URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2022, 09:40

Cum vrea AVE Bihor să colecteze deşeurile în zona montană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu căderile de zăpadă din zonele înalte ale Bihorului, colectarea deşeurilor a devenit o problemă pentru operatorii de salubritate.

AVE Bihor a venit cu o soluţie ingenioasă pentru a ajunge în toate gospodăriile din zone precum Boga, Padiş sau Vârtop, în ideea de a oferi un serviciu vital pentru păstrarea unui mediu curat. A achiziţionat ATV-uri care pot ajunge şi în cele mai greu accesibile locuri şi a început colectarea experimentală a deşeurilor din aceste zone.

În loc de maşini de gunoi, ATV cu remorcă

Atunci când AVE Bihor a început să adune deşeurile din cele patru zone ale Bihorului în care a câştigat licitaţiile, situaţia din zonele turistice ale judeţului era una complicată. Aceste oaze de relaxare erau infestate cu depozite ilegale de deşeuri, ceea ce aducea deservicii atât naturii, cât şi turismului din zonă. Astfel s-a născut ideea unui sistem de salubritate modern, bazat pe ATV-uri, care să ajungă în cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului.

ATV-urile sunt dotate cauciucuri speciale, pentru ca acest serviciu să fie funcţional şi pe timp de iarnă, când zăpada poate depăşi 50 cm. O remorcă poate transporta pubelele pentru cele cinci tipuri de fracţii, iar proprietarii caselor şi pensiunilor nu trebuie decât să scoată aceste deşeuri în faţa proprietăţii.

Sezonul de schi este la câteva săptămâni distanţă, însă AVE Bihor a început deja pregătirile pentru salubrizarea în aceste sate de vacanţă. Vrem ca şi în zonele înalte să pătrundă conceptul de cinci fracţii, specific mai degrabă mediului urban.

Contracte de salubritate vitale pentru zone turistice

Dacă aveţi o casă de vacanţă în Boga sau Vârtop, cu siguranţă vă doriţi să găsiţi văile curate de fiecare dată când vă întoarceţi aici, în weekend sau în zilele libere. Pentru asta, însă, e nevoie ca acest serviciu să fie unul funcţional. Angajaţii noştri care vă bat la uşă nu o fac doar pentru un contract, ci pentru că vor să vă ajute să menţineţi curăţenia în zonă.

Şi, atenţie! Nu apelaţi la un binevoitor care, pentru o sumă modică, vă promite că vă va scăpa de toate deşeurile! Nu aveţi nicio garanţie că acestea nu vor ajunge direct în primul aven care îi iese "binevoitorului" în drum.

AVE Bihor chiar crede în schimbare, iar ea trebui să înceapă chiar cu noi! Astfel că angajaţii noştri fac voluntariat în zonele turistice, adunând deşeuri lăsate în urmă de turişti şi localnici. Dar aşa rezolvăm doar un efect. Pentru a ajunge la cauză, e nevoie de un serviciu de salubritate perfect funcţional.

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON