URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
27 Februarie 2023, 15:35

Cine ar putea fi noii șefi ai Parchetului General și DNA

Cine ar putea fi noii șefi ai Parchetului General și DNA Marius Voineag (stânga) și Alex Florența (dreapta) sunt propunerile pentru două funcții importante în stat (Inquam Photos / Ilona Andrei, George Călin)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viitorul procuror general al României ar putea fi Alex Florin Florenţa, iar viitorul șef al DNA ar putea fi Marius Ionuț Voineag. Ministerul Justiției îi propune pe cei doi pentru a ocupa aceste funcții, iar secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va trebui să se exprime în această speță, cu un aviz consultativ. 

„Propunerile pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ şi Procuror Şef DNA sunt următoarele: 1. Alex Florin Florenţa pentru funcţia de Procuror General al PÎCCJ; 2. Marius Ionuţ Voineag pentru funcţia de Procuror Şef DNA. Propunerea pentru funcţia de Procuror Şef al DIICOT va fi anunţată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor”, a transmis luni ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. 

Cu atitudine critică

Alex Florin Florenţa (43 ani) este procuror DIICOT și a fost contracandidatul actualei șefe a Parchetului General, Gabriela Scutea, a cărei activitate a criticat-o deschis în cadrul interviului pentru funcția de procuror șef. El a vorbit despre pasivitatea parchetului și a subliniat că „Ministerul Public nu îşi mai asumă niciun rol activ în ceea ce înseamnă demararea unor anchete penale”, scrie G4Media.ro. 

Procuror-şef al Serviciului teritorial Timişoara din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Florenţa are o vechime în funcţie de peste 15 ani. Din 2021, Florența a fost delegat în funcția de procuror-șef al Biroului Tehnic și de criminalistică din cadrul structurii centrale a DIICOT, scrie site-ul stiripesurse.ro.

Cu dosare 

Marius Voineag (41 ani) a primit nominalizarea în detrimentul actualului șef DNA, Crin Bologa. Ca procuror, notează G4Media.ro, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la PG a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri. 

Marius Voineag este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT. Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez, potrivit stiripesurse.ro și G4Media.ro. 

Predoiu: „România dispune de lideri remarcabili”

Prin comunicatul trimis luni, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis „mulțumiri și felicitări tuturor candidaților, pentru responsabilitatea asumării candidaturilor și prestația profesională de înalt nivel tehnic, experiența, expertiza și prestanța demonstrate pe parcursul interviurilor, precum și pentru înaltul profesionalism al proiectelor de management și substanțialul conținut profesional al dosarelor de candidatură”. 

„Fiecare candidat în parte a demonstrat că Ministerul Public din România dispune de profesioniști și lideri remarcabili, care fac onoare nobilei profesii de procuror. Cele trei funcții pentru care au fost susținute interviurile fac parte din „infrastructura” funcțională de vârf a Ministerului Public, un sistem care trebuie să funcționeze armonizat și coerent, inclusiv din perspectiva exercitării funcțiilor de procurori șefi de rang înalt, în beneficiul cetățenilor”, a adăugat Predoiu. 

Decizia, la președinte

G4Media.ro scrie că, potrivit procedurii, Ministerul Justiției trimite propunerile pentru avizul consultativ la secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Dacă avizul secției de procurori este negativ, Ministerul Justiției trebuie să reia interviul cu candidatul propus pe temele sesizate de secția de procurori din CSM.

În urma interviului, Ministerul Justiției poate sau nu să își susțină propunerea, care este înaintată președintelui României, Klaus Iohannis, pentru decizia finală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON