Declanşat în rândurile membrilor încă din timpul campaniei şi detonat public imediat după alegerile locale, scandalul din USR Bihor e departe de a se stinge. Dimpotrivă: la Comisia Naţională de Arbitraj a fost contestată candidatura deputatului Silviu Dehelean pentru un nou mandat, nemulţumirile în partid crescând pentru că acesta n-a refăcut controversatele alegeri interne care i-au conservat prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor.
Alegeri înainte de alegeri
Alegerile interne pentru desemnarea pretendenţilor la Parlament din partea USR Bihor, pe viitoarea listă comună cu aliaţii de la PLUS Bihor, au avut loc, bizar, în preziua alegerilor locale, pe 26 septembrie, când majoritatea activiştilor ambelor partide erau concentraţi pentru a obţine scoruri cât mai bune la funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni.
În urma scrutinului intern din USR Bihor, primul loc pentru Camera Deputaţilor a fost adjudecat de şeful filialei, Silviu Dehelean, în timp ce cap de listă pentru Senat a devenit finul său de cununie, Flavius Bunoiu, fost angajat al fostului europarlamentar PSD Emilian Pavel şi "strateg" electoral.
Să plece!
Scorul dezastruos obţinut de USR-PLUS în alegerile locale (doar 3,95% pentru Consiliul Local Oradea şi numai 2,29% pentru Consiliul Judeţean), a făcut ca demisia şefului USR Bihor, Silviu Dehelean, să fie cerută vehement de numeroşi membri, între care fostul preşedinte al filialei, avocatul Cristian Rusu, Răzvan Moşoiu, Andrei Popa, Eleonora Tiu Chiriac, Carmen Crişan, Mircea Lascu, Mihai Ţenţ etc.
Sub presiune, pe 29 septembrie, atât liderul USR Bihor, Silviu Dehelean, cât şi cel al PLUS Bihor, Ioana Mihăilă, au anunţat că renunţă la funcţii, dar au rămas interimari, iar după câteva zile controversatul Flavius Bunoiu a anunţat că renunţă să mai candideze la Senat
Cererea "rebelilor" de a se reface alegerile interne pentru viitorii candidaţi la Parlament şi pentru ca foştii şefi ai celor două partide să nu mai candideze nu a fost, însă, satisfăcută: pe 12 octombrie, un comunicat al USR-PLUS vestea că a fost stabilită lista viitorilor candidaţi atât la Senat, cât şi la Deputăţie, deschizătorul acesteia din urmă fiind acelaşi Dehelean.
Promisiune încălcată
Mai mulţi membri ai USR au declarat BIHOREANULUI că procesul democratic de selectare a viitorilor candidaţi ai USR-PLUS la Parlament a rămas, de fapt, o farsă.
După ce şi-a dat demisia formal din funcţia de preşedinte, Silviu Dehelean a organizat o nouă Conferinţă Judeţeană a USR Bihor în week-end-ul trecut, când s-a ales un nou Birou Judeţean, cu el prim-vicepreşedinte şi tot el a rămas cap de listă pentru Camera Deputaţilor.
"Contrar promisiunilor, nu s-au reluat alegerile pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, ci doar la Senat", a declarat fostul preşedinte al USR Bihor, Cristian Rusu.
La judecata partidului
Din acest motiv, mai mulţi membri au depus contestaţii la Comisia de Arbitraj a partidului, cerând invalidarea candidaturii lui Dehelean.
"După locale a spus că îşi dă demisia, dar după instalarea noului Birou Judeţean. Duminica trecută s-a votat un nou Birou Judeţean, în care el este prim-vicepreşedinte, şi am înţeles de ce: ca să poată valida alegerile interne din 26 septembrie. Practic, duminică s-au refăcut alegerile numai pentru Senat. Pe grupul de membri şi pe mailul intern a motivat cu lipsa timpului, dar pentru Senat a fost timp. Pentru Deputaţi nu", a declarat BIHOREANULUI un alt contestatar al lui Dehelean, Carmen Crişan.
Potrivit acesteia, contestaţiile la Comisia Naţională de Arbitraj au avut în vedere că alegerile interne au fost nestatutare şi nu au asigurat egalitate de şanse tuturor membrilor, caracterul abuziv al conducerii USR Bihor şi faptul că Dehelean nu şi-a asumat în mod real eşecul de la alegerile locale din moment ce este prim-vicepreşedinte şi în continuare conduce de facto filiala.
O rezoluţie "rabinică"
Potrivit spuselor lui Carmen Crişan, Comisia Naţională de Arbitraj s-a pronunţat "rabinic" în urma unei şedinţe care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi: "A dat aviz negativ pe oportunitate politică, iar pe integritate aviz pozitiv. Concluzia, adică, a fost că candidatura lui Silviu Dehelean nu avantajează organizaţia, candidează pentru propriul mandat, nu pentru interesul public".
Rezoluţia în doi peri a CNA va fi transmisă Biroului Naţional al USR, care va decide dacă validează sau nu candidatura deputatului bihorean pentru un nou mandat. "Din câte ştim, Biroul Naţional se va întruni mâine, vineri", a mai spus Crişan.
Dehelean: alegerile nu trebuiau refăcute
Pe de altă parte, Silviu Dehelean susţine că alegerile interne din 26 septembrie nu trebuiau refăcute, iar nerepetarea acestora nici nu este un "cap de acuzare" în contestaţiile înaintate CNA de colegi din USR Bihor care, de altfel, nici nu ar fi "reprezentativi".
"În sesizările trimise la CNA nu există problema asta (n.r. – nereluarea alegerilor interne), ci că alegerile interne s-ar fi desfăşurat în afara regulamentului, ceea ce nu este corect, faptul că nu am respectat o decizie a CNA referitoare la două candidaturi (n.r. – Dehelean a dat OK pentru doi candidaţi care au avut problemele penale) şi faptul că l-am promovat pe Bunoiu", a declarat BIHOREANULUI deputatul.
Dehelean susţine că sesizările la CNA au fost făcute de membri USR care nu sunt "reprezentativi" şi că deocamdată nu a primit rezoluţia Comisiei de Arbitraj. Pe de altă parte, şi el confirmă că decizia finală privind validarea listelor USR-PLUS va fi luată de CNA în cadrul unei reuniuni ce va avea loc vineri. Cine ştie, însă, dacă scandalul userist se va opri sau nu după aceasta...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.