URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 14:00

Curățenie à la PSD Bihor: Primarii social-democrați se „fofilează” de la campionatul județean al curățeniei, organizând acțiuni obscure

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum au anunțat deja prin vocea primarului PSD din Sânmartin, Cristian Laza, edilii social-democrați din Bihor boicotează în continuare campionatul județean al curățeniei, o acțiune organizată de Consiliul Județean Bihor și asociația Ecolect, pe care o acuză că are tentă politică.

Ca să nu-i arate cetățenii cu degetul și să-i acuze că nu sunt gospodari, câțiva edili PSD organizează propriile acțiuni de curățenie.

Culmea este că, în timp ce acuză politizarea, primarii social-democrați par că fac doar un act de imagine, dat fiind că activitățile de curățenie nu au fost anunțate și printre localnici, ci doar... printr-un comunicat de presă lipsit de amănunte.

Tot anul... adică o zi

Printr-un comunicat transmis miercuri de către purtătorul de cuvânt Adrian Madar, PSD Bihor a anunțat triumfător că primarii săi fac „curățenie tot anul, fără premii!”.

În ciuda acestui titlu, comunicatul anunță însă doar câteva acțiuni de ecologizare organizate de 7 primari social-democrați, din totalul de 27, câți are PSD în Bihor. Altfel spus, nici măcar când „ai lor” organizează o campanie de curățenie, primarii social-democrați nu reușesc să se adune!

„Soluția pentru localități bihorene curate nu este organizarea unei competiții regizate politic, ce amintește de defuncta ”Daciadă” comunistă, ci organizarea de acțiuni de ecologizare. Astfel, până vineri, 17 martie 2023, în 7 comune conduse de edili PSD din Bihor (Ceica, Copăcel, Ineu, Sârbi, Derna, Brusturi și Borod) se vor organiza acțiuni de curățenie. În perioada următoare, astfel de inițiative vor avea loc în toate localitățile bihorene conduse de edili PSD”, se arată în comunicat.

Cine face curățenie? Nu se știe!

Nu este deloc clar în ce constă acțiunile de curățenie ale primarilor PSD, unde anume vor aduna mizerii, ce vor face cu ele și dacă vor mobiliza la muncă și membrii comunităților pe care le păstoresc. Nici pe propriile site-uri sau pagini de Facebook, primăriile PSD n-au astfel de anunțuri de mobilizare a voluntarilor, așa că pare greu de crezut că primarii au luat în serios aceste acțiuni.

Culmea este că nici măcar când a fost întrebat despre aceste detalii concrete Madar nu a putut oferi un răspuns. „Cine va face curățenie? Ideea de bază a comunicatului este că vrem să facem curățenie, și chiar o să facem, dar nu-mi dau seama exact cine participă. Probabil primarul va mobiliza administrativ oamenii, vor ieși și elevii”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, contactat de BIHOREANUL.

Madar n-a știut să spună nici dacă primarii și-au propus să salubrizeze zone din jurul comunelor, unde oamenii aruncă cu predilecție deșeuri, sau dacă au pregătit și campanii de colectare a deșeurilor voluminoase de la cetățeni.

Tot ce a putut furniza purtătorul de cuvânt al PSD Bihor a fost o agendă a acțiunilor, toate concentrate vineri: „Copăcel la ora 10.30, Ineu la ora 12.00, Sârbi la ora 13.00, Derna la ora 14.00, Brusturi la ora 15.00 și Borod la ora 17.00”. După cum se vede, agenda nu cuprinde informații despre locul acțiunilor.

Ei doar cu „sprijinul”

Lipsa tuturor acestor informații conduce spre bănuiala că primarii PSD vor, de fapt, să bifeze o acțiune politică, fără să-și fi propus să facă curățenie cu adevărat.

În schimb, declarativ, edilii social-democrați sprijină curățenia. „Primarii PSD sprijină orice inițiativă care să facă Bihorul un județ mai curat, dar nu vor participa la concursul organizat de Consiliul Județean Bihor pentru a sancționa tenta politică, propagandistică, pe care a avut-o acest concurs până acum”, se mai arată în comunicat.

Concursul la care face PSD referire este Campionatul Județean al Curățeniei, organizat în ultimii doi ani de Ecolect, asociația care reunește toți primarii din Bihor, boicotat și în 2022 de mai mulți primari social-democrați. Recent, primarul din Sânmartin, Cristian Laza, a acuzat într-o conferință de presă că acest concurs are „iz politic”, deoarece niciun pesedist n-a câștigat până acum.

În schimb, câștigători au fost primari din orașe și comune PNL și UDMR, care și-au mobilizat locuitorii la acțiuni voluntare de curățenie și unde rata de reciclare a deșeurilor este mai ridicată, tocmai pentru că edilii au insistat să le explice oamenilor, de-a lungul anilor, cum se aruncă deșeurile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chestiunea e simplă.
CJ Bihor cu SMID-ul și Ecolect-ul lui cu tot, a vrut neapărat să gestioneze integrat și la nivelul întregului județ problema salubrității localităților și colectării deșeurilor. Multe comune au solicitat atunci ca să-și rezolve singure curățenia stradală, selecția, colectarea și transportul gunoiului la groapa ecologică, dar habarnistul Bolojan a zis nu și nu. Acum, același Bolojan care vede după 2 ani de SMID că nu e simplu "la comun" pe tot Bihorul ... ar vrea să transfere cu totul responsabilitățile către localități (101 orașe și comune). Ei bine, nu ai vrut normalitate de la bun început ... acum ia de aici și gestionează tu, cel care ai vrut ceva ce nu cunoști și nu ești în stare să organizezi, pentru că ai venit direct de la coada vacii pe asfaltul curățat de alții până la tine.
Postat 16 Martie 2023, 09:48 de KP
Bun.
Nu trebuie sa participe la vreun concurs ca sa atinga scopul de a avea localitati curate. Daca nu le place concursul ala, e ok important e sa isi faca si sa mentina toti curatenia. Scopul concursului nu era de a fi castigat, s-a mai spus - de castigat au castigat toti: CURATENIA. Si mai mult decat atat un obicei bun. As zice ca abordarea pesedeilor e politizata fiindca indiferent cine si ce castiga de pe urma ei, CURATENIA in sine nu prea poate fi politizata, asta o simtim pe pielea noastra.
Postat 15 Martie 2023, 15:30 de nihil
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON