URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
25 August 2021, 20:31

Fără paie, farfurii, tacâmuri din plastic. Lista produselor care nu mai pot fi puse pe piaţă în România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul României a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care este interzisă punerea pe piaţă a mai multor produse din plastic de unică folosinţă. Prin acest OUG, autorităţile din România transpun în legislaţia naţională, cu două luni întârziere faţă de termenul limită, directiva europeană antiplastic, notează Hotnews.ro. 

"Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o Ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă", a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna, la finalul şedinţei de guvern.

Acesta a afirmat că nu poate fi estimată cantitatea de produse din plastic care vor fi scoase de pe piaţă, menţionând că stocurile vor fi epuizate treptat, iar aceste produse vor fi înlocuite cu cele din materiale biodegradabile. El a subliniat că magazinele îşi pot epuiza stocurile, dar nu mai pot pune pe piaţă cantităţi noi.

Pe lista prooduselor care vor dispărea se află: beţişoare pentru urechi, tacâmuri (furculiţe, cuţite, linguri, beţişoare chinezeşti), farfurii, paie pentru băuturi, filtre din plastic pentru tutun, beţe pentru baloane, recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare. 

De asemenea, se interzic recipientele din plastic pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile şi capacele acestora, respectiv paharele pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Ministrul Tanczos a precizat că urmează să fie făcute normele de aplicare, cu reguli pentru producători: "Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic".

Fac excepţie următoarele produse din plastic care sunt folosite în domeniul medical: beţişoarele de urechi, agitatoarele pentru băuturi, paiele din plastic de unică folosinţă; beţişoarele din plastic de unică folosinţă utilizate de un prestator de servicii medico-legale sau în scopuri ştiinţifice (diagnostic, educaţional sau în cercetare).

Potrivit ordonanţei de urgenţă de pe ordinea de zi a guvenului, pentru anumite produse din plastic de unică folosinţă operatorii economici care le introduc pe piaţa naţională sunt obligaţi să reducă progresiv cantităţile astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 şi 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022.

Aceste produse sunt: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, respectiv recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care: a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; b) sunt de regulă consumate din recipient; c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepţia recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor şi foliilor din material flexibil care conţin produsele alimentare.

Citeşte aici textul Ordonanţei de Urgenţă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON