URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2020, 21:11

Scandalul din USR Bihor continuă: candidatura lui Silviu Dehelean pentru un nou mandat de deputat, contestată la conducerea partidului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Declanşat în rândurile membrilor încă din timpul campaniei şi detonat public imediat după alegerile locale, scandalul din USR Bihor e departe de a se stinge. Dimpotrivă: la Comisia Naţională de Arbitraj a fost contestată candidatura deputatului Silviu Dehelean pentru un nou mandat, nemulţumirile în partid crescând pentru că acesta n-a refăcut controversatele alegeri interne care i-au conservat prima poziţie pe lista pentru Camera Deputaţilor.

Alegeri înainte de alegeri

Alegerile interne pentru desemnarea pretendenţilor la Parlament din partea USR Bihor, pe viitoarea listă comună cu aliaţii de la PLUS Bihor, au avut loc, bizar, în preziua alegerilor locale, pe 26 septembrie, când majoritatea activiştilor ambelor partide erau concentraţi pentru a obţine scoruri cât mai bune la funcţiile de primari, consilieri locali şi judeţeni.

În urma scrutinului intern din USR Bihor, primul loc pentru Camera Deputaţilor a fost adjudecat de şeful filialei, Silviu Dehelean, în timp ce cap de listă pentru Senat a devenit finul său de cununie, Flavius Bunoiu, fost angajat al fostului europarlamentar PSD Emilian Pavel şi "strateg" electoral.

Să plece!

Scorul dezastruos obţinut de USR-PLUS în alegerile locale (doar 3,95% pentru Consiliul Local Oradea şi numai 2,29% pentru Consiliul Judeţean), a făcut ca demisia şefului USR Bihor, Silviu Dehelean, să fie cerută vehement de numeroşi membri, între care fostul preşedinte al filialei, avocatul Cristian Rusu, Răzvan Moşoiu, Andrei Popa, Eleonora Tiu Chiriac, Carmen Crişan, Mircea Lascu, Mihai Ţenţ etc.

Sub presiune, pe 29 septembrie, atât liderul USR Bihor, Silviu Dehelean, cât şi cel al PLUS Bihor, Ioana Mihăilă, au anunţat că renunţă la funcţii, dar au rămas interimari, iar după câteva zile controversatul Flavius Bunoiu a anunţat că renunţă să mai candideze la Senat

Cererea "rebelilor" de a se reface alegerile interne pentru viitorii candidaţi la Parlament şi pentru ca foştii şefi ai celor două partide să nu mai candideze nu a fost, însă, satisfăcută: pe 12 octombrie, un comunicat al USR-PLUS vestea că a fost stabilită lista viitorilor candidaţi atât la Senat, cât şi la Deputăţie, deschizătorul acesteia din urmă fiind acelaşi Dehelean.

Promisiune încălcată

Mai mulţi membri ai USR au declarat BIHOREANULUI că procesul democratic de selectare a viitorilor candidaţi ai USR-PLUS la Parlament a rămas, de fapt, o farsă.

După ce şi-a dat demisia formal din funcţia de preşedinte, Silviu Dehelean a organizat o nouă Conferinţă Judeţeană a USR Bihor în week-end-ul trecut, când s-a ales un nou Birou Judeţean, cu el prim-vicepreşedinte şi tot el a rămas cap de listă pentru Camera Deputaţilor.

"Contrar promisiunilor, nu s-au reluat alegerile pentru candidaţii la Camera Deputaţilor, ci doar la Senat", a declarat fostul preşedinte al USR Bihor, Cristian Rusu.

La judecata partidului

Din acest motiv, mai mulţi membri au depus contestaţii la Comisia de Arbitraj a partidului, cerând invalidarea candidaturii lui Dehelean.

"După locale a spus că îşi dă demisia, dar după instalarea noului Birou Judeţean. Duminica trecută s-a votat un nou Birou Judeţean, în care el este prim-vicepreşedinte, şi am înţeles de ce: ca să poată valida alegerile interne din 26 septembrie. Practic, duminică s-au refăcut alegerile numai pentru Senat. Pe grupul de membri şi pe mailul intern a motivat cu lipsa timpului, dar pentru Senat a fost timp. Pentru Deputaţi nu", a declarat BIHOREANULUI un alt contestatar al lui Dehelean, Carmen Crişan.

Potrivit acesteia, contestaţiile la Comisia Naţională de Arbitraj au avut în vedere că alegerile interne au fost nestatutare şi nu au asigurat egalitate de şanse tuturor membrilor, caracterul abuziv al conducerii USR Bihor şi faptul că Dehelean nu şi-a asumat în mod real eşecul de la alegerile locale din moment ce este prim-vicepreşedinte şi în continuare conduce de facto filiala.

O rezoluţie "rabinică"

Potrivit spuselor lui Carmen Crişan, Comisia Naţională de Arbitraj s-a pronunţat "rabinic" în urma unei şedinţe care a avut loc în noaptea de miercuri spre joi: "A dat aviz negativ pe oportunitate politică, iar pe integritate aviz pozitiv. Concluzia, adică, a fost că candidatura lui Silviu Dehelean nu avantajează organizaţia, candidează pentru propriul mandat, nu pentru interesul public".

Rezoluţia în doi peri a CNA va fi transmisă Biroului Naţional al USR, care va decide dacă validează sau nu candidatura deputatului bihorean pentru un nou mandat. "Din câte ştim, Biroul Naţional se va întruni mâine, vineri", a mai spus Crişan.

Dehelean: alegerile nu trebuiau refăcute

Pe de altă parte, Silviu Dehelean susţine că alegerile interne din 26 septembrie nu trebuiau refăcute, iar nerepetarea acestora nici nu este un "cap de acuzare" în contestaţiile înaintate CNA de colegi din USR Bihor care, de altfel, nici nu ar fi "reprezentativi".

"În sesizările trimise la CNA nu există problema asta (n.r. – nereluarea alegerilor interne), ci că alegerile interne s-ar fi desfăşurat în afara regulamentului, ceea ce nu este corect, faptul că nu am respectat o decizie a CNA referitoare la două candidaturi (n.r. – Dehelean a dat OK pentru doi candidaţi care au avut problemele penale) şi faptul că l-am promovat pe Bunoiu", a declarat BIHOREANULUI deputatul.

Dehelean susţine că sesizările la CNA au fost făcute de membri USR care nu sunt "reprezentativi" şi că deocamdată nu a primit rezoluţia Comisiei de Arbitraj. Pe de altă parte, şi el confirmă că decizia finală privind validarea listelor USR-PLUS va fi luată de CNA în cadrul unei reuniuni ce va avea loc vineri. Cine ştie, însă, dacă scandalul userist se va opri sau nu după aceasta...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Dehelean are bun simț, se va retrage!
Nu fiți răi, d-nul Dehelean nu a intrat în politică pentru propriile interese, iar dacă acum i s-a spus și de la București că candidatura sa nu este oportună, sunt sigur că va pune interesele partidului și ale cetățenilor pe primul plan și se va retrage. Domnia sa ne va dovedi că poate munci în partid și ca simplu membru, nu doar pe bani și funcții, lasându-i pe alții să încerce să repare imaginea proastă pe care i-o datorează USR în Bihor.
Postat 16 Octombrie 2020, 11:09 de peterpan
cu cine semeni dumneata
Domnul Dehelean privit chiar și de la distanță nu seamănă nici cu Nicușor Dan, nu seamănă nici cu Dacian Cioloș, nu seamănă nici cu Dominic Fritz, nu seamănă nici cu noul primar din Brașov, nu seamănă nici măcar cu Dan Barna, el seamănă mai mult cu Ciolacu-PSD, seamănă chiar cu dezgustătorul Florin Claudiu Roman-PNL, seamănă cu un cumătru hârșâit prin politica dâmbovițeană de bordel. Cum îl poate vota pe Deheleanu un alegător bihorean cu bun simț care vrea în parlamentul României politicieni de calitate europeană , fără să aibă senzația că alege variantele revopsite ale faliților USL, PSD-PNL?
Postat 16 Octombrie 2020, 10:14 de decalog
asa ceva...
Cand si PNL-ul schimba cadrele si Dehelean tine de scaun, asemanarea e izbitoare cu PSD Bihor.
Postat 16 Octombrie 2020, 09:04 de Minerva
...
O fi preluat mânărelile din meseria civilă?!
Postat 16 Octombrie 2020, 09:04 de oradeaveche
Pig head .
Cat de nesimtit poate fii specimenu' asta....
Postat 16 Octombrie 2020, 08:48 de Citizen
Felicitări USR
Ati demonstrat ca nu sunteți buni de nimic. Sper sa nu va bateți joc de Brașov si Timișoara, de capitală nu-mi pasa
Postat 15 Octombrie 2020, 22:01 de Sandu2100
USR++ în Bihor ...
... ar avea șansa să prindă ceva-ceva la Parlament, doar dacă ar apărea o cu totul altă echipă și oameni care ar avea cu adevărat ceva de spus !?!
Postat 15 Octombrie 2020, 21:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON