URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2021, 11:40

Cum poate primarul Birta să evite o demolare

Cum poate primarul Birta să evite o demolare (ilustraţie generică)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când cu Pasajul Magheru, s-a constatat că cei care vin de pe Ady Endre, trec prin centru pe Iosif Vulcan, ajung în Piaţa Libertăţii şi nu mai pot intra în pasaj, ci trebuie să facă obligatoriu dreapta, pe podul Dacia.

Acesta este şi motivul pentru care strada Andrei Şaguna, de lângă Parchet, a devenit cu două sensuri. Acum, primarul Florin Birta propune ca aici să se dea mai multă atenţie pietonilor şi bicicliştilor, ceea ce înseamnă, practic, că traficul ar avea loc în principal prin Piaţa Libertăţii. Iar pentru ca şoferii să se poată încadra în pasaj, propune o străpungere undeva în dreptul Poliţiei, pentru care ar trebui demolate câteva case din acea zonă liniştită. În afară de faptul că orice demolare înseamnă suferinţă şi mulţi bani, cred că există soluţii mai puţin traumatizante. 

Eu văd altfel dezvoltarea zonei. Pe Andrei Şaguna se poate face o pistă pentru biciclişti pe carosabil şi circulaţia să rămână pe ambele sensuri. Măcar aşa plăvanii nu vor mai putea parca cu neruşinare pe carosabil, sub privirile indiferente ale inexistentei Poliţii Locale. Oricum zona se va degaja în timp prin mutarea Consiliului Judeţean şi, într-un viitor sperăm nu prea îndepărtat, a Penitenciarului.

În schimb, am putea transforma zona Parcului Libertăţii. Acesta este unul dintre cele mai frumoase spaţii din urbe, acum 100 de ani fiind principalul loc de promenadă al orădenilor. S-ar putea pietonaliza complet breteaua de circulaţie începând de la Biserica Reformată, iar maşinile ar fi dirijate exclusiv pe lângă Parchet. Practic, am avea o splendidă promenadă de la Crinul Alb până la Podul Ladislau, iar parcul, acum sufocat de circulaţie şi parcări, ar intra exclusiv în stăpânirea pietonilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cladiri demolatre en passant
Se pare ca Bolojan nu a citit doar cartea lui Bloomberg dar cunoaste si literatura sahista. Mai exact, se pare ca nu doar a citit cartea "Move first, think later", dar a si pus-o in practica!
Postat 29 Iulie 2021, 16:19 de 1x1
::::))))))
Din cati comentati aici, cati ati fost expropriati????
Postat 28 Iulie 2021, 23:55 de Sandu2100
Strada
La Vaslui nu se fac exproprieri
Postat 28 Iulie 2021, 21:16 de Sandu2100
Magistrat
"Jur să RESPECT Constituția și LEGILE țării, să APĂR drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu ONOARE, conștiință și fără PĂRTINIRE. AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU !"
Postat 28 Iulie 2021, 18:11 de strada
Justiție "oarbă"
Cand se va trezi instanta din Oradea ? O mana de oameni fac aceste jocuri murdare. Cine ține in brate Primaria? Vor expropria pe cine vor cand vor cu bani de semințe. Se mai tine cont de lege sau de Constitutia Romaniei. Sau de prețul PIEȚEI la exproprieri nu de cat are chef Primaria sa plateasca ? Stimati Judecatori ati depus un juramant.
Postat 28 Iulie 2021, 18:03 de strada
@comunicativ
Din cele citite si auzite eu consider cea mai buna idee. Pietonala nu se va face, si asta nu ca si-ar pune orice riveran in cap, ci pentru ca Mudura tocmai se pregateste sa construiasca un bloc cu 4 etaje in capatul strazii. Mai pune si faptul ca masinile de la crinul alb tot pe acolo circula si parcheaza ... aaa si sa nu uitam de masinile personale ale politistilor parcate peste tot in zona.
Postat 28 Iulie 2021, 16:46 de JAM11
sens unic
Există o soluție chiar mai simplă și anume schimbarea sensului de deplasare pe Libertății.
Postat 28 Iulie 2021, 13:33 de comunicativ
Chiar asa, ce pietonalizare?!?
Pietonalizarea aia prapadita a fost facuta exclusiv in zona centrala...hai sa nu exageram in halul asta. Banuiesc ca vajnicul oradeanbihor nu a iesit din spatiul mioritic, in caz contrar ar fi fost greu sa nu-l zgaraie pe retina ca aceeasi strategie urbana e urmata si in acel spatiu european pe care il invidiem. Si nu e doar pentru turisti pietonalizarea aia. Unor oradeni, si nu putini, nu le displace sa faca 2-3 pasi pe jos. Stiu, sunt destui si din categoria celor care ar vrea sa-si parcheze masinile in diversele institutii sau magazine unde au treaba...daca ar putea. Dar, no, vor descoperi si ei ca un pic de mers pe jos nu nenoroceste pe nimeni, chiar dimpotriva... Singura problema e ca cei de la urbanism au avut nevoie de 1 an de functionare a pasajului ca sa constientizeze ce era evident.
Postat 28 Iulie 2021, 12:57 de Ioan75
Ba să se demoleze. Tot ce stă în calea "dezvoltării".
Ca să priceapă tot orădeanul că, pentru a face un pasaj costisitor și inutil din moment ce nu-l poți utiliza scopului de traversare dinspre centru către zona estică a orașului, edilii au nevoie de o maximă refulare psihiatrică. Pentru asta e cazul chiar să-i admirăm, că au o perseverență, în materie de exproprieri, vecină cu schizofrenia. A scăpat Oradea, anul acesta, de inundații care s-au dus mai la est? Au scăpat. Dar o să vină alt an, mai "umed", când prin pasajul Magheru nu se va circula din niciun sens, din moment ce au obturat 1/2 din canalizarea pluvială ce era acolo inițial, pentru a turna "podeaua" trecerii de sub nivelul podului Magheru. Atunci o să mai înțeleagă încă câțiva, cât habarnism urbanistic a adus PNL Bihor din 2008 încoace.
Postat 28 Iulie 2021, 12:41 de KP
Pietonalizare dă Oradghe'
Nu mai bine "pietonalizam" tot orasul? Expropriem toti oradenii (mama lor de tărani) si-i trimitem inapoi in satele de bastina, ca să lasam orasul doar pentru turistii care vor sa se plimbe pe jos! Hai sictir!
Postat 28 Iulie 2021, 12:09 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON