URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Decembrie 2022, 09:49

Cum ar putea activitatea AVE Bihor să reducă factura de curent (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Explozia preţurilor la energie din ultimii ani impune găsirea unor soluţii rapide de reducere a costurilor. Plafonarea preţurilor, prin legile impuse de guvernanţi, este o măsură temporară, cu costuri uriaşe pentru noi toţi, care nu rezolvă însă decât efectele problemei, nu şi cauza lor.

AVE Bihor propune o soluţie la îndemână, prin care producţia de curent s-ar putea face la preţuri mai mici, folosind fracţia biodegradabilă pe care oricum clienţii noştri sunt obligaţi să o colecteze separat.

Centrala pe biomasă de la Săcueni

În 2016, Consiliul Judeţean Bihor a inaugurat o staţie de producere a curentului electric folosind biomasa, adică cereale şi dejecţii animale. Problema a fost că investiţia cu fonduri europene s-a dovedit a fi un eşec, după ce ADI Ecoland din cadrul CJ Bihor a realizat că principiul de funcţionare a avut la bază calcule greşite.

Din acest motiv, centrala a produs curent mult sub estimările iniţiale şi la costuri mult mai mari, astfel că economia de zeci de mii de euro estimată la debutul proiectului s-a dovedit o himeră.

Ce propune AVE Bihor pentru a readuce acest proiect pe linia de plutire

În loc de cereale şi dejecţii animaliere, care s-au dovedit a fi mult mai scumpe decât estimările iniţiale, AVE Bihor propune folosirea biodeşeurilor, colectate din două dintre cele patru zone administrate de angajaţii noştri. Această fracţie devine "combustibil" pentru producerea curentului electric, la costuri mult mai reduse faţă de combustibilii tradiţionali, cum ar fi gazele naturale, de exemplu, dar şi faţă de unele variante "bio".

ECO Bihor, depozitul ecologic din Oradea, a făcut chiar un experiment, între septembrie 2021 şi martie 2022. A transportat biodeşeuri către centrala din Săcueni, iar concluzia a fost că aceste biodeşeuri au un randament chiar mai bun decât dejecţiile animale, însă mai slab decât cerealele. Cu toate acestea, ele ar putea fi o soluţie la îndemână, cu condiţia ca ele să nu fie contaminate cu alte tipuri de deşeuri.

Colectarea separată, o soluţie şi pentru factura la curent

AVE Bihor a sesizat o îmbunătăţire vizibilă a calităţii biodeşeurilor colectate de la populaţie. Cele colectate din două zone din nordul judeţului ajung acum în staţia de compost din Valea lui  Mihai, iar cele din zonele Salonta şi Beiuş în depozitul ecologic din Oradea.

Ele ar putea fi însă folosite pentru producerea curentului la centrala din Săcueni, la costuri mai reduse şi un randament mai bun decât variantele actuale.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON