URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2021, 13:39

Gunoiul sub preş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E scandal mare cu colectarea gunoaielor, chit că, prin comparaţie cu alte judeţe, noi deja suntem în secolul XXII. Dar când vine vorba de scumpiri, chiar dacă e vorba de contravaloarea unui pachet de ţigări, tot omul se revoltă.

În schimb, nu am văzut nicio revoltă a şefilor de asociaţii care au tolerat ca mii de cetăţeni să declare că stau singuri în locuinţe, ca să plătească o taxă de salubritate mai mică. Dacă ar fi să ne luăm după clienţii operatorului de salubritate, Oradea nu are nici 150.000 locuitori.

Să luăm exemplul unui cetăţean care plătea 11 lei pe lună fiindcă a declarat că locuieşte singur. Acum, când plata se face după cantitatea de gunoi produsă, ajunge să plătească poate 60 lei. Dar diferenţa nu este de 49 lei în plus dacă în casă locuiesc 4 persoane, ci doar de 16 lei. La fel e şi la ţară, unde o mulţime de gospodari pur şi simplu nu încheie contracte cu operatorul. Oare ce fac cu gunoiul? Îl ard? Îl îngroapă? Îl mănâncă? În primele două cazuri ne aduc şi nouă prejudicii, pentru că poluează.

E grea tranziţia de la epoca de piatră a comunismului la cea civilizată a capitalismului. Ne trece conducta de canalizare prin faţa casei, dar noi folosim fosa septică. Gazul la fel, dar preferăm lemnele şi cărbunii. Mulţi nici la apă nu se racordează, că-i mai ieftin să bei carcalaci din fântâna plină cu nitriţi. 

Mai ţineţi minte ce revoltă a stârnit şi taxarea locurilor de parcare? A fost suficient ca doar o lună să fie abrogată şi ne-am trezit în centru cu toate junghiurile de maşini aduse de afară pe 500 euro, de nu mai aveai unde parca.

Democraţia costă, curăţenia e scumpă, canalizarea tot din buzunarul nostru se întreţine. Dar, dacă tot am intrat cu încălţările pline de noroi în Uniunea Europeană, poate că ar fi timpul să ne decidem: ascundem gunoiul sub preş sau lăsăm opincile la barieră?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Cum (te) fura liberalii! ,,Metoda" de estorcare/escrocare e aceeasi peste tot!
Baronul galben Costel Alexe, dezmăț bugetar în plină criză: fondul de salarii al Apavital, majorat cu 5 milioane de euro. Cu cât au crescut facturile ieșenilor https://podul.ro/articol/14047/baronul-galben-costel-alexe-dezm-bugetar-in-plin-criz-fondul-de-salarii-al-apavital-majorat-cu-5-milioane-de-euro-cu-cat-au-crescut-facturile-ieenilor?fbclid=IwAR2fE-4nB95FurQxPDKo0CUuUah5LeSe_EThn10eWbTmODPNQvlscjITZA4
Postat 09 Aprilie 2021, 18:47 de ili3
Păcălici.
B90, până atunci nu uita ce spunea unul dintre ei despre tine, “lupul moralist”, “de meserie hater”, toată lumea are ceva cu tine, așa-i!? https://m.ebihoreanul.ro/stiri/profa-de-acasa-dezamagita-de-scoala-romaneasca-o-profesoara-de-top-din-bihor-a-demisionat-si-a-devenit-freelancer-162435.html
Postat 08 Aprilie 2021, 19:01 de User anonimizat
Păcălici.
B90, o da, victimizează-te, tu care ai sărit de la alcoor la Sunlight, prin 101, 1234, TKO, Oradea2020, toate blocate pentru jigniri, cu siguranță pot să dai lecții de moralitate. Nu am nevoie decât de un singur cont, fără ajutorul moderatorilor. Dreptul meu la opinie și al altora pe care tu îi ataci mereu, îl voi apăra mereu. Nu-i treaba ta ce scriu eu aici, nu-i pagina ta. Ști care-i paradoxul? Nu sunt nici unul dintre cei care îi enumeri, în schimb tu ești același cu conturile enumerate. Dovezile nu mint, te vei convinge.
Postat 08 Aprilie 2021, 18:55 de User anonimizat
originals = se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Esti un mincinos de doi bani. Te-ai mai vrea si cenzor, ca sa nu-ti arate nimeni obrazul. Nu ti-e rusine, mai, caricatura ? Cand ti-am demonstrat ca esti un mincinos, neam prost cum esti, ai inceput sa ma injuri. Cand te-am injurat inapoi, ai inceput sa plangi dupa moderator ca sa-mi blochezi contul. Asta ai facut si cu altii. Asta ti-e tactica. Mai intra cu o suta de conturi, ca sa poti minti, si sa pari ca esti altul. Si contul asta l-ai compromis. Haha. Le-am scris moderatorilor sa nu te scarpine intre coarne, pt ca si pe ei o sa-i ataci daca nu vor scrie ce vrei tu. Ii ataci cand scriu despre matrapazlacurile udemeristilor. Si cand vine vorba de Primarie, esti tot timpul prezent cu minciunile si propaganda negativa. Vi s-a taiat macaroana din bani publici pt ONG-uri ? Foarte bine. Asa si trebuie. S-au prins si cei care modereazace fel de poama esti.
Postat 08 Aprilie 2021, 17:08 de B90
Păcălici.
B90, a pierdut pagina, una care se fălește cu regulamentul strict. Regulament ce tu îl încalci constant de ani de zile cu sau fără concursul moderatorului. Gâlceava aduce afișări, vizualizări, ce mai contează calitatea. Tu ca ființă ești minuscul, o victorie aici e irelevantă, atât poți, te mai și mândrești cu asta. Penibil mai ești în disperarea ta.
Postat 08 Aprilie 2021, 07:47 de User anonimizat
management de gunoi al lui birtojan nulul
Birtojan asta micu face exact mentorului lui nu il intereseaza de locuitori deoarece el are bani si sta la vila in aer curat.. prosti de votanti mai bisericosi pun stampila si capata un loc de parcare peste spatiul verde unde vor mirosi a gunoaie sortate dupa bunul plac al "manajerilor" si primeste spaga precum mentorul cu cotizare la partid deci nu se aude nimic deoarece batista de hartie e pe tambal in rest niste gunoaie ... propaganda cu cel mai verde oras urmata de taieri masive, propaganda cu cel mai frumos oras urmata de demolari pe interes, propaganda cu cel mai turistic oras urmata de hoteluri pentru "preteni" propaganda cu cel mai asfaltat oras, urmata de tone de asfalt turnate si sparte la 2 saptamani dupa pentru ca e nevoie de lucrari, etc
Postat 07 Aprilie 2021, 20:51 de adriancucuruncris
originals = se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc
Important e ca ai pierdut soninule, mincinos, manipulator. Degeaba ti-ai facut o gramada de conturi, ca sa-ti ascunzi urma, ca sa o poti lua de la capat cu minciunile, manipularile si insultele caracteristice. Ai pierdut!
Postat 07 Aprilie 2021, 20:03 de B90
Cum le spui dumneata, bobocule, mai rar!
Citez din articolul dlui inginer: ,,Să luăm exemplul unui cetăţean care plătea 11 lei pe lună fiindcă a declarat că locuieşte singur. Acum, când plata se face după cantitatea de gunoi produsă, ajunge să plătească poate 60 lei." Imi permit sa dau si eu un exemplu, nu de la dracu-n praznic, ce de la doi pasi: comuna Sanmartin. Nu stiu cu cine/cum a negociat domnul primar LAZA, dar taxa e de 5,80 lei/persoana/luna!!! Am fost pt. un certificat fiscal (nu se poate elibera online, da' nu din vina primariei) si am vazut cat plateau oamenii. Si inca ceva: plateau pe un an, lucru care n-a fost posibil niciodata in Oradea in dictatura rer (nu permite softul!!!).
Postat 07 Aprilie 2021, 16:08 de pinonel
Păcălici.
B90, felicitări, la cele 1941 de afișări ai contribuit esențial, motiv pentru care ți se permite orice, inclusiv jignirile: “Apropo de generalizarile unui idiot sovin, primitiv, tipic... “La cat * mananci, ar trebui sa cantaresti o tona de gunoi, in viu. Care sunt tarile din zona noastra, cu cei mai multi cetateni infectai cu Sarcov ? Nu ti-e rusine, nenorocitule ? Ia-ti pastilelele luzarule sovin.” Cum de nu zici că Cetatea sunt eu? În paranoia ta ar fi plauzibil. Rămâne faptul că ești un ipocrit. Ești blocat, te întorci și invoci conturile altora. Te legi de alții că critică jurnaliștii, dar te iei în gură cu ei. Zici unora să-i spună la Lungu în față, dar te ascunzi și jignești pe la spate.Nu doar ești labil dar nu ai nici caracter. Acum nu ți-le bag pe alea clasice, cu conturile blocate, cu vecinu, cu militarii...te trimit la sapă în grădină, mă reții. Hai, marș!
Postat 07 Aprilie 2021, 12:23 de User anonimizat
originals = se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc,
Au imbatrnanit sovinismul si prostia in tine. Esti irecuperabil. Mai intra cu minciunile si manipularile tale, dupa inca vreo o suta de conturi. Esti si ineficient. Haha
Postat 07 Aprilie 2021, 11:04 de B90
O idee de articol.
Deși nu cred că se va materializa. Cât la sută din străzile din centru au gaz la poartă? Putem continua la punctele termice, câte sunt modernizate? Lumea arde cărbune pentru că termoficarea nu oferă serviciile dorite. Inadmisibil ca punctul zero, Piața Unirii, să nu aibă gaz. Inadmisibil ca punctul zero, Piața Ferdinand, să fie deservit de un punct termic cu cazane de 50-60 de ani. Câte containere de gunoi, îngropate, estetice, găsim într-un centru ce se dorește atracție turistică? O fi cetățeanul sceptic, rigid, dar nici oferta nu debordează.
Postat 07 Aprilie 2021, 10:23 de User anonimizat
Păcălici.
B90, toți avem nevoie de tratament, toți suntem șovini. Ai toate simptomele, succes.
Postat 07 Aprilie 2021, 10:02 de User anonimizat
originals = se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc,
Mai, sovinule, dupa tot ce ti-am explicat mai jos, continui cu scandalul. Ti-am mai spus, ai nevoie de tratament psihiatric. Poti sa-ti mai faci inca o suta de conturi, incercand sa te ascuzi si sa o iei de la capat cu minciunile, propaganda si incercarile de manipulare. Hiba e aceeasi. Nu te duce capul.
Postat 07 Aprilie 2021, 09:46 de B90
Păcălici.
B90, aoleu ce mi-ai dat-o, sunt năucit. Conturile astea nu-ți dau pace, la câte ai avut blocate nu mă mir, exprimi ce te macină. Fi mai creativ, vino cu ceva nou.
Postat 07 Aprilie 2021, 08:50 de User anonimizat
originals = se, oradeaveche, user_anonimizat, User anonim, Ardeleanul, Two, ctrl,etc,
Mai, mincinos propagandist, vezi cum te arde adevarul ? Saptamana trecuta, Hu a avut cel mai mare nr de morti din lume, raportat la nr de locuitori! Nu scoti nici un cuvant despre asta. Nici despre faptul ca spitalele sunt pline. Ungurii au inceput mai devreme, in comparatie cu restul europenilor, cu un vaccin chinezesc, netestat si neomologat de UE. Ce folos ? Lucrurile nu merg bine de loc acolo. Degeaba o tot dai cu nr de vaccinati daca rezultatele sunt un dezastru ? Nu vrem sa ajungem in situatia ungurilor. Hai sa-ti mai dau una de infarct, desi ar trebui sa te bucuri si tu si ceilalti sovini, insa, voi ati face orice sa incurcati, lucrurile de parca voi nu traiti tot aici. Minciuni, generalizari si insulte la adresa romanilor non-stop. Ce poti sa stepti de la niste urangutani prosti ? Sovin manipulator, ia citeste aici : FMI a estimat pt Romania, a doua cea mai mare crestere economica din acest an (6%). Prima este Spania S-au saturat si moderatorii de apucaturile tale, sovinule. Nu iti mai tine cu cenzura, si cu blocatul conturilor (asta ceri tot timpul), celor care iti demonstreaza ca minti. Si pe ei ii ataci cand scriu despre matrapazlacurile udemeristilor. Cu cate conturi mai intri, in incercarea de a-ti pierde urma, si sa o iei de la capat cu minciunile, manipularile ? Si pe asta l-ai compromis. Haha
Postat 07 Aprilie 2021, 08:28 de B90
Păcălici.
B90, ușor te pierzi cu firea, respiră adânc, bag-o pe aia infantilă cu conturile. Despre rata de vaccinare de circa două ori mai mare din Serbia și Ungaria, nu ne zici nimic? Iar te dai la jurnaliști? Nu știi nici măcar s-o faci elegant, cu tâlc, un “persiflet”, ceva...
Postat 06 Aprilie 2021, 21:11 de User anonimizat
Nea Chirila
Ex; "Ne trece conducta de canalizare prin fata casei, dar noi folosim fosa septica". Nu "noi". Scrie in nume propriu, nu baga pe toata lumea in aceeasi oala cu d-ta. Majoritatea sunt racordati la canalizare, acolo unde exista aceasta posibilitate. Ca mai exista si unii ca d-ta, e adevarat. E vorba de o minima deontologie a presei. Asta e nivelul cel mai de jos al acestei meserii. Cu totii stim, insa, ca in fiecare meserie exista si oameni foarte priceputi, asa cum exista si carpaci, adica non-valori. De ce nu faci mare tam-tam si ca salariile sunt mici, in special in sectorul privat ? Unde se duc banii romanilor, bani pe care ar trebui sa-i aiba din munca cinstita pe care o presteaza ? Se stie ca romanii sunt cetatenii din UE, care muncesc cele mai multe ore pe zi/luna/an. De ce nu au si salarii pe masura, care sa le permita un trai decent ? Iata niste intrebari pe care niste ziaristi seriosi ar trebui sa si le puna, si sa le puna public.
Postat 06 Aprilie 2021, 19:56 de B90
Nu se poate să ai și varza întreagă și capra sătulă?
În Bihor se poate. Cum? Taxezi cetățeanul, astfel încât să îl educi să nu se întindă cu gunoiul mai mult decât e tomberonul. În felul acesta îți rămâne loc să găzduiești și gunoi din alte județe, contracost.
Postat 06 Aprilie 2021, 18:28 de User anonimizat
Cetatea
Apropo de generalizarile unui idiot sovin, primitiv, tipic... La cat * mananci, ar trebui sa cantaresti o tona de gunoi, in viu. Care sunt tarile din zona noastra, cu cei mai multi cetateni infectai cu Sarcov ? Nu ti-e rusine, nenorocitule ? Ia-ti pastilelele luzarule sovin.
Postat 06 Aprilie 2021, 17:49 de B90
Articol bun
Din păcate avem dreptul să facem gunoi cât vrem și autoritățile nu au decât să facă curat după noi avem bani pentru țigări droguri și alte prostii dar ca să lăsăm o planetă curată pentru copii nù. Sau după noi potopul?!?
Postat 06 Aprilie 2021, 16:53 de Valcov
Cerințe europene și condiții românești
Mă amuza maxim cand văd hărnicia stupidă de a forța implementarea unor masuri europene intr-o țară bananiera. Totul e european in țara asta- prețuri, taxe, țigările, benzina, gunoiul, mai puțin oamenii, statul, justiție, salariile, și drepturile in general. A vorbi despre ecologie intr-o țară care e ultima in europa la orice e ca si cum ai predica in Biafra despre poluare, veganism si democratie. Nu e relevant, prioritar. Pentru ca jumatate din gospodării n-au curent, locuri de muncă, apă, canalizare sau chiar mâncare. Părerea și agenda unui cetățean din Rontău despre sortarea gunoiului e cam a majorității absolute. Cât privește gazul, a se vedea cam care e parerea Primăriei pe acest subiect și cum stă Oradea mult mai prost decât Turda sau Huedin. Și care sunt interesele și clica mafiotă din zona CET. Și in ce secol stă Oradea cu butelia în spate. În rest, gargară.
Postat 06 Aprilie 2021, 16:15 de Cetatea
Înseamnă că Brăila, spre exemplu, e în Mileniul IV după criteriile lui Bihorel.
Ca să cunoști cum stă treaba prin Europa, inginerule Chirilă Mircea. Nu există colectare selectivă la volum. E la greutate peste tot. Unu-i metrul cub și altceva kilogramul ori tona. Și ca să înveți și tu cum e pe planetă, află că în Australia nu se colectează separat, spre exemplu, iar selecția se face mecanizat la stațiile de sortare. Sistemul se regăsește, dual de data asta, în jumătate din Italia unde se face colectare selectivă completată de selecție specificăla stații. Și vezi că s-a inventat Disvovery și National Geografic, unde poți vedea diferențele între civilizații. În Bihor e un tun al operatorilor care, la groapă, aruncă totul de-a valma. Nu selectiv. Adeseori. Iar tariful e cu 300% mai mare ca înainte. Iar asta se vede din încasările comparative din lunile ianuarie-martie ale anui trecut și ale acestui an. Așa că, Bihorelule, ești pe lângă subiect.
Postat 06 Aprilie 2021, 14:02 de KP
compari
Drept ii , contează cu cine te compari. Daca te compari cu tarile nordice, Bihorul e in secolul XVIII, poate XIX , daca te compari cu alte județe ești in secolul XXII .Daca faci media.... apropo : cum se aduna numerele romane?
Postat 06 Aprilie 2021, 13:46 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON