URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 20:25

Doi câini antrenați lângă Oradea au primit medalii la derby-ul de ogari de la Budapesta

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În weekend s-a disputat pe Agarstadion, din Kincsem Park, cunoscutul Derby de ogari care are loc regulat la Budapesta. Au participat peste 60 de câini, majoritatea din Ungaria, dar și din țări limitrofe. Printre cei care au urcat pe podium s-au numărat de această dată și doi tineri ogari antrenați aproape de Oradea, în Sântandrei.

Astfel, masculul DragonHeart Pedro s-a clasat pe locul II în proba de sprint, 280 de metri. „Sunt mulțumit de Pedro fiindcă are doar un an și nouă luni, deci rezultatul lui e promițător. A și condus cursa până cam la jumătate, dar a fost prins din spate de un câine mai experimentat. A fost doar al treilea concurs al său și sper de la el să progreseze în continuare. Contează mult aportul antrenorilor mei Laszlo Petz și Narcisa, care se ocupă de încă doi căței ce așteaptă să concureze: Ginger și Davina", spune stăpânul ogarului, Dani Gavriș.

De asemenea, pe locul III tot în proba de sprint s-a clasat DiamondHeart Sheyla, deținută de Andrei Hendrea, din Sântandrei. „Mă așteptam să urce pe podium fiindcă, deși e tânără, femela Sheyla are deja în palmares două concursuri câștigate, unul de căței la vârsta de 11 luni și un concurs de maturi disputat în județul Sălaj. Acum sperăm să se facă o pistă dedicată ogarilor și în România fiindcă la noi e greu cu condițiile. De altfel, pentru ogarii noștri a fost mai dificil la Budapesta, unde e pistă rotundă, pe când noi acasă îi pregătim pe o pistă de antrenament dreaptă. Dețin această rasă de 20 de ani, de când aveam doar 6 ani când tatăl meu a adus primul ogar. E un fel de moștenire de familie, fiindcă și bunicul a avut ogari", transmite Andrei Hendrea.

Următoarea cursă avută în vedere va fi derby-ul care va avea loc tot la Budapesta, pe 2 iunie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ma intreb...
... la ce folosesc ogarii aia superantrenati?! Stim pt ce a fost creata rasa. Cuvantul braconaj imi vine in minte!
Postat 24 Mai 2023, 11:32 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON