URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2020, 20:04

PNL Bihor şi-a stabilit eligibilii la Parlament. Surprize mari: Popa şi Ghilea nu mai candidează, le iau locul Carp și Căuș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surprize mari la reuniunea în care conducerea PNL Bihor şi-a desemnat, joi, viitorii candidaţi la alegerile parlamentare. După o competiţie la care, în premieră, nu a mai participat fostul preşedinte Cornel Popa, un alt veteran, Gavrilă Ghilea, şi-a retras candidatura, la fel ca şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Primul pe lista pentru Camera Deputaţilor va fi universitarul Aurel Căuş, recent intrat în partid şi abia ales consilier local, iar pentru Senat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

Lista lui Bolojan

Reprezentanţii PNL Bihor la alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie au fost desemnaţi joi într-o reuniune a Biroului Politic Judeţean (format din aproximativ 35 persoane), ai cărui membri au avut de optat de la bun început dacă vor să voteze pentru fiecare candidat în parte, urmând ca ordinea pe liste să fie în funcţie de numărul de voturi obţinute, sau pentru o listă pe care a propus-o, la fel ca în urmă cu patru ani, preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan.

În final, membrii BPJ au optat pentru a doua variantă, care a întrunit doar câteva voturi contra, configuraţia listelor pentru cele două camere fiind o surpriză aproape totală.

Concret, deschizătorul listei pentru Camera Deputaţilor va fi profesorul universitar Aurel Căuş, preşedintele Senatului Universităţii orădene, abia intrat în PNL în această vară şi ales pe 27 septembrie consilier local în Oradea. El este urmat, altă surpriză, de avocatul beiuşean Kiss Janos, care a deţinut un mandat de consilier judeţean în perioada 2016-2020, iar în septembrie a obţinut încă unul. Pe locurile al treilea şi al patrulea pe lista lui Bolojan sunt actualii deputaţi Ioan Cupşa şi Florica Cherecheş.

La Senat, lista propusă de Bolojan şi votată de BPJ îl are pe primul loc pe dr. Gheorghe Carp, dar niciun nume pe locurile următoare, ceea ce i-a contrariat pe unii membri ai PNL Bihor, inclusiv din rândul celor înscrişi în cursa internă.

5 din 8

Potrivit surselor BIHOREANULUI, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, ar fi sugerat imediat după campania pentru alegerile locale că ar prefera ca doi dintre veteranii organizaţiei să nu mai candideze pentru noi mandate – fostul preşedinte Cornel Popa, care a condus PNL Bihor din 2000 până în 2016 şi a deţinut de atunci trei mandate de deputat şi două de senator, precum şi Gavrilă Ghilea, fost preşedinte al PDL Bihor, partid cu care liberalii au fuzionat prin absorbţie în urmă cu cinci ani, şi el deţinător a mai multor mandate de senator şi deputat.

„Cornel Popa nici nu şi-a depus candidatura, iar Ghilea şi-a depus-o, dar apoi şi-a retras-o, când şi-a dat seama că nu ar avea şanse în condiţiile în care Bolojan sugerase să nu candideze”, au declarat surse liberale pentru BIHOREANUL.

Boloş, candidatură retrasă

Potrivit surselor, şi ministrul Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, şi-a anunţat intenţia de a candida, însă s-a răzgândit şi şi-a retras declaraţia de intenţie. Motivul ar consta în faptul că, fiind şi preot, ar fi riscat caterisirea în cazul în care ar fi candidat.

Pe de altă parte, au mai vrut să devină candidaţi, toţi la un loc de deputat, fostul consilier judeţean Sebastian Lascu (cel care a demisionat în primăvară după ce l-a provocat pe preşedintele Pasztor Sandor să facă acest lucru imediat ce a fost surprins la pescuit în starea de urgenţă, cu o maşină a Consiliului Judeţean, şi a refuzat să renunţe la funcţie), Lidia Popa (fost consilier judeţean, în prezent director adjunct al Companie Naţionale Poşta Română) şi Gheorghe Bota (primarul comunei Rieni, care pe 27 septembrie a obţinut al cincilea mandat).

„Am propus o echipă”

Contactat de BIHOREANUL şi întrebat de ce Biroul Politic Judeţean al PNL Bihor a votat o listă propusă de el şi nu candidaturile fiecăruia dintre pretendenţi, preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, a declarat că s-a urmat aceeaşi procedură ca în 2016.

„Încă de la începutul şedinţei BPJ, membrii acestui for au avut de ales dacă vor vota fiecare coleg în parte, numai că mulţi dintre cei dornici să candideze la Parlament nici nu au precizat dacă vor la Senat sau la Camera Deputaţilor, sau dacă vor să voteze o listă pe care, la fel ca acum patru ani, mi-am asumat-o eu ca preşedinte al organizaţiei”, a spus Bolojan, adăugând că varianta listei a fost preferată de majoritatea membrilor BPJ, „cam 27 de colegi”, în timp ce împotrivă s-au pronunţat doar „vreo 6 sau 7 colegi”.

„Dacă propunerea mea privind lista, de fapt o echipă, nu ar fi trecut, s-ar fi votat fiecare candidat în parte”, a mai precizat Bolojan.

Supleanţii, vineri

Întrebat cum vor fi desemnaţi ceilalţi candidaţi, pe locurile următoare, liderul PNL Bihor a spus că lista propusă de el, dar şi „supleanţii” din rândul celor care şi-au manifestat dorinţa să candideze şi pe care nu i-a propus pe listă vor trebui validaţi vineri de membrii unui for de conducere superior BPJ, şi anume ai Comitetului Director.

„Nu puteam convoca peste 120 de persoane la o şedinţă în plină pandemie, astfel încât votul Comitetului Director se va da mâine (n.r. – vineri) telefonic şi va fi înregistrat. Eu sper ca echipa pe care am propus-o să fie o echipă bună”, a mai spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Treaba in stil "Bolojan"
Bolo e competent si isi aduna langa el doar oameni competenti. E bine ca vrea sa trimita si la Bucuresti profesionisti, ca poate se civilizeaza si sudul. Buna alegere, PNL! Ati devenit mai votabili decat USR, chiar si pentru tineri.
Postat 17 Octombrie 2020, 09:01 de Horatiu
Apropo de ,,dinozauri"
De ce presedintele Romaniei, cel mai inalt demnitar, cu cea mai mare reprezentativitate si SINGURUL ales prin vot direct este limitat la doua mandate, iar niste neica-nimeni pot trandavi prin parlament/consilii locale/judetene zeci de ani?! Valabil si pt. primari! Maxim doua mandate pt. toti!
Postat 17 Octombrie 2020, 06:14 de pinonel
Teren minat
Relule ai intrat pe un teren minat. Alaturi de unii langa care stai vei trai foarte periculos. In mod clar ai girat cateva lacomii a unora la Univesitate si va trebui sa mai girezi. Iti urez bafta, dar lacomia se plateste. Mai devreme sau mai tarziu, ferestete.
Postat 16 Octombrie 2020, 22:09 de scarbit
cine fură azi un ou, mâine va fura un ...
În mod evident domnul Căuș a girat la Universitate recenta majorare a lăcomiei bănești de care suferă personajele cu titluri universitare, cu lucrări pseudo-ștințifice, cu tinichele de coadă și cu schelete în fiecare dulap aflate în grup familial-organizat la hățurile UO! Ce ne putem aștepta de la senatorul Căuș dacă nu tot la așa ceva? Populisme financiare, pomeni cu o mână către gloată și cu mâna cealaltă băgată pân la cot în sac?
Postat 16 Octombrie 2020, 12:01 de decalog
...
Mă bucur că dispar dinozaurii. Oare cum o ducea Construcții fără influența lui Ghilea? Făceau alții parcările pe bani mai puțini. Popa își duce nepotu de la patrimoniu? USR din ce în ce mai penibil, bine că milogesc semnături prin oraș.
Postat 16 Octombrie 2020, 09:00 de oradeaveche
Nu se poate :)))
Nu cred asa ceva! USR-ul merge cu acelai cap de lista, cand ei urla mereu impotriva clasei politice si impotriva oamenilor vechi in politica, dar la USR cap de lista e un deputat in functie. Pai se reformeaza mai mult PNL-ul decat partidul "reformei", USR. Sunt tare curios ce mai pot comenta acum USR-istii despre Bihor. Nu ei aveau initiativa "Oameni noi in politica"? Pai PNL-ul respecta ideea si USR-ul nu?:))) Deci PNL le-a dat sah mat si USR-ului si PSD-ului cu miscarea asta de reforma.
Postat 16 Octombrie 2020, 08:40 de Cesar
Uau
Schimbarea cadrelor e un lucru benefic. Partidul dă și altor oameni oportunitatea de a aduce plus valoare în societate. Dacă se făcea asta din '90, azi am fi fost departe.
Postat 16 Octombrie 2020, 08:37 de CorinaC
pentru carcotasi
Unii ar spune ca Aurel Caus are un punct slab ca vine de la Universitatea din Oradea. Culmea, el si Burta au fost singurii care au incercat sa puna la punct institutia: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/sorbonei-clonati-l-pe-burta-152108.html Avand in vedere ca el a fost corect in mizeria de acolo, pot spune ca il face un erou in ochii multora, deci locul pe lista e potrivit. Carp a gestionat bine spitalul cand a fost director. Omul e competent. Cand ne gandim ca Ghilea si Cornel Popa nu mai candideaza, deja intelegem ca avem ce alege
Postat 16 Octombrie 2020, 00:34 de Athena
in sfarsit
Mergem in directia buna. Un partid promoveaza oameni competenti, in sfarsit. Carp a muncit cat 100 de politicieni in pandemie, iar Caus are IQ cat 100 de politicieni la un loc. As zice ca si PSD si USR pun oameni competenti, dar nu e cazul...
Postat 16 Octombrie 2020, 00:25 de Vidar
Re: roger
Căuș este membru PNL din 1992 încoace, dar e un tip timid de fapt și de aceea nu a apărut în față ... doar Bihoreanul zice că s-a înscris recent, când el de fapt a avut chiar calitatea de președinte PNL Oradea mulți ani în perioada când filiala Județeană era condusă de Octavian Bot, iar șef peste organizația Aleșd era Bolojan !?! Așadar, Căuș și Bolojan se știu încă de pe vremea când primul mai avea ceva puță iar al doilea un smoc de păr pe frunte !?!
Postat 15 Octombrie 2020, 21:35 de CrisDumi
o fi
nici mie nu imi spune nimic capu' de lista universitar al pnl-ului (o fi un ilustru anonim sau da' nost') asa ca am goagalit un pic. Eu nu stiu daca autorul articolului este nedocumentat sau candidatu' ori partidu' a omis ceva, insa eu nu l-am gasit pe net ca profesor universitar, ci imi apare "conf.univ.dr". Nu-i frumos sa se umble cu cioara vopsita, ca ne-am cam saturat ... Oricum bine ca mai scapam de monstrii sacri, gen Ghilea sau Popa. Macar la astia, ca la altii ...
Postat 15 Octombrie 2020, 21:32 de oradea_mea_si_a_ta
cand vrei sa scapi de unu, il promovezi... departe. asa sa fie oare?
numele dlui Caus nu imi spune nimic, imi pare rau. faptul ca e presedintele senatului la Universitate ma face sa ma intreb ce merite deosebite are dumnealui si daca nu cumva e adevarata vorba aia si aici "cand vrei sa scapi de unul greu si sa aerisesti locul, il promovezi in departare". poate redactia prezinta capacitatile intelectuale deosebite ale distinului domn sau planurile marete politice. indiferent care ar fi lista pnl sau psd, universitatea oradeana este o adunatura condusa de neamuri si pile, o rusine pt oras, cred ca 80% din angajati sunt cu increngaturi de rudenie sau amantlacuri, mai ales in randul secretarelor. multe non valori pe scena mare, dovada stau cursurile online (non-valoarea lor) care sunt tinute de profesorii din U Oradea acum.
Postat 15 Octombrie 2020, 20:44 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON