URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
21 Noiembrie 2022, 09:32

AVE Bihor: în cât timp se umple pubela de rezidual într-o gospodărie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pubelele noastre pentru fracţia rezidual au 40 de litri. Ceea ce, la prima vedere, ar putea părea insuficient pentru o gospodărie, pentru că ele s-ar umple prea repede. Am verificat acest mit pe teren, iar concluzia a fost, din nou, surprinzătoare.

Campanie de conştientizare la Ciumeghiu

Periodic, mergem în zone diferite ale judeţului unde maşinile noastre colectează deşeurile de la populaţie, pentru a-i învăţa pe localnici cum să gestioneze mai bine colectarea separată a deşeurilor. Am ajuns astfel şi în Ciumeghiu, o comună din sudul Bihorului cu peste 4.000 de locuitori, unde am făcut o demonstraţie pe loc a felului în care sunt colectate separat deşeurile în mod corespunzător.

Pentru că am dorit ca experimentul nostru să fie unul relevant, am luat la verificat 100 de pubele de rezidual ridicate de la populaţie. Iar surpriza (nu a noastră, ci a clienţilor) a fost că până la 85% din conţinutul lor era deşeu reciclabil! Adică deşeu pentru care nu se percepe nicio taxă, fiind ridicat gratuit de angajaţii noştri, care era aruncat în pubela de rezidual, pentru care se plătesc 4,5 lei pentru fiecare ridicare suplimentară. E ca şi cum ai avea un abonament de autobuz dar te-ai deplasa pe jos!

În cele 1.360 kilograme de deşeu din pubelele negre  am găsit 800 kg de plastic, 270 kg de sticlă şi 10 kg de carton. Mergând pe logica acestor cifre, rezultă că o pubelă de rezidual se umple cel mai repede într-o săptămână şi cel mai târziu în două. Asta, dacă selectăm corect deşeurile.

Deşeul rezidual influenţează direct factura

Cu cât veţi reduce mai mult fracţia de rezidual, cu atât veţi reduce şi factura de salubritate. Pentru că veţi micşora numărul de ridicări suplimentare, care sunt taxate. După cum ştiţi, în acest moment, clienţii noştri plătesc un abonament lunar în care este inclusă prima ridicare a pubelei reziduale. Dacă am putea elimina două ridicări pe lună, ar însemna o economie de peste 100 de lei pe an.

Pentru a asigura un proces de reciclare eficient, este necesară o gestionare corespunzătoare a deşeurilor municipale, în primul rând prin colectarea separată la sursă, proces care scurtează timpul de sortare şi tratare a deşeurilor şi economiseşte bani publici.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON