasta decizie a Curtii Constitutionale transmite mesajul: nu mai cereti raspunderea magistratilor ca de azi nici voi, corupti infractori, nu mai raspundeti pentru ceea ce ati declarat. Se pare ca Justitia si-a pierdut nu doar vederea, ci si mintile.
Postat 17 Februarie 2018, 23:59 de User anonimizat
Asadar, presiunile procurorilor pot fi repuse pe tapetul instantei de recurs !?!
Asadar, pana si infractiunile recunoscute sunt cu dus-intors, poti sa uiti si ce ai facut !?!
Postat 17 Februarie 2018, 19:25 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON