Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curţii Constituţionale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Partidul este conştient că a căzut în dizgraţia românilor, dar e interesat să-şi perpetueze cât mai mult puterea pentru a continua să facă legi ce pun în dificultate, însă, nu doar Guvernul, ci însăşi siguranţa economică a românilor. Nu dezvolt, dar gândiţi-vă ce vor decide agenţiile de rating dacă Parlamentul va legiui cheltuieli din bani care nu există, imaginaţi-vă cât vor urca dobânzile şi cât se va prăbuşi leul.
Deocamdată, politicienii se zoresc totuşi să-şi facă listele de candidaţi pentru ipoteza că scrutinul se va desfăşura la soroc, iar felul în care au făcut-o în Bihor e uluitor de diferit.
Două blocuri, Alianţa USR-PLUS şi UDMR, susţin că şi-au desemnat candidaţii în cel mai democratic chip cu putinţă, prin alegeri interne. La unii, însă, e scandal cât casa, la alţii muţenie totală. După dezastrul de la locale, când în ţară a obţinut un scor cu un procent peste pragul electoral, iar în Bihor a fost trimis la plimbare cu 3% +/- câteva zecimale, USR a devenit un balamuc. "Oamenii noi" au descoperit uluiţi că şi la ei e ca peste tot, că toţi vor locuri eligibile şi fac orice pentru ele, aşa că şi ei s-au pus pe făcut scandal pe Facebook şi contestaţii la instanţe de partid. Nu ştiu cu cât rost, căci deputatul Silviu Dehelean şi-a securizat al doilea mandat.
Dincolo, la UDMR, unde democraţia internă e veche, nu ştiu cum se face, dar candidaţii sunt şi de data asta, la fel ca data trecută, tot Szabo Odon, Cseke Attila şi Biro Rozalia. Fix cei care au subţiat zestrea UDMR în ultimii patru ani. Să le fie de bine!
PSD-iştii nici măcar nu catadicsesc să mimeze democraţia. S-au adunat la şedinţă doar pentru ca Ioan Mang să le zică ce au hotărât: el va fi primul, urmat de Emilian Pavel şi de Florian Bodog. Restul pretendenţilor - Ioan Roman, Dumitru Gherman şi Gheorghe Bogdan, Lilla Debelka, Stela Babău, Bekesi Csaba şi Felix Cozma - n-au decât să se supună. Şi se supun.
La PNL am văzut un amestec de democraţie cu autoritarism după ce conducerea filialei a votat secret, dar nu orice, ci "lista lui Bolojan", care i-a exclus pe veteranii Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, pentru a fi populată de oameni (inclusiv noi), cărora nu prea ai ce să le reproşezi.
Ca întotdeauna, tot alegătorii vor hotărî, indiferent când va fi scrutinul, care "democraţie" e mai bună: cea chinuită, dar ineficientă, cea mimată tot mai greu, cea sfidată ori cea care oferă meseriaşi, dar numai impusă de sus în jos...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.