URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 10:33

Cum vă protejați copiii în timpul deplasărilor cu mașina. Polițiștii i-au instruit pe părinți într-un parc din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Polițiștii de prevenire bihoreni le-au vorbit orădenilor despre importanța respectării unor reguli esențiale atunci când își transportă copiii cu mașina. Acțiunea a avut loc zilele trecute în Parcul Olosig din Oradea și a fost organizată în cadrul campaniei naționale „Misiunea zero - copii neasigurați în mașină”.

„În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu părinții, bunicii și copiii, poliţiştii bihoreni au transmis recomandări şi au distribuit materiale preventive realizate în cadrul campaniei cu privire la măsurile ce trebuie adoptate pentru a preveni victimizarea copiilor atunci când călătoresc cu mașina”, au transmis reprezentanții IPJ Bihor. 

Totodată, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat părinților importanța și obligativitatea respectării normelor rutiere, „prin portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, pentru că, de cele mai multe ori, acestea au salvat vieți”.

Scopul acestor acțiuni, care vor continua în luna august, este acela de a-i determina pe șoferi „să folosească sistemele de siguranță în mașină pentru copii și de a preveni victimizarea acestora prin accidente rutiere în care copiii nu sunt protejați cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, înălțător, centura de siguranță)”. Campania națională „Misiunea zero” este realizată în parteneriat cu Petrom.


Recomandările preventive făcute de polițiștii bihoreni:

- Pe perioada deplasărilor cu autoturismul, asigurați copilul cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, înălțător), iar în cazul copiilor cu o înălțime peste 1,50 metri, folosiți centura de siguranță, indiferent de locul pe care aceștia îl ocupă în autoturism.

- Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor și se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului; aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din față prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției de deplasare a autovehiculului, doar după dezactivarea airbag-ului frontal

- Asiguraţi-vă că ştiu să îşi spună numele complet, adresa şi numărul de telefon, în cazul în care se rătăcesc, pentru a putea să solicite ajutor;

-  Învăţaţi copilul să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. În aceste cazuri este bine să rugaţi o cunoştinţă să treacă să verifice din când în când copilul.

- Stabiliţi cu copii să anunţe dacă întârzie acasă şi să nu se îndepărteze de casă, învăţaţi-i ca, atunci când sunt singuri, să nu se aproprie de lacuri, râuri, canale, piscine, să nu se joace sau să se plimbe departe de casă;

-  Atunci când sunteţi în vacanţă cu copilul nu-l lăsaţi să se joace nesupravegheat, mai ales în locurile aglomerate, învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă.

- Nu-l trimiteţi singur după cumpărături, mai ales în locuri pe care nu le cunoaşte, asiguraţi-vă că ştie adresa sau numele hotelului în care staţi, învăţaţi-l că, în cazul în care se pierde, nu trebuie să încerce de unul singur să-şi găsească părinţii. Dacă s-a pierdut, învăţaţi-l să apeleze la un poliţist, o vânzătoare sau un adult. Asiguraţi-vă că spune întotdeauna „NU” persoanelor care, sub diferite pretexte, i-ar cere să-l însoţească.

- Ascultaţi ceea ce vă spun copiii, comunicaţi cât mai mult cu ei. Copiii sunt cei care vă vor spune dacă totul este în regulă sau nu. Învăţaţi copiii să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu ei modalităţile de ieşire din astfel de cazuri. Trebuie să ştie că pot spune dacă ceva sau cineva le provoacă teamă, durere, jenă sau frică! 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON