URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 15 APRILIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oraşul este asaltat de constructori. Până de curând, ne uitam cu invidie la Cluj, unde dezvoltatorul te ducea în câmp, îţi arăta unde va fi locuinţa ta, după care trebuia să scoţi banii. Acum şi în Oradea se cumpără locuinţe cu mult înainte de a fi finalizate, în multe cazuri chiar când demarează lucrările...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu, titlul nu e o glumă! Dacă Sandu Lungu, carismaticul luptător care a pus Bihorul pe hartă cu pumnul său necruţător şi dimensiunile sale respectabile, s-a pus în fruntea unei "armate" de protestatari cu care a bătut străzile Oradiei, dacă a pus mâna pe megafon pentru a se adresa mulţimii, asemenea unui lider politic, nu e de glumă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Anul trecut pe vremea asta, când străzile erau pustii şi cămările pline cu drojdie cât pentru două vieţi, prin oraşele noastre apăreau panouri ale căror mesaje nu le-am crezut nicio clipă, gen "Totul va fi bine" ori "Mulţumim, doamna doctor".
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Era o duminică liniştită, leneveam în pat în jurul prânzului, după o noapte pierdută, şi mă amuzam urmărind Cartoon Network. La un moment dat, pe ecran au început să curgă nişte cuvinte repetitive pe o bandă animată: "Comutaţi pe un canal de ştiri pentru o informaţie importantă!".
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre protestele anti-măști și anti-restricții organizate în Oradea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
31 Martie 2021, 14:38

Primarul Birta: Tarif de salubritate de 17,87 lei pentru orădenii de la blocuri, până la sfârşitul anului, timp în care ţarcurile vor fi „reformate” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Implementarea noilor reguli de salubritate, cu colectarea separată a biodeşeurilor şi plata în funcţie de volumul de gunoaie generat (plăteşti cât arunci), intră în etapa tranziţiei.

În urma opoziţiei asociaţiilor de proprietari, care au refuzat să încheie contractele cu RER Vest, în ultima lună primarul Florin Birta s-a întâlnit cu aproape toţi preşedinţii şi administratorii de la blocuri, aflând că opoziţia lor este adesea legată de lipsa infrastructurii adecvate. 

Drept urmare, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, primarul a anunţat că, până la finalul anului, Primăria şi RER vor remedia aceste probleme, iar orădenii de la blocuri care vor încheia un contract vor plăti un tarif fix de salubritate, de 17,87 lei. Dacă nici acest tarif nu-i va mulţumi, vor plăti o taxă specială.

În acelaşi timp, asociaţiile care deja au semnat contractul vor plăti strict pentru deşeurile pe care le generează, putând ajunge chiar la un preţ mai mic pe persoană decât cel stabilit de Primărie.

Probleme cu ţarcurile

Birta a explicat că, în urma întâlnirilor cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, a înţeles că sunt mai multe probleme care ţin de infrastructura serviciului de salubritate care trebuie remediate.

„Există mai multe asociaţii arondate la aceeaşi incintă, containere care nu sunt corelate uneori cu numărul de proprietari. Trebuie să ajungem la colectarea separată la blocuri pe patru fracţii şi ar trebui ca fiecare asociaţie să aibă alocată o incintă, aşa ar fi normal, să nu avem mai multe asociaţii la o singură incintă”, a declarat Birta.

De asemenea, în oraş sunt asociaţii care nu au ţarcuri şi ţin pubelele în faţa blocului, iar orice trecător le poate umple. În plus, multe din ţarcurile din oraş nu au containere dimensionate după numărul de cetăţeni care le folosesc, ceea ce face, de pildă, ca ele să se umple doar pe jumătate între zilele în care RER Vest le goleşte. Preşedinţii de asociaţii au reclamat şi că lacătele ţarcurilor sunt adesea furate sau vandalizate, astfel că accesul la containerele lor este liber pentru oricine.

Primăria şi RER Vest vor remedia toate aceste probleme. „Aceste obiective, credem noi, necesită o perioadă de tranziţie de 9 luni, până la finalul anului”, a spus Birta. De asemenea, până la finalul anului, edilul vrea ca toate ţarcurile din oraş să aibă camere video de supraveghere, pe care să le cumpere Primăria.

Tariful mediu, regulă până la sfârşitul anului

În această perioadă tranzitorie, potrivit lui Birta, cele 19 asociaţii de proprietari care deja au semnat contractele cu RER Vest vor plăti în funcţie de volumul deşeurilor generate, iar celelalte vor plăti un tarif fix, de 17,87 lei pe persoană pe lună.

Acest cost a fost calculat de RER Vest ţinând cont de cantităţile medii de deşeuri aruncate de cetăţeni. „Cei de la RER au făcut un calcul pe baza cantităţilor de deşeuri estimate de Primărie în caietul de sarcini şi a indicilor de generare a deşeurilor. De exemplu, o persoană produce 0,94 kg deşeuri pe zi, în medie 28,59 kg pe lună. S-a împărţit această cantitate proporţional, rezidual 36%, biodeşeuri 44% şi reciclabil 20%, s-a aplicat graficul de transformare din kilogram în metru cub, şi în urma acestor calcule a reieşit un tarif de 17,87 lei pe persoană pe lună”, a declarat Birta.

Altfel spus, dacă ar colecta corect deşeurile, acesta ar fi tariful mediu pe care orădenii de la blocuri oricum ar trebui să-l plătească. Până la sfârşitul acestui an, acesta va fi costul fix pe lună al orădenilor de la blocuri, cu amendamentul că vor trebui, oricum, să arunce separat gunoaiele.

Dacă asociaţiile vor refuza şi această opţiune, vor plăti o taxă specială de salubritate. „Asociaţiile vor trebui să încheie contractul şi vor semna un act adiţional că până la finalul anului vor plăti 17,87 lei pe persoană. Cei care nu vor semna vor plăti 20 lei pe persoană”, a declarat Birta.

Noutăţi şi la case

Aşadar, contractul de delegare a serviciului de salubritate încheiat între Primărie şi RER Vest intră în vigoare din 1 aprilie 2021, cu tot cu regula colectării separate a biodeşeurilor. La case, în prezent, RER Vest are circa 17.500 de contracte semnate, din totalul de circa 20.400 de gospodării. Operatorul de salubritate va colecta biodeşeurile în ziua în care în prezent ridică şi pubela neagră (deşeurile reziduale).

Birta a anunţat, însă, că şi pentru orădenii de la case vor mai putea surveni modificări în următoarea perioadă, în sensul că cei care nu vor să plătească o sumă fixă pe lună pentru colectarea reciclabilelor (19,22 lei), vor putea solicita RER Vest să le monteze cipuri pe vechile pubele negre pentru deşeuri şi să le folosească pentru colectarea fracţiei uscate.

Astfel, orădenii vor plăti un tarif de 8 lei pentru fiecare golire a pubelei cu reciclabile, rămânând la alegerea lor de câte ori scot pubela în stradă într-o lună și, implicit, cât vor plăti. „Probabil că sunt familii care vor dori acest abonament, cu colectări săptămânale (n.r. din sacii galbeni, la preţul de 19,22 lei), dar cei care vor dori să treacă pe tariful de 8 lei pe săptămână, vor avea pubele cipate”, a declarat Birta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Daca ceva poate fi complicat,atunci va fi
La inceput au fost tomberoanele.Apoi au aparut tarcurile.Apoi au aparut cartelele si panorile solare.Acuma vin cip-urile,cintarele,volumetrele.Tot acest balamuc pentru o problema care nu ne intereseaza...
Postat 02 Aprilie 2021, 00:00 de excalibur
La astfel de sistem trebuie containere inteligente astfel incat RER sa stie unde opreste sa goleasca si unde nu sunt scoase afara containerele. E bine ca s-a adaugat optiunea cu ciparea!
Birta a anunţat, însă, că şi pentru orădenii de la case vor mai putea surveni modificări în următoarea perioadă, în sensul că cei care nu vor să plătească o sumă fixă pe lună pentru colectarea reciclabilelor (19,22 lei), vor putea solicita RER Vest să le monteze cipuri pe vechile pubele negre pentru deşeuri şi să le folosească pentru colectarea fracţiei uscate. Astfel, orădenii vor plăti un tarif de 8 lei pentru fiecare golire a pubelei cu reciclabile, rămânând la alegerea lor de câte ori scot pubela în stradă într-o lună și, implicit, cât vor plăti. „Probabil că sunt familii care vor dori acest abonament, cu colectări săptămânale (n.r. din sacii galbeni, la preţul de 19,22 lei), dar cei care vor dori să treacă pe tariful de 8 lei pe săptămână, vor avea pubele cipate”, a declarat Birta.
Postat 01 Aprilie 2021, 23:04 de unu
Sa dam tarii cit mai mult carbune
O famelie de kkt cu 2-3 copii va plezni aproape 100 lei/luna. Ceea ce e chiar rezonabil.Desigur nu atit de rezonabil daca ai salariul minim pe economie, de 2300 brut respectiv 1386 net.[ ]. Deci,ramin 1286 pentru o viata frumoasa in Oradea.Asta vara, ca iarna e 600 intretinerea. Am uitat sa precizez ca unul dintre parinti nu are job si consuma tutun si alcool.
Postat 01 Aprilie 2021, 13:08 de excalibur
Alegere
Daca avem contracte individuale înseamnă că putem sa alegem între mai multe firme.
Postat 01 Aprilie 2021, 06:50 de Cezarivan
TARC DE CONTAINERE DE GUNOI de 1100l IN FATA SCARII
Mutati domne o data tarcul arondat : 07.034.0 PODULUI 3 B11, PODULUI 5 B10-B2 TCI+ ANTREIDES , PODULUI B10-B1, PODULUI NR. 13 BL TCI SC. C AP. 42, PODULUI NR 5 BL BSC B , PODULUI 7 TCI , vine vara nu putem aerisii camerele de miros si muste ,ce nu intelegeti ca este implasat gresit in mijlocul parcarii . Puneti-l in lateralul parcarii .unde este spatiu mult mai mare fata de blocuri .De ce trebuie sa suportam mirosim noi cei de la blocu F1, SC B din strada . Selimbarului nr. 15 mai cu seama ca nu ne este arondat noua . Da ati auzit bine avem un tarc de gunoi in fata scarii noastre si nu aruncam gunoiul in tarcul respectiv dar in schimb avem parfum pe gratis muste si sa nu mai zic de sobulani vara . Mai exista undeva in Oradea un tarc de gunoi sa fie arondat la asa multe scari ?
Postat 31 Martie 2021, 16:33 de Laurianj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.118 RON
  • 1 EUR = 4.9226 RON
  • 1 HUF = 0.0137 RON