URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 06 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă tot nu s-au putut dărâma clădirile de pe Avram Iancu și Evreilor Deportați, Primăria încearcă să lărgească străzile, în detrimentul copacilor și al locurilor de parcare. Cel mai nou proiect este transformarea în drum cu două benzi pe sens a străzilor Armatei Române, Universității, Ceyrat și Atelierelor...
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2022, 09:40

Cum vrea AVE Bihor să colecteze deşeurile în zona montană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu căderile de zăpadă din zonele înalte ale Bihorului, colectarea deşeurilor a devenit o problemă pentru operatorii de salubritate.

AVE Bihor a venit cu o soluţie ingenioasă pentru a ajunge în toate gospodăriile din zone precum Boga, Padiş sau Vârtop, în ideea de a oferi un serviciu vital pentru păstrarea unui mediu curat. A achiziţionat ATV-uri care pot ajunge şi în cele mai greu accesibile locuri şi a început colectarea experimentală a deşeurilor din aceste zone.

În loc de maşini de gunoi, ATV cu remorcă

Atunci când AVE Bihor a început să adune deşeurile din cele patru zone ale Bihorului în care a câştigat licitaţiile, situaţia din zonele turistice ale judeţului era una complicată. Aceste oaze de relaxare erau infestate cu depozite ilegale de deşeuri, ceea ce aducea deservicii atât naturii, cât şi turismului din zonă. Astfel s-a născut ideea unui sistem de salubritate modern, bazat pe ATV-uri, care să ajungă în cele mai îndepărtate colţuri ale judeţului.

ATV-urile sunt dotate cauciucuri speciale, pentru ca acest serviciu să fie funcţional şi pe timp de iarnă, când zăpada poate depăşi 50 cm. O remorcă poate transporta pubelele pentru cele cinci tipuri de fracţii, iar proprietarii caselor şi pensiunilor nu trebuie decât să scoată aceste deşeuri în faţa proprietăţii.

Sezonul de schi este la câteva săptămâni distanţă, însă AVE Bihor a început deja pregătirile pentru salubrizarea în aceste sate de vacanţă. Vrem ca şi în zonele înalte să pătrundă conceptul de cinci fracţii, specific mai degrabă mediului urban.

Contracte de salubritate vitale pentru zone turistice

Dacă aveţi o casă de vacanţă în Boga sau Vârtop, cu siguranţă vă doriţi să găsiţi văile curate de fiecare dată când vă întoarceţi aici, în weekend sau în zilele libere. Pentru asta, însă, e nevoie ca acest serviciu să fie unul funcţional. Angajaţii noştri care vă bat la uşă nu o fac doar pentru un contract, ci pentru că vor să vă ajute să menţineţi curăţenia în zonă.

Şi, atenţie! Nu apelaţi la un binevoitor care, pentru o sumă modică, vă promite că vă va scăpa de toate deşeurile! Nu aveţi nicio garanţie că acestea nu vor ajunge direct în primul aven care îi iese "binevoitorului" în drum.

AVE Bihor chiar crede în schimbare, iar ea trebui să înceapă chiar cu noi! Astfel că angajaţii noştri fac voluntariat în zonele turistice, adunând deşeuri lăsate în urmă de turişti şi localnici. Dar aşa rezolvăm doar un efect. Pentru a ajunge la cauză, e nevoie de un serviciu de salubritate perfect funcţional.

AVE Bihor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5669 RON
  • 1 EUR = 4.975 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON