URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2020, 10:34

Avem din ce alege

Avem din ce alege (Foto: Adam Freundlich)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.

Lipsiţi de public şi de ecranele ce le-ar fi putut stimula entuziasmul populist, partidele au trebuit să fie mult mai creative, ceea ce s-a şi văzut nu doar în mediul online, unde exigenţele legate de imagine sunt mult mai mari, dar şi în proiectele şi enunţurile lor programatice.

Iată de ce avem, azi, de ales dintre o mulţime de idei privind dezvoltarea comunităţilor locale, şi chiar nu este un concurs de idei năstruşnice (chiar dacă sunt şi din acestea), ci o sumă de propuneri logice, interesante, unele chiar îndrăzneţe.

Ele arată nu doar că vremea demagogiei a expirat - cel puţin aici, unde edilii ne-au obişnuit de mai bine de un deceniu cu lucruri clădite, nu cu poveşti - ci şi că avem deja o altă generaţie de candidaţi, mult mai inteligenţi, dedicaţi, preocupaţi de treburile publice. Şi, aş îndrăzni să zic, mai curaţi.

Nu e, poate, cel mai potrivit moment să dau exemple, nici extrase din programele electorale. BIHOREANUL şi-a făcut datoria de a le publica, în afara spaţiilor contractate de partide, pe toate. Vor zice unii că "fac campanie". Nu pot să nu remarc, totuşi, că proiectele USR-PLUS şi ale POL pentru Oradea vin, în completarea promisiunilor liberalilor de a continua investiţiile în infrastructură, exact cu ceea ce şi eu, şi numeroşi alţi orădeni, ne dorim.

O aplecare mai mare spre nevoile de "trai bun" ale unui orădean sufocat de şantiere, nevoia de transparenţă a municipalităţii şi de digitalizare a relaţiei acesteia cu cetăţenii, o dorinţă unanimă şi răspicat exprimată de eliminare a birocraţiei, o abordare critică a proiectelor de dezvoltare, necesitatea dezbaterii lor reale şi a consultării cu specialiştii etc. Sunt chestiuni de bun-simţ, prezente şi în promisiunile liberalilor, care însă au dovedit, în cele trei mandate ce au purtat amprenta Bolojan, de multe ori abordări strict formale.

Iată de ce, ca niciodată, alegerile locale din pandemie mă găsesc optimist cu privire şi la rezultat, şi la ce va urma după. Sunt aproape convins că personaje de tipul Pasztor sau Mang vor deveni triste amintiri ale unor vise urâte, iar locul lor va fi luat de oameni preocupaţi mai mult de a da randament pentru societate, decât satisfacţie partidelor din care provin.

Unii ca Ilie Bolojan, un "buldozer" pragmatic de neoprit, ca Ioana Mihăilă, o doctoriţă manager coerentă în tot ce zice, ca Mircea Jacan sau Orlando Balaş - da, nişte cârcotaşi şi "ciudaţi", dar orădeni preocupaţi, documentaţi şi deştepţi, având tot timpul la ei verbul şi nervul caracteristice unor jurnalişti.

Prevăd că vor veni vremuri bune pentru noi, bihorenii. Ne vom simţi în continuare sufocaţi de şantiere, dar între ele vom simţi şi prospeţimea progresului. Şi, mai ales, a respectului de sine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu ai ce alege ... pentru că sistemul electoral a fost deviat de la reprezentativitate !?! i
Nu de ieri, de azi ... ci din 1992 încoace, pas cu pas, de către "românul" caracterizat ca fiind laș, mincinos, calic, ignorant, fudul și lipsit de caracter !?! Este vorba de faptul că e stabilit un prag minim de 5% pentru a accede în structurile alese, ceea ce dă partidelor (grupurilor de interese) un rol determinant față de valoarea individuală și față de o reprezentativitate cât mai largă și reală. Contează în acest sens că au dispărut, pe cale de consecință, modelele și valorile demne de urmat. Apoi, ca să se dea importanță și credibilitate acestui sistem plin de falsitate, s-a prevăzut "umflarea" schemei numerice a structurilor alese, ca mod de operare financiară și de acumulare a "cotizațiilor" aferente unui "șeptelx cât mai mare de contributori. Asta a determinat apariția unui număr prea mare de aleși, care în foarte rare cazuri reprezintă voci credibile ... majoritățile fiind de fapt extensia câtorva decidenți doar și nu reprezintă corect opinii obiective !?! Soluția ar fi simplă, dar nu va fi adoptată de către partide, lideri sau reprezentanții adevărați ai societății civile, bine monitorizate și influențate de către "instituțiile" organizate ierarhic ... constând în reducerea la 2-3% a accesului partidelor în Parlament, consilii locale și județene, în paralel cu reducerea la cel mult un parlamentar și 10 aleși locali la 100.000 de locuitori. Totodată, ar fi necesară o selecție profundă a tuturor candidaților, prin diversificarea structurilor naționale și locale ale Autorității Electorale Permanente și evaluarea profesională, educațională, caracterială, socială, economico-financiară, medicală și, nu în ultimul rând, psihologică ori chiar psihiatrică pentru toți candidații, indiferent de nivelul la care a optat !?! Practic, prin aceste măsuri s-ar descuraja profund accesul "neterminaților" la funcții publice ... rămânând de rezolvat, într-un termen rezonabil, calificarea celor care ar avea calitatea de evaluatori, independenți de orice presiuni din afară !?! Ideal așa, dar nu se poate ... se va spune. Corect ... și de aceea întrebarea privind "... de unde alege" arată că viitorul va fi tot mai jenant d.p.v. "politic".
Postat 24 Septembrie 2020, 13:14 de CrisDumi
hm...
hm...
Postat 24 Septembrie 2020, 11:37 de towef
votați, că nu doare!
Urmăresc A3 de fiecare dată la ora 21,00 în seara zilei de alegeri începând cu anul 2014 de când acolo se anunța că Ponta a câștigat și că e noul președinte al României. Aștept cu nerăbdare seara de duminică ca să-l văd din nou pe profesorul Pieleanu explicând cauzele eșecului favoriților săi și motivele pentru care din nou sondajele lui au dat-o în bară. În Oradea vom avea de asemenea motive de distracție!
Postat 24 Septembrie 2020, 11:01 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON