URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
15 Aprilie 2022, 08:01

Droguri la burlan: BIHOREANUL vă prezintă cum "duduia" în pandemie reţeaua de trafic de etnobotanice a orădeanului Kovács Zsolt (FOTO)

Droguri la burlan: BIHOREANUL vă prezintă cum 'duduia' în pandemie reţeaua de trafic de etnobotanice a orădeanului Kovács Zsolt (FOTO) ŞEF DIN UNGARIA. Condamnat o dată în Spania pentru trafic de cocaină şi de trei ori în România pentru trafic de etnobotanice, Kovács Zsolt şi-a refăcut reţeaua din Ungaria, împreună cu concubina sa, Patricia Vâlcan. Gaşca formată din 15 inşi e singura pe care instanţele din Oradea au considerat-o în ultimii ani drept grupare infracţională organizată pentru a distribui etnobotanice (foto: Facebook)
Droguri la burlan: BIHOREANUL vă prezintă cum 'duduia' în pandemie reţeaua de trafic de etnobotanice a orădeanului Kovács Zsolt (FOTO) INOVATORI. Tabletele "Bitcoin" cu efecte oarecum similare ecstasy, doar că mult mai tari şi nocive, sunt singurele descoperite până acum în România, reţeaua lui Kovács vânzându-le cu 150-200 lei bucata. Cristalele, la fel de scumpe, se consumă prin prizare, ca înlocuitor al amfetaminei (Speed), iar etnobotanicele pentru fumat erau "fabricate" chiar de dealeri din ingredientele primite de la şef: o pulbere topită în acetonă ori alcool, cu care stropeau tutunul, făcându-l psihoactiv. O doză de tutun astfel "tratat", pentru o ţigară sau două, era vândută cu 10 lei
Droguri la burlan: BIHOREANUL vă prezintă cum 'duduia' în pandemie reţeaua de trafic de etnobotanice a orădeanului Kovács Zsolt (FOTO) (foto: Facebook)
Droguri la burlan: BIHOREANUL vă prezintă cum 'duduia' în pandemie reţeaua de trafic de etnobotanice a orădeanului Kovács Zsolt (FOTO) (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rambo, Pirania, Rusky, Limuzină, Pokri, Pinci, Şmenu, Toy. Sunt câteva din poreclele folosite de o reţea de traficanţi de etnobotanice din Oradea care în perioada pandemiei a ajuns să alimenteze consumatorii din Bihor şi Maramureş. 

Dealerii au avut sute de clienţi, zilnic, iar produsele lor au ucis cel puţin un tânăr, după cum reiese dintr-o sentinţă întinsă pe 250 de pagini a Tribunalului Bihor, prin care 11 dintre cei 13 membri ai grupării au fost condamnaţi la închisoare, iar ceilalţi doi la pedepse cu suspendare. Liderul găştii, Kovács Jozsef Zsolt, şi mâna sa dreaptă, Patricia Vălcan, care îi este şi concubină, sunt clienţi vechi ai unuia dintre procurorii DIICOT Oradea, Nicolae Creivean. Supăraţi că acesta i-a dibuit din nou, cei doi chiar au complotat cu dealerii pentru a obţine mutarea dosarului la un alt anchetator.

Percheziţii în pandemie

În plin lockdown, în 2020, poliţiştii Antidrog ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea descopereau că, deşi recent eliberat din penitenciar după o condamnare pentru trafic cu etnobotanice, Kovács Zsolt şi-a reluat afacerile. Timp de câteva luni, sub coordonarea procurorului DIICOT, poliţiştii au făcut zeci de achiziţii prin colaboratori şi investigatori sub acoperire, pentru a afla de unde venea marfa şi cât de extinsă era reţeaua. 

Pe 29 iulie 2020 au descins la 17 adrese din Bihor şi Maramureş, iar în paralel poliţiştii maghiari au făcut percheziţii în două localităţi din Ungaria, Váncsod şi Gáborján, unde Kovács şi concubina sa, Patricia Vâlcan, ambii din Oradea, aveau proprietăţi şi de unde îi aprovizionau cu marfă pe distribuitorii din România.
Captura a fost consistentă, fiind ridicate cantităţi mari de etnobotanice şi precursori, plus bani şi maşini aparţinând membrilor grupării. În total, 15 persoane au fost reţinute iar 8 arestate preventiv, măsură păstrată pe tot timpul cercetărilor ce au urmat şi în care procurorul a primit numeroase ameninţări, transmise de traficanţi de dincolo de gratii, în pofida poliţiştilor care îi păzeau. "Era o strategie pentru a obţine mutarea dosarului la alt anchetator, dar nu a funcţionat", au povestit BIHOREANULUI surse judiciare.

Cu plata înainte

Încheiate în octombrie 2020, când dosarul a fost trimis în faţa Tribunalului Bihor, investigaţiile au arătat că gruparea de traficanţi era formată din 13 persoane şi, din 2018, când a fost eliberat din penitenciar, era coordonată de orădeanul Kovács Zsolt (39 ani). 

Individul n-a mai "lucrat" însă din România. Cercetat în atâtea cauze, a învăţat procedurile de investigaţii ale anchetatorilor şi şi-a schimbat modul de operare, pentru a fi cât mai greu de prins. S-a retras în Ungaria, împreună cu concubina sa, Patricia Vălcan (25 ani), care îl ajutase şi înainte în "afaceri". Kovács cumpăra precursorii online ori din Olanda, unde locuieşte fosta sa soţie, Andreea Varga, condamnată şi ea pe vremuri pentru "cărăuşie" de cocaină din Spania pentru a o distribui în România, cel mai des prin intermediul altui orădean, Dioszegi László Ádám. 

Dealerii de aici - Okaytekin Kenan, Florin Pop, Farkas Gustáv, Budai Melinda, George Moldovan, soţii Venczel Tünde şi Tibór, plus fratele acestuia, Márton - plăteau în avans marfa, prin MoneyGram şi WesternUnion, iar apoi le era livrată de Dioszegi şi de mama lui Kovács în diverse locuri din Oradea. Cel mai adesea, în ţevile de scurgere a apei pluviale de la diverse imobile din zona Spitalului Municipal şi Şirul Canonicilor, dar şi în cutiile pentru reviste publicitare de la scările blocurilor, locaţiile fiindu-le indicate de Kovács după ce banii ajungeau la destinaţie. 

"Marfă" ucigaşă

Preparate şi porţionate, etnobotanicele erau livrate clienţilor în special în Velenţa, în zonele Gutenberg şi Voltaire, unde dealerii care aveau antecedente penale cunoscute poliţiştilor trimiteau la întâlniri diverşi copii, ştiind că aceştia nu răspund penal, ori propriile neveste şi "gagici" sau chiar diverşi "homeleşi".

Vânzări au fost cu miile, unii clienţi cumpărând chiar de mai multe ori pe zi. În total, anchetatorii au audiat 50 de consumatori fideli, adolescenţi, tineri şi adulţi, ale căror depoziţii au fost inserate atât în rechizitoriul procurorului, cât şi preluate ulterior în sentinţa judecătorească. Declaraţiile descriu modul în care clienţii cumpărau etnobotanicele, cum reacţionau la substanţe, dar şi incidente grave, cum e unul povestit de un tânăr al cărui prieten a murit, de faţă cu el, în timp ce amândoi se drogau. 

Tânărul era dependent de droguri din 2019 şi cumpăra etnobotanice din zona Gutenberg-Voltaire "o dată sau de două ori pe săptămână", iar incidentul fatal s-a produs pe 18 iulie 2020, când a cumpărat 2 pacheţele. A făcut din ele un joint o zi mai târziu, când a fost vizitat de trei prieteni, tot consumatori. "După ce am tras fiecare câte 1-2 fumuri, toţi am început să ne simţim foarte rău, având stări de transpiraţie excesivă şi greaţă. La un moment dat, unul s-a prăbuşit la pământ şi a decedat", a declarat tânărul, raportul medico-legal confirmând ulterior că moartea prietenului acestuia a fost cauzată de substanţele ingerate. 

INOVATORI. Tabletele "Bitcoin" cu efecte oarecum similare ecstasy, doar că mult mai tari şi nocive, sunt singurele descoperite până acum în România, reţeaua lui Kovács vânzându-le cu 150-200 lei bucata. Cristalele, la fel de scumpe, se consumă prin prizare, ca înlocuitor al amfetaminei (Speed), iar etnobotanicele pentru fumat erau "fabricate" chiar de dealeri din ingredientele primite de la şef: o pulbere topită în acetonă ori alcool, cu care stropeau tutunul, făcându-l psihoactiv. O doză de tutun astfel "tratat", pentru o ţigară sau două, era vândută cu 10 lei

13 inculpaţi, 13 condamnaţi

La Tribunal, procesul s-a terminat pe 1 aprilie, când judecătoarea Georgeta Ciungan a dispus condamnări la închisoare cu executare pentru 11 dintre membrii grupării şi cu suspendare pentru ceilalţi doi. Sentinţa întinsă pe 250 pagini subliniază "gradul de pericol social extrem de ridicat" al faptelor, faptul că traficanţii au acţionat în grup organizat, dar şi "urmările devastatoare ale drogurilor" asupra consumatorilor, sute de tineri devenind dependenţi şi duşi "în situaţia de a vinde tot ce au pentru procurarea drogului, iar alţii în stare de deces". 

Ca atare, pedepsele au fost aproape maxime: Kovács a fost condamnat la 4 ani şi 993 zile de detenţie (rest neexecutat dintr-o condamnare anterioară), Vălcan la 5 ani şi 9 luni, Dioszegi Ádám - 3 ani şi 8 luni, Okaytekin Kenan - 5 ani şi 4 luni, Farkas Gusztáv - 4 ani şi 7 luni, Florin Pop - 3 ani şi 8 luni, George Moldovan - 2 ani şi 4 luni, Kerezsi József - 1 an, Venczel Tibor - 4 ani şi 8 luni, soţia sa Tünde - 3 ani şi 4 luni, iar fratele Márton - 2 ani. 

Singurii care au primit pedepse cu suspendare au fost Budai Melinda - 2 ani şi 4 luni, şi Balogh József - 2 ani, ambii cu o perioadă de supraveghere de 4 ani. 

Încasări confiscater

Totodată, instanţa a dispus confiscarea unor sume care au putut fi dovedite ca provenind din vânzarea drogurilor: Kovács are de plătit 104.865 lei, Dioszegi - 10.065 lei, Okaytekin - 33.890 lei, Pop - 21.030 lei, soţii Venczel - 117.630 lei, Farkas - 380 lei (cu atât a fost prins), soţia lui, Budai Melinda - 8.400 lei, Moldovan - 2.780 lei, Kerezsi - 1.150 lei lei, iar Balogh - 19.040 lei. 

Verdictul final urmează să-l dea Curtea de Apel Oradea, dar culmea e că până atunci Kovács îşi continuă afacerile: toamna trecută a fost prins vânzând etnobotanice în curtea casei, unde era în arest la domiciliu, motiv pentru care instanţa l-a mutat ulterior în arest preventiv! "Avem bănuiala că nu s-a oprit nici aşa", zic poliţiştii. De altfel, în timpul evaluării făcute de Serviciul de Probaţiune al Tribunalului, traficantul a şi recunoscut că nu se va opri niciodată, fiindcă asta ştie să facă şi nu are nicio remuşcare. Nici măcar pentru moartea unuia dintre clienţi, pentru că, în opinia lui, vina nu-i a celui care vinde, ci a cui cumpără şi consumă...


LEGI MOI
Pedepse blânde

Etnobotanicele au apărut pe piaţa drogurilor din România în 2008, consumul înregistrând de atunci fluctuaţii în funcţie de măsurile legislative pentru controlul acestora. Ele sunt de două categorii: amestecuri de plante şi chimicale pentru fumat (de tip Spice/Fum) şi amestecuri de chimicale prizabile sau injectabile (substanţe psihoactive de sinteză cu efect energizant sau halucinogen, comercializate sub diferite denumiri şi amestecate cu energizanţi, cum e cofeina sau creatina). 

Primul act normativ care a scos în afara legii etnobotanicele a fost OUG 6/2010, adăugând în anexele Legii privind traficul de droguri (143/2000) un număr de 27 de substanţe şi 9 plante etnobotanice cu efect psihoactiv, ceea ce a dus la închiderea tuturor magazinelor unde se comercializau acestea. Traficanţii s-au adaptat, însă, motiv pentru care prin HG 575/2010 au mai fost introduse pe liste încă 8 noi substanţe. Ulterior, prin Legea 194/2011 au fost interzise cu desăvârşire toate preparatele, substanţele, plantele, ciupercile sau combinaţiile acestora cu efect psihoactiv, asemănătoare cu ale stupefiantelor, pedeapsa pentru operaţiunile cu ele fiind închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă. 

Primii traficanţi trimişi în judecată în România au fost din Bihor, fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova, care până în 2010 au deţinut magazinul Euphoria, ancheta desfăşurată de procurorul DIICOT Nicolae Creivean şi poliţiştii Antidrog al BCCO Oradea devenind model de practică judiciară la nivel naţional. Fraţii Iova au fost trimişi în judecată în 2012 sub acuzaţia că au continuat să vândă etnobotanice şi după scoaterea acestora în afara legii, ancheta stabilind că într-un singur an au obţinut un profit net de peste 1,2 milioane lei. În 2016, Ciprian Iova a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare, iar Ovidiu Iova, la 2 ani şi 1 lună, instanţa dispunând totodată confiscarea a 621.061 lei de la fiecare dintre ei.


MĂRTURII
"Eram zombie"

În timpul procesului, judecătoarea Georgeta Ciungan a audiat zeci de persoane, atât pe consumatori cât şi pe rudele acestora, iar declaraţiile sunt cutremurătoare, dezvăluind sumele uriaşe cheltuite de cei ajunşi dependenţi – unele chiar de ordinul zecilor de mii de lei - dar şi trauma familiilor acestora. 

"Fiul meu era consumator din anul 2014. Îşi cumpăra substanţele psihoactive din zona străzilor Voltaire - Gutenberg, în fiecare zi între 10 şi 15 pacheţele, şi cheltuia aproximativ 500 - 600 lei  pe săptămână. De multe ori, a avut stări de tip "zombie", greţuri, era agitat, acuza dureri de stomac sau adormea. Când nu consuma, acesta era foarte agitat, nervos, acuza dureri de cap şi de stomac", a povestit mama unuia dintre tineri. 

Tinerii s-au plâns de efectele adverse ale etnobotanicelor susţinând, însă, că în ciuda acestora, nu se puteau debarasa de viciu. "Aveam ameţeli, sete, foame, uneori efectul durând aproximativ 30 minute. La un moment dat, după ce am consumat astfel de substanţe, am leşinat pe trotuar, efect cunoscut sub numele de "zombie". Am ajuns la Spitalul Judeţean - Unitatea Primiri Urgenţe", a declarat unul dintre clienţi.

În 2017, ultima statistică prezentată în dosarul reţelei "Kovács", la UPU din Oradea au ajuns intoxicaţi cu droguri 36 de pacienţi între 8-18 ani şi 118 pacienţi între 18-48 ani, adică în medie unul la 3 zile. Etnobotanicele le-au provocat consumatorilor pierderi în greutate, greţuri, tulburări de personalitate şi psihotice, insomnii prelungite, epuizare fizică.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6288 RON
  • 1 EUR = 4.9417 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON