URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Noiembrie 2022, 10:00

AVE Bihor: ce facem cu deşeurile bio pe care le preluăm de la populaţie 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută v-am explicat cât de simplu este să gestionaţi deşeurile bio în gospodăria dumneavoastră. Cu puţin efort, acestea sunt separate de celelalte tipuri de deşeuri, ceea ce vă va reduce semnificativ factura şi va ajuta şi mai mult mediul înconjurător, pentru că din această fracţie rezultă compostul, atât de folosit în grădină.

Important: nu introduceţi în pubela maro niciun tip de deşeu care ar putea compromite compoziţia acestei fracţii. Aici ne referim inclusiv la eventuali saci menajeri folosiţi la colectarea deşeurilor bio în interiorul casei.

Din gospodărie, în staţia de compost

În ziua convenită în calendarul de ridicare, maşina AVE Bihor va prelua deşeul biodegradabil din gospodăria sau din cartierul dvs. de blocuri. Asta dacă nu locuiţi în mediul rural, caz în care gestionarea fracţiei bio vă revine în totalitate.

Pubela maro este verificată de angajaţii noştri, iar dacă deşeul este conform, acesta ia drumul staţiilor de compostare din Oradea şi Valea lui Mihai, în funcţie de zona de ridicare. În schimb, dacă deşeul bio nu este conform, acesta ia drumul depozitului ecologic din Oradea şi ajunge pe haldă, ceea ce înseamnă o factură de salubritate mai mare. Staţiile de compostare se lovesc de multe ori de această problemă, care arată că nu toată lumea a înţeles importanţa deşeurilor bio.

Să mergem însă pe scenariul optimist, care presupune că deşeul este conform. Odată ajunse în staţiile de compostare, deşeurile bio sunt tocate şi aşezate în prisme. Urmează faza de cernere, compostul este trecut prin ciur rotativ, iar în final se obţine produsul finit. Ce anume se poate produce din compost vă spunem în materialul de săptămâna viitoare.

Compostarea în mediul rural

Acelaşi lucru îl puteţi face însă şi acasă, folosind un compostor în care să ajungă doar materie vegetală.

Compoziţia trebuie amestecată din când în când, iar în câteva luni puteţi obţine compost de cea mai bună calitate pentru grădina dvs.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON