URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Septembrie 2020, 14:30

Bolojan „rade” tot

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rezultatele alegerilor locale în Bihor și Oradea depășesc orice așteptări. Și cele mai pesimiste, ale învinșilor, și cele optimiste, ale învingătorilor. PNL va avea majoritatea absolută, de două treimi, în Consiliul Local Oradea, și una confortabilă în Consiliul Județean, scor la care nu îndrăzneau decât să viseze liderii PNL-ului, după experiența nefericită trăită acum 4 ani la Județ.

Indubitabil, marele câștigător al alegerilor este - previzibil - același Ilie Bolojan, de această dată, însă, cu o anvergură dublată atât de scorul obținut la Oradea, cât și la CJ. Bolojan a realizat aparent imposibilul, obținând, „pe persoană fizică”, peste 60% din sufragiile bihorenilor, „urcând” și partidul cu vreo 12 procente în „parlamentul județean” (care devenise principala miză a alegerilor, fiind controlat de PSD-UDMR) și reușind, peste toate astea, să transfere către Florin Birta și echipa acestuia de la Primăria Oradea tot capitalul său de încredere. Ba și ceva în plus.

Dacă cineva va vrea să explice că nu e meritul lui Bolojan, va găsi cu greu argumente. Da, a contat mult și organizarea bună a liberalilor, filialele mai solide din județ, acoperirea din teritoriu, resursele - tot ceea ce constituie „mașinăria” de partid chemată să lucreze în campania electorală. Dar cu adevărat relevante au fost, în opinia mea, capitalul liderului, perceput ca omul serios care a schimbat fața Oradiei, și mesajele pozitive ale liberalilor, care n-au făcut decât să enumere, repetitiv, realizări, proiecte și nevoia unor majorități în consilii, pentru ca acestea din urmă să poată fi puse în operă. Iar oamenii s-au săturat de populisme și gargară, vor chestiuni palpabile și votează tot mai „constructiv”.

De celalată parte, în tabăra învinșilor, victimele sunt, deja, la fel de bine conturate. PSD și UDMR au pierdut teren serios, social democrații peste 5.500 de alegători la nivelul Oradiei. Chiar dacă maghiarii își vor păstra cele 4 mandate de consilieri municipali (puține față de cât aveau înainte de 2016 și față de ponderea etnică), în număr de voturi și ei au pierdut semnificativ, circa 3.000. Iar ele nu s-au dus la rivalii din PPMT, care și-au conservat zestea altminteri modestă (circa 2.500) de acum 4 ani.

Situația e încă și mai drastică cu votul politic la nivelul județului. Rezultatele, proaspăt centralizate, arată un PNL cu 27.000 de voturi în plus, pe seama unui PSD rămas cu 26.000 de alegători în minus, un ALDE spulberat, cu peste 10.000 de voturi mai puțin (oricum, scos în afara jocului) și un UDMR în derivă, care, în ciuda campaniei obsesive derulate în maghiarime, a pierdut, în termeni reali, 4.000 de alegători.

Ce înseamnă asta? 1. Că Bolojan & Co au reușit să „fure” și de la categorii odinioară inaccesibile, fenomen care e posibil să se fi întâmplat și în județ (de unde nu avem încă rezultatele complete). 2. Că agresivitatea PSD-ului, neobișnuit de virulentă, cu un Mang, Pavel și Bodog scrâșnind realmente din dinți la adresa „minciunilor lui Bolojan”, nu a folosit la nimic, ba din contră, li s-a întors împotrivă, la modul devastator. 3. Că și maghiarii s-au „deșteptat”, în bună măsură, respingând în parte mesajele UDMR-ului axate pe inocularea fricii de pericolul românesc (a se citi „bolojenesc”).

Printre optimiştii surprinşi de rezultate mă număr şi eu, care îmi imaginam o alianţă post-electorală a liberalilor cu "oamenii noi" de la USR-PLUS, văzând între programele lor proiecte compatibile, uşor de armonizat în beneficiul cetățenilor. Când colo, promiţătoarea alianţă a înregistrat cel mai aspru dezastru, fiind departe de pragul ce i-ar fi permis accederea în consilii, dar şi de rezultatele înregistrate anterior.

Anul trecut, la europarlamentare, în Oradea înregistrau peste 20% din voturi, iar la prezidențiale Dan Barna strângea peste 16 procente, ceea ce arăta un bazin electoral de 15-19.000 de orădeni, fapt ce i-a și făcut pe visători să își imagineze chiar și un 20% la alegerile de duminică. Rezultatele finale arată, însă, în dreptul Ioanei Mihăilă cu puțin peste 2.000 de voturi, iar întreaga alianță n-a strâns nici 2.700 la nivelul Oradiei și nici 6.000 pe tot Bihorul, cifre care, pentru mine, constituie cel mai mare mister al alegerilor. Și o dezamăgire...

Ce s-a întâmplat cu acești votanți? Unde au dispărut ei în mai puțin de un an? Cum a ajuns, de la 20% la 3-4% azi, marea speranță a politicii românești? La cald, câteva răspunsuri mi se par evidente, restul vor veni, cu siguranță, pe parcurs... Primul constă în „mașinăria” de care vorbeam mai sus: nu poți face politică doar online, fără structuri și oameni reali, palpabili, prezenți în fiecare comunitate, indivizi care să genereze o minimă emulație și să scoată lumea la vot; cel puțin nu poți face asta la alegerile locale, unde contează atât de mult concretul și imediatul.

Al doilea: „obsesia Bolojan” - e greu să iei din „zestrea” liberalilor oscilând între a lăuda și a critica administrația locală, vânând și voturile nemulțumiților de „betoane” și „dictatură”, dar urmărind și o alianță cu aceștia, la „butoane”. Și, nu în ultimul rând, e greu să vinzi drept „oameni noi” inși cu trecut incert și ambiții de parvenire evidente. Nu și electoratului tânăr și educat, care, iată, de data asta, a cam stat acasă...

Una peste alta, Bolojan a „ras” tot, astfel că vom avea un Consiliu Județean colorat în galben și o municipalitate orădeană croită după chipul și asemănarea sa. Ceea ce nu îmi schimbă prognosticul cu privire la vemurile bune care vor veni. În stilu-i cunoscut, cu toate acuzele de dictator pe care le va culege, Bolojan va face curățenie la CJ, va pune pe masă proiecte serioase, va aduce bani în Bihor, va organiza primarii din provincie în jurul unor strategii coerente, ce vor aduce dezvoltare...

Asta, dacă se va ține de cuvânt. De-acum, e sarcina noastră de a-l urmări și de a-i cere socoteală pentru fiecare gest. Iar a învinșilor de duminică - de a se scutura și de a genera o alternativă serioasă. Altminteri va rămâne totul „pictat” în galben, mult și bine...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
??
Dezamagire pt USR-PLUS ? Doar daca ai ceva interese pe la aceasta grupare, ca in rest ei nu s-au tinut decat de continua gargara impotriva lui Bolojan si a proiectelor Primariei. Acolo, la USR-PLUS, nu e nimic in afara de critica de dragul criticii in scopul accederii la ciolan. Eh, uite ca s-a saturat lumea de ei.
Postat 29 Septembrie 2020, 10:23 de Sunlight
Analiza corecta si pragmatica
Va felicit pt articol dle Florin Ciucaş. Oradenii au pedepsit smecheria de la varful organizatiei judetene USR, blatul nasului Dehelean cu finul fost angajat la europarlamentarul PSD Milutz Pavel. Au taxat la vot si faptul ca au fost luati de prosti cand cei de la Usr Bihor ne explicau ca tot ce se intampla in Oradea e gresit si trebuie sa ne intoarcem la mersul pe jos, strazi de pamant si buda-n fundul curtii. Sunt o gramada de sate depopulate, unde casele sunt la bani marunti,eu i-as invita sa incerce sa se mute acolo pentru a trai o viata complet pastorala. Am votat cu ei in 2019, dar acum, vazand cine s-a instapanit pe filiala Bihor, no way! Transmit aici multumiri si celor care comenteaza anti Bolojan aici fara argumente, ati reusit sa intoarceti multi indecisi inspre dl. Ilie Bolojan prin atitudinea voastra.
Postat 29 Septembrie 2020, 10:16 de Neutryno
Vaishamar...cit devotament,cita recunostinta!
Bun articolul!Cea mai relevanta monstra de PUPINCURISM!
Postat 29 Septembrie 2020, 07:06 de grigore
EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel
Voi nu aveți nimic de comentat ::::)))))
Postat 28 Septembrie 2020, 23:28 de Sandu2100
3 calitati
prin ambitie, mana de fier si incapatanare, Bolo a tras singur judetul dupa el. felicitari pentru reusita, istetime si intelepciune in conducerea judetului!
Postat 28 Septembrie 2020, 21:19 de roger
keep going !
Eu ma bucur pt rezultat si sper ca toti sa traga niste concluzii din el. Bolojan sper ca va face si la judet ce a facut in Oradea, adica treaba. In acelasi timp, ma surprinde si pe mine rezultatul usr+, insa analizand la rece cred ca este loc si de mai rau, daca o tin tot asa. De acord cu cele din articol si as mai adauga greselile de neiertat ale lui deheleanu. Nu a venit cu oameni cu potential si imagine, a gresit anuntand parlamentarii propusi in preziua alegerilor locale si daca tot a venit cu ei, trebuia sa vina cu oameni de calitate. Nu este permis dupa experienta cu psd, sa iti pui finul in capul listei la senat, mai ales cand acesta a avut legaturi anterioare cu psd-ul, de care incerci sa scapi si pe care il infierezi. Pana la urma care este diferenta fata de psd, daca procedezi tot ca ei ? Azi maine o sa scoata o veorica din maneca sau o irinuca pe care sa o puna in parlament. De-aia zic: sa se trezeasca, sa scoata bunoii de pe lista, sa promoveze valori si nu yesmeni (Bolo isi permite la valoarea lui) ca altfel ajung si mai rau in Oradea si in Bihor.
Postat 28 Septembrie 2020, 17:18 de oradea_mea_si_a_ta
CrisDumi
Ți-ai bătut capul degeaba:::::)))))
Postat 28 Septembrie 2020, 17:10 de Sandu2100
Bihorul a ajuns, în sfârșit, caz unic în România, cu cca. 2/3 la județ și reședința sa administrativă.
De fapt e taman altfel, pe dos chiar, față de ce s-a ales prin țară. Alianța PN+USR++ a câștigat la nivel național 17 județe ... 9 de către fostul PDL, 4 de către PNL și 4 de către USR++ !?! De unde rezultă că "noii" aleși, cum sunt Bolojan și Birta, ori se lasă "absorbiți" de curentul saturației electorale care va duce la dizolvarea PNL în +++, ori va face ce a făcut până acum prin "stația de betoane" din P-ța Unirii, bătând covoare asfaltice ... ca să iasă franjurii cât mai lungi din el !?!
Postat 28 Septembrie 2020, 15:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON