URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 13:15

Primarii PSD vor să boicoteze concursul „Luna Curățeniei”. Motivul: „Câștigătorii se știu dinainte”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei 27 primari ai PSD din Bihor ar putea să nu mai participe la concursul „Luna Curățeniei”, organizat de Consiliul Județean și Ecolect, a anunțat edilul comunei Sânmartin, Cristian Laza, precizând că posibilul boicot a fost inițiat la dorința unor primari, cu ocazia celei mai recente ședințe de partid. În ce privește motivul, Laza a spus că acest concurs este „un simulacru” și are „un iz politic”, deoarece „câștigătorii se știu dinainte” și niciun pesedist n-a câștigat până acum.

El a criticat, de asemenea, și împărțirea ultimelor sume pentru echilibrarea bugetelor locale de către CJ.

„Lipsit de transparență...”

„Concursul inițiat de președintele Ecolect, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean, este un simulacru, câștigătorii se știu dinainte și niciun coleg de-al meu n-a reușit să obțină vreun premiu. Luăm serios în calcul să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparență”, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, cu referire la concursul „Luna Curățeniei”.

Organizat atât în 2021, cât și în 2022, acest concurs, la care anul trecut s-au înscris 94 din cele 100 de administrații locale din județ, are ca scop realizarea unei curățenii generale în localități la finele primăverii - începutul verii, prin curățarea șanțurilor și acostamentelor drumurilor, a terenurilor din domeniul public al localităților, colectarea PET-urilor și a altor ambalaje, localitățile câștigătoare din cele 6 zone în care a fost sectorizat județul fiind premiate cu câte 100.000, 50.000 și respectiv 30.000 lei, din care 10% revin școlilor, iar cu restul banilor pot amenaja parcuri și locuri de joacă.

... și de „fair play”

În conferința de presă susținută luni împreună cu colegul său de partid, Adrian Madar, edilul comunei Sânmartin a afirmat că boicotarea concursului a fost discutată la cea mai recentă reuniune a Biroului Permanent Județean al PSD Bihor, la care au participat o parte dintre cei 27 de primari pesediști din județ. „Nu au fost toți la ședința Biroului Permanent Județean, dar cei care au fost m-au rugat să ridic aceste probleme”, a precizat Laza.

El a spus că în întrecerea „Luna Curățeniei” au existat „colegi (n.r. – din PSD) la care, deși au avut o muncă susținută, nu li s-au ridicat deșeurile”, dând exemplul comunei Sârbi, și că s-ar fi ajuns să fie anunțat câștigătorul înainte de ridicarea deșeurilor strânse. „Nu este fair play față de noi să fim tratați de asemenea manieră”, a spus Laza, întărind că, în viziunea primarilor PSD Bihor, „concursul a căpătat un iz politic și colegii mei sunt tentați să nu mai participe”.

Bolojan să nu mai vorbească despre performanță

Pe de altă parte, primarul comunei Sânmartin s-a referit și la cea mai recentă repartizare a sumelor din fondul la dispoziția CJ Bihor pentru echilibrarea bugetelor locale, afirmând că, așa cum BIHOREANUL a mai scris, alocarea celor 38 milioane lei s-a făcut mai mult după criterii politice, conform protocolului dintre partidele reprezentate în forul județean, decât după criteriile de performanță enunțate de președintele Ilie Bolojan, și anume gradul de colectare a veniturilor proprii de către administrațiile locale sau raportul cheltuielilor pentru salariile personalului din veniturile proprii ale comunelor.

„S-a tot vorbit de indicatori de performanță, dar din păcate nu s-a ținut cont, cred că singurul criteriu avut în vedere a fost cel politic. Dl. Bolojan putea face această repartizare cum considera de cuviință, fără a mai vorbi despre indicatori de performanță”, a spus primarul comunei Sânmartin.

El a dat exemplul propriu, fără a se referi la alte comune, fie cu primari PSD, fie cu edili PNL, arătând că în Sânmartin gradul de colectare a taxelor și impozitelor este de 98,6%, iar din veniturile proprii comuna a cheltuit pentru salariile funcționarilor doar „douăzeci și ceva la sută” (n.r. - mai exact 22,4%), cu toate astea beneficiind din partea CJ Bihor de numai 180.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PSD ne vrea prosti
PSD ne arata ca ei sunt jegoși, ei nu vor ordine si curățenie, nu degeaba il face pe Bolojan dictator. Ordine PSD-eilor, ordine pe care nu a făcut-o fosila Iliescu, creatorul vostru, și cand vine unul tare-n clanța si face ordine si disciplina va plângeți.
Postat 28 Februarie 2023, 14:23 de Sandu2100
iz
auzisem eu ca-s cam puturosi, amu ' m-am si lamurit.
Postat 27 Februarie 2023, 18:15 de sssss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON