URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2022, 15:33

STIHL deschide o fabrică în Oradea! Investiţie de 125 milioane de euro, cea mai mare din istoria parcurilor industriale din oraș

STIHL deschide o fabrică în Oradea! Investiţie de 125 milioane de euro, cea mai mare din istoria parcurilor industriale din oraș (sursa foto: STIHL / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Florin Birta a anunţat marţi cea mai mare investiţie făcută vreodată în parcurile industriale din Oradea. Firma germană Stihl va deschide o fabrică în Parcul Industrial I printr-o investiţie de 125 milioane de euro.

Investiţie aprobată "de îndată"

Firma Andreas Stihl Power Tools va produce în parcul industrial din Şoseaua Borşului începând de la jumătatea anului 2024 și va avea 150 de angajaţi.

"Acum aprobăm cea mai mare investiţie făcută în parcurile industriale orădene de la înfiinţarea lor şi până în prezent. Este vorba de o investiţie efectuată de firma germană Stihl de 125 milioane euro, în care în primă fază vor fi înfiinţate locuri de muncă pe o suprafaţă de teren de 14,7 hectare în parcul industrial Eurobusiness I", le-a spus consilierilor local primarul Florin Birta, marţi, în cadrul şedinţei "de îndată" anunţată la cererea investitorului doar cu 5 minute înainte.

Consilierii locali au votat cu unanimitate rezultatele negocierii purtate de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea cu firma Stihl, care va plăti o redevenţă de 0,80 euro pe metrul pătrat pe an pentru suprafaţa de 146.599 metri pătraţi concesionată.

"Bătaie" pe investitor

Primarul Florin Birta a declarat pentru BIHOREANUL că negocierile între părţi au început în urmă cu opt luni şi s-au desfăşurat în secret. În premieră pentru Oradea, firma Stihl Power Tools le-a impus negociatorilor municipalităţii să semneze contracte de confidenţialitate.

"Discuţiile s-au purtat în cea mai mare discreţie. Până şi şedinţa de Consiliu Local în care s-a aprobat investiţia a trebuit anunţată doar cu 5 minute înainte", a povestit Birta.

Potrivit primarului, firma Stihl a ajuns la Oradea la recomandarea fostului director al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, în prezent ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"Firma Stihl a contactat reprezentanţii ADR Nord-Vest, care le-au arătat mai multe locaţii în Cluj, Oradea, Timişoara şi Turda. Reprezentanţii firmei au fost în vizită la faţa locului, iar Oradea a rămas pe o listă scurtă alături de alte două oraşe din străinătate", a spus edilul.

Stihl "made in Oradea"

Florin Birta a afirmat că investitorii au ales Oradea datorită situării sale. "Atuurile Oradiei au fost conectarea la reţeaua de autostrăzi, graţie poziţionării geografice, şi condiţiile oferite de parcurile industriale", a afirmat edilul.

Birta a spus că investitorii îşi doresc să înceapă lucrul cât mai repede.

"Reprezentanţii firmei estimează că vor începe producţia în Oradea la jumătatea anului 2024, iar aici vor fabrica echipamente electrice pentru exterior destinate profesioniştilor, dar şi amatorilor. Construcţia spaţiilor de producţie va începe cel mai târziu la începutul anului viitor", a mai spus edilul.

"Oradea ne-a convins"

Investiţia firmei Stihl în Oradea a fost confirmată marţi de ADLO printr-un comunicat de presă transmis după semnarea contractului de concesiune a terenului.

"Societatea Andreas STIHL Power Tools SRL, companie subsidiară a holdingului Andreas Stihl AG&Co. KG. din Germania, intenţionează să construiască în Oradea, în Parcul Industrial Euobusiness I, din str. Borşului, o nouă locaţie de producţie în valoare de 125.000.000 euro, pe o suprafaţă de teren de aproximativ 147.000 mp", a arătat și ADLO.

Potrivit comunicatului, "cea mai importantă investiţie de la înfiinţarea ADLO până în prezent" se va derula etapizat şi este rodul unor negocieri directe.

Citat în document, Martin Schwarz, membru executiv Stihl pe producţie şi achiziţii, a arătat că firma "realizează o mare parte din vânzările sale de baterii în regiunea europeană. Oraşul Oradea ne-a convins nu doar prin conectarea optimă la pieţele care sunt importante pentru noi, ci şi prin infrastructura dezvoltată corect şi condiţiile economice bune".

Record absolut!

"Toate investiţiile făcute până acum în toate parcurile industriale din Oradea s-au ridicat la 420 milioane euro. Stihl va investi singură 125 milioane euro, ceea ce va ridica suma (totală a investițiilor - n.r.) la 545 milioane euro", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta după semnarea contractului cu investitorul.

Până în prezent, cea mai mare investiţie făcută în parcurile industriale orădene aparținuse producătorilor de arcuri pentru industria auto, Sogefi, în 2019, şi s-a ridicat la 50 milioane euro. În topul investitorilor se mai numără firmele Plexus şi Nidec cu câte 30 milioane euro şi Faist Mekatronic cu o investiţie de 23 milioane euro.

Stihl este o cunoscută companie care produce unelte electrice, în special motofierăstraie, folosite în toată lumea. Firma a fost fondată în 1926 de Andreas Stihl, lângă Stuttgart (Germania). Potrivit site-ului companiei, Stihl este cea mai vândută marcă de motofierăstrău din lume. Acelaşi brand produce şi motocoase, suflante şi pulverizatoare, utilaje pentru întreţinerea arbuştilor şi gardului viu, maşini de tuns iarba, motocultoare, curăţătoare de înaltă presiune etc. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Birtasule, ciocu-mic!
Deci Oradea, circa 200.000 locuitori, cu autostrada ungurilor pana in vama, cu birtinezul, raspopitul, cseke, birtasul si alte vedete la butoane, a atras in total investitii directe de 420 mil. euro. Sebeș-Alba, 12.000(!!!) de locuitori, aflat departe de granita, a atras investitii straine de 1 MILIARD de euro. Concluzia: BIRTINEZUL PRESEDINTE! https://ziare.com/investitii/investitie-mercedes-sebes-oras-transilvania-alba-industria-auto-1721044
Postat 29 Iunie 2022, 13:06 de pinonel
Foarte bine
Sa vada nemtii cum o sa-si bata joc statul roman prin ANAF de ei. fiind investitie vor vadea prima data cum se fac rambursarile de tva in romania, cand vrea muschiul lui anaf
Postat 28 Iunie 2022, 19:47 de Traian
veste buna, felicitari!
mai multa competitie pentru muncitori profesionali. Si odata cu fabrica va fi si niste personal administrativ auxiliar la birouri, mai multe achizitii, HR, vanzari, si altele.
Postat 28 Iunie 2022, 16:47 de unu
repede....
Repede inseamna start in SEPTEMBRIE!!! Daca gresesc ...sa ma corecteze cineva.
Postat 28 Iunie 2022, 16:37 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON