URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
21 Noiembrie 2022, 09:32

AVE Bihor: în cât timp se umple pubela de rezidual într-o gospodărie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pubelele noastre pentru fracţia rezidual au 40 de litri. Ceea ce, la prima vedere, ar putea părea insuficient pentru o gospodărie, pentru că ele s-ar umple prea repede. Am verificat acest mit pe teren, iar concluzia a fost, din nou, surprinzătoare.

Campanie de conştientizare la Ciumeghiu

Periodic, mergem în zone diferite ale judeţului unde maşinile noastre colectează deşeurile de la populaţie, pentru a-i învăţa pe localnici cum să gestioneze mai bine colectarea separată a deşeurilor. Am ajuns astfel şi în Ciumeghiu, o comună din sudul Bihorului cu peste 4.000 de locuitori, unde am făcut o demonstraţie pe loc a felului în care sunt colectate separat deşeurile în mod corespunzător.

Pentru că am dorit ca experimentul nostru să fie unul relevant, am luat la verificat 100 de pubele de rezidual ridicate de la populaţie. Iar surpriza (nu a noastră, ci a clienţilor) a fost că până la 85% din conţinutul lor era deşeu reciclabil! Adică deşeu pentru care nu se percepe nicio taxă, fiind ridicat gratuit de angajaţii noştri, care era aruncat în pubela de rezidual, pentru care se plătesc 4,5 lei pentru fiecare ridicare suplimentară. E ca şi cum ai avea un abonament de autobuz dar te-ai deplasa pe jos!

În cele 1.360 kilograme de deşeu din pubelele negre  am găsit 800 kg de plastic, 270 kg de sticlă şi 10 kg de carton. Mergând pe logica acestor cifre, rezultă că o pubelă de rezidual se umple cel mai repede într-o săptămână şi cel mai târziu în două. Asta, dacă selectăm corect deşeurile.

Deşeul rezidual influenţează direct factura

Cu cât veţi reduce mai mult fracţia de rezidual, cu atât veţi reduce şi factura de salubritate. Pentru că veţi micşora numărul de ridicări suplimentare, care sunt taxate. După cum ştiţi, în acest moment, clienţii noştri plătesc un abonament lunar în care este inclusă prima ridicare a pubelei reziduale. Dacă am putea elimina două ridicări pe lună, ar însemna o economie de peste 100 de lei pe an.

Pentru a asigura un proces de reciclare eficient, este necesară o gestionare corespunzătoare a deşeurilor municipale, în primul rând prin colectarea separată la sursă, proces care scurtează timpul de sortare şi tratare a deşeurilor şi economiseşte bani publici.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON