URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2024, 11:46

Fostul manej din Cazarma Husarilor ar putea fi transformat într-un complex cultural, pe fonduri transfrontaliere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ruina fostului manej din Cazarma Husarilor, monument istoric aflat într-o dramatică situație de degradare, ar putea fi transformată într-un complex cultural.

2 milioane de euro 

Consiliul Local Oradea, reunit vineri în ședință online, a aprobat cu unanimitate de voturi depunerea spre finanțare a unui proiect transfrontalier împreună cu biblioteca publică din Debrețin.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 2,8 milioane euro cu TVA inclus.

„Vrem să-l depunem spre finanțare pe programul România - Ungaria, iar termenul de depunere este astăzi până la ora 16. Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment, dar pentru că nu am găsit fonduri nu am reușit să facem nimic cu el. Este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția noastră fiind la 300.000 euro, restul venind de la fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a explicat primarul Florin Birta în deschiderea ședinței online de Consiliu Local, care a durat mai puțin de 8 minute.

Vor fi și blocuri?

Singura intervenție pe marginea materialului i-a aparținut consilierului local Adrian Madar (PSD), care a menționat din capul locului că va vota materialul, dar a cerut lămuriri.

„Mă interesează soarta pe care administrația intenționează să o dea celeilalte bucăți din ansamblul care a fost altădată cazarma de acolo, unde există intenția proprietarului de a dezvolta blocuri. Aș vrea să vă întreb dacă există vreo decizie a administrației legată de acest subiect”, a spus pesedistul.

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că proiectul transfrontalier se referă doar la clădirile din proprietatea municipalității și nu cunoaște soarta celor aflate în proprietate privată. „Nu avem cunoștințe despre intențiile proprietarului cu privire la ce vrea să construiască acolo. Nu am luat o decizie, dar indiferent ce dezvoltare ar dori să se facă în zona respectivă va trebui să respecte regulamentele de urbanism”, a spus Birta.

În colaborare cu biblioteca din Debrețin

Clădirea fostei Cazarme a Husarilor a ajuns într-o stare avansată de degradare după ce dreptul de proprietate asupra ansamblului de imobile a fost disputat între municipalitate și o firmă privată. De-a lungul timpului, partea de manej, aflată în proprietatea municipalității, a ajuns într-o avansată stare de degradare.

„Prezentul proiect, care ca obiect reabilitarea completă a clădirii existente, refacerea accesurilor, compartimentări interioare pe o latură a clădirii, reabilitare fațade, construire acoperiș, amenajări exterioare cu spații verzi, parcări și platformă pentru amplasare utilaje pentru sistemul de încălzire și răcire a clădiri în vederea realizării unui complex multifuncțional cu activitate culturală”, se menționează raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Proiectul va fi depus spre finanțare de municipalitatea orădeană în parteneriat cu Biblioteca Publică Méliusz Juhász Péter, aflată în administrarea orașului Debrețin, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VI-a România – Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Intentia e evidenta…
cazarma este lasata sa se darame singura, proprietarii obtinand astfel declasarea (facand apoi ce vor pe terenul existent). Raman de dezbatut 2 probleme: valoarea istorica a cladirii, una dintre putinele de secol XVIII (construita de localnici), si daca merita reconstruita. Interesant cum in acest caz primaria nu a reusit sub nici o forma sa se impuna, obligand proprietarii sa refaca cladirea prin supraimpozitare (sau chiar expropriere). E evident ca nu exista interes si putem doar specula de ce. In fine, bine ca se face manejul, bine ca va fi un centru cultural. P.S.: proprietarii grajdurilor, actualele ateliere, sunt aceeasi cu ai cazarmii?
Postat 26 Ianuarie 2024, 15:29 de User anonimizat
paguba
Daca se face o evaluare corecta dupa actulele normative se va constata ca ruina nu corespunde din nici un punct de vedere. Seismic, eficienta energetica, igrasie etc. In plus are perioada de viata depasita la greu, peste 50 ani poate peste 100 de ani. Actiunea pare a fi din ciclul ne dam de lucru ca sunt unii care dau bani moaca.
Postat 26 Ianuarie 2024, 14:31 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON