URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 21 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
24 Septembrie 2020, 10:34

Avem din ce alege

Avem din ce alege (Foto: Adam Freundlich)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.

Lipsiţi de public şi de ecranele ce le-ar fi putut stimula entuziasmul populist, partidele au trebuit să fie mult mai creative, ceea ce s-a şi văzut nu doar în mediul online, unde exigenţele legate de imagine sunt mult mai mari, dar şi în proiectele şi enunţurile lor programatice.

Iată de ce avem, azi, de ales dintre o mulţime de idei privind dezvoltarea comunităţilor locale, şi chiar nu este un concurs de idei năstruşnice (chiar dacă sunt şi din acestea), ci o sumă de propuneri logice, interesante, unele chiar îndrăzneţe.

Ele arată nu doar că vremea demagogiei a expirat - cel puţin aici, unde edilii ne-au obişnuit de mai bine de un deceniu cu lucruri clădite, nu cu poveşti - ci şi că avem deja o altă generaţie de candidaţi, mult mai inteligenţi, dedicaţi, preocupaţi de treburile publice. Şi, aş îndrăzni să zic, mai curaţi.

Nu e, poate, cel mai potrivit moment să dau exemple, nici extrase din programele electorale. BIHOREANUL şi-a făcut datoria de a le publica, în afara spaţiilor contractate de partide, pe toate. Vor zice unii că "fac campanie". Nu pot să nu remarc, totuşi, că proiectele USR-PLUS şi ale POL pentru Oradea vin, în completarea promisiunilor liberalilor de a continua investiţiile în infrastructură, exact cu ceea ce şi eu, şi numeroşi alţi orădeni, ne dorim.

O aplecare mai mare spre nevoile de "trai bun" ale unui orădean sufocat de şantiere, nevoia de transparenţă a municipalităţii şi de digitalizare a relaţiei acesteia cu cetăţenii, o dorinţă unanimă şi răspicat exprimată de eliminare a birocraţiei, o abordare critică a proiectelor de dezvoltare, necesitatea dezbaterii lor reale şi a consultării cu specialiştii etc. Sunt chestiuni de bun-simţ, prezente şi în promisiunile liberalilor, care însă au dovedit, în cele trei mandate ce au purtat amprenta Bolojan, de multe ori abordări strict formale.

Iată de ce, ca niciodată, alegerile locale din pandemie mă găsesc optimist cu privire şi la rezultat, şi la ce va urma după. Sunt aproape convins că personaje de tipul Pasztor sau Mang vor deveni triste amintiri ale unor vise urâte, iar locul lor va fi luat de oameni preocupaţi mai mult de a da randament pentru societate, decât satisfacţie partidelor din care provin.

Unii ca Ilie Bolojan, un "buldozer" pragmatic de neoprit, ca Ioana Mihăilă, o doctoriţă manager coerentă în tot ce zice, ca Mircea Jacan sau Orlando Balaş - da, nişte cârcotaşi şi "ciudaţi", dar orădeni preocupaţi, documentaţi şi deştepţi, având tot timpul la ei verbul şi nervul caracteristice unor jurnalişti.

Prevăd că vor veni vremuri bune pentru noi, bihorenii. Ne vom simţi în continuare sufocaţi de şantiere, dar între ele vom simţi şi prospeţimea progresului. Şi, mai ales, a respectului de sine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu ai ce alege ... pentru că sistemul electoral a fost deviat de la reprezentativitate !?! i
Nu de ieri, de azi ... ci din 1992 încoace, pas cu pas, de către "românul" caracterizat ca fiind laș, mincinos, calic, ignorant, fudul și lipsit de caracter !?! Este vorba de faptul că e stabilit un prag minim de 5% pentru a accede în structurile alese, ceea ce dă partidelor (grupurilor de interese) un rol determinant față de valoarea individuală și față de o reprezentativitate cât mai largă și reală. Contează în acest sens că au dispărut, pe cale de consecință, modelele și valorile demne de urmat. Apoi, ca să se dea importanță și credibilitate acestui sistem plin de falsitate, s-a prevăzut "umflarea" schemei numerice a structurilor alese, ca mod de operare financiară și de acumulare a "cotizațiilor" aferente unui "șeptelx cât mai mare de contributori. Asta a determinat apariția unui număr prea mare de aleși, care în foarte rare cazuri reprezintă voci credibile ... majoritățile fiind de fapt extensia câtorva decidenți doar și nu reprezintă corect opinii obiective !?! Soluția ar fi simplă, dar nu va fi adoptată de către partide, lideri sau reprezentanții adevărați ai societății civile, bine monitorizate și influențate de către "instituțiile" organizate ierarhic ... constând în reducerea la 2-3% a accesului partidelor în Parlament, consilii locale și județene, în paralel cu reducerea la cel mult un parlamentar și 10 aleși locali la 100.000 de locuitori. Totodată, ar fi necesară o selecție profundă a tuturor candidaților, prin diversificarea structurilor naționale și locale ale Autorității Electorale Permanente și evaluarea profesională, educațională, caracterială, socială, economico-financiară, medicală și, nu în ultimul rând, psihologică ori chiar psihiatrică pentru toți candidații, indiferent de nivelul la care a optat !?! Practic, prin aceste măsuri s-ar descuraja profund accesul "neterminaților" la funcții publice ... rămânând de rezolvat, într-un termen rezonabil, calificarea celor care ar avea calitatea de evaluatori, independenți de orice presiuni din afară !?! Ideal așa, dar nu se poate ... se va spune. Corect ... și de aceea întrebarea privind "... de unde alege" arată că viitorul va fi tot mai jenant d.p.v. "politic".
Postat 24 Septembrie 2020, 13:14 de CrisDumi
hm...
hm...
Postat 24 Septembrie 2020, 11:37 de towef
votați, că nu doare!
Urmăresc A3 de fiecare dată la ora 21,00 în seara zilei de alegeri începând cu anul 2014 de când acolo se anunța că Ponta a câștigat și că e noul președinte al României. Aștept cu nerăbdare seara de duminică ca să-l văd din nou pe profesorul Pieleanu explicând cauzele eșecului favoriților săi și motivele pentru care din nou sondajele lui au dat-o în bară. În Oradea vom avea de asemenea motive de distracție!
Postat 24 Septembrie 2020, 11:01 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1289 RON
  • 1 EUR = 4.8738 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON