URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Asemănările dintre Marghita şi Bucureşti sunt uluitoare. Amândouă sunt nişte localităţi cu mare potenţial, dar care sunt jefuite în fiecare ciclu electoral de cei care ar trebui să le conducă. Concubinajul între toate partidele care s-au perindat la putere a făcut să existe o şogoreală indestructibilă, ce a pus la punct un sistem impecabil de sifonare a banilor publici.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Putea fi un "eveniment". În fond, AUR e un partid de succes, intrat în Parlament cu 9% în 2020 dar ajuns la 19,1% în sondaje, şi promitea ceva rar: expunerea unei viziuni economice. N-a fost, însă, căci doar discursul de încheiere al lui George Simion l-a salvat de la rapida uitare din partea celor cam 120 de ascultători.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O recentă modificare a Codului Rutier repară una dintre problemele vechi ale legislaţiei rutiere. În esenţă, până la modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2023, o persoană condamnată pentru o infracţiune rutieră (spre exemplu, pentru conducere fără permis) nu avea nicio interdicţie în a obţine imediat după condamnare permisul de conducere.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
14 Noiembrie 2022, 10:00

AVE Bihor: ce facem cu deşeurile bio pe care le preluăm de la populaţie 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută v-am explicat cât de simplu este să gestionaţi deşeurile bio în gospodăria dumneavoastră. Cu puţin efort, acestea sunt separate de celelalte tipuri de deşeuri, ceea ce vă va reduce semnificativ factura şi va ajuta şi mai mult mediul înconjurător, pentru că din această fracţie rezultă compostul, atât de folosit în grădină.

Important: nu introduceţi în pubela maro niciun tip de deşeu care ar putea compromite compoziţia acestei fracţii. Aici ne referim inclusiv la eventuali saci menajeri folosiţi la colectarea deşeurilor bio în interiorul casei.

Din gospodărie, în staţia de compost

În ziua convenită în calendarul de ridicare, maşina AVE Bihor va prelua deşeul biodegradabil din gospodăria sau din cartierul dvs. de blocuri. Asta dacă nu locuiţi în mediul rural, caz în care gestionarea fracţiei bio vă revine în totalitate.

Pubela maro este verificată de angajaţii noştri, iar dacă deşeul este conform, acesta ia drumul staţiilor de compostare din Oradea şi Valea lui Mihai, în funcţie de zona de ridicare. În schimb, dacă deşeul bio nu este conform, acesta ia drumul depozitului ecologic din Oradea şi ajunge pe haldă, ceea ce înseamnă o factură de salubritate mai mare. Staţiile de compostare se lovesc de multe ori de această problemă, care arată că nu toată lumea a înţeles importanţa deşeurilor bio.

Să mergem însă pe scenariul optimist, care presupune că deşeul este conform. Odată ajunse în staţiile de compostare, deşeurile bio sunt tocate şi aşezate în prisme. Urmează faza de cernere, compostul este trecut prin ciur rotativ, iar în final se obţine produsul finit. Ce anume se poate produce din compost vă spunem în materialul de săptămâna viitoare.

Compostarea în mediul rural

Acelaşi lucru îl puteţi face însă şi acasă, folosind un compostor în care să ajungă doar materie vegetală.

Compoziţia trebuie amestecată din când în când, iar în câteva luni puteţi obţine compost de cea mai bună calitate pentru grădina dvs.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6271 RON
  • 1 EUR = 4.92 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON