URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2024, 18:21

Construcția viitoarei fabrici Stihl din Oradea a început cu săpăturile arheologice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Construcţia viitoarei fabrici Stihl din Parcul Industrial I al Oradiei a început în februarie cu lucrările de descărcare arheologică a terenului.

Au găsit două situri arheologice

Săpăturile se desfăşoară de săptămâna trecută sub supravegherea arheologilor de la Universitatea din Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

„Din suprafaţa totală a celor 14,7 hectare de teren, pe circa 8 hectare au apărut urmele a două situri, primul din epoca bronzului, iar cel de-al doilea din cea medievală. În prezent se execută lucrări de decapare pe această suprafaţă de teren pentru conturarea complexurilor arheologice", a declarat pentru BIHOREANUL arheologul Florin Sfrengeu de la Universitatea din Oradea. 

Această fază a lucrărilor ar putea dura, în funcţie de viteza săpăturilor şi de descoperirile care vor fi făcute, circa două săptămâni. „În prezent ne concentrăm pe zonele în care s-au făcut cele mai puţine descoperiri, ca să le putem elibera de sarcini şi pune la dispoziţia constructorului. Acesta ar putea începe în martie pregătirile pentru ridicarea primei hale", a spus Sfrengeu.

Construcţia va începe din martie

Astfel, începând de luna viitoare, pe amplasamentul viitoarei fabrici Stihl, aflat în apropierea fabricii Plexus, constructorul şi arheologii ar putea lucra în paralel. 

Cel mai probabil, fabrica ar începe să producă la începutul anului viitor. „Primele teste ar putea fi făcute încă de la sfârşitul acestui an, dar producţia efectivă va începe probabil la începutul anului 2025", a declarat pentru BIHOREANUL Alina Silaghi, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), care gestionează parcurile industriale din municipiu.

Stihl face primele angajări chiar dacă mai are aproape un an până la începerea producţiei. „Investitorul a început deja să facă recrutările de personal. Angajările se vor desfăşura în paralel cu construcţia fabricii", a precizat Silaghi.

Investiţie de 125 milioane euro

Compania Stihl urmează să creeze în fabrica de la Oradea 150 de noi locuri de muncă în producţia de unelte agricole pentru exterior.

Negocierile dintre reprezentanţii producătorului german şi cei ai ADLO au început, în cel mai mare secret, la sfârşitul anului 2021 şi s-au materializat în vara anului trecut.

Investiţia pe care Stihl o va face de la Oradea, în valoare de 125 milioane euro, va fi una dintre cele mai mari făcute după căderea comunismului în reşedinţa de municipiu.

În viitoarea fabrică se vor produce unelte electrice portabile pe baterii, cum ar fi maşini de tuns gard viu, suflante, maşini de tuns, tăietoare de grădină, tocătoare, roboţi de tuns iarbă şi maşini pentru acelaşi scop. De asemenea, se vor produce pachete de baterii şi alte piese şi subansamble de mase plastice.

Valoarea investiţiei Stihl va fi depăşită doar de viitoarea fabrică de cauciucuri pe care finlandezii de la Nokian Tyres o dezvoltă cu 650 milioane euro pe amplasamentul viitorului CET II din zona Nufărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Drujbe
S-au descopeit topoare vechi folosite in antichitate la taierea lemnelor si padurii. Pe locatia viitoarei fabrici in antichitate era un atelier de confectionat topoare.
Postat 13 Februarie 2024, 06:55 de sanduivanov
O expoziție, sau conferință ?
Cu toate descoperirile arheologice din jurul Oradiei din ultimii ani?
Postat 12 Februarie 2024, 19:09 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON