URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2020, 21:36

USR-PLUS Bihor şi-a desemnat candidaţii la parlamentare. Lista pentru Senat este deschisă de un „om nou”, iar cea pentru Deputăţie de unul „vechi”

USR-PLUS Bihor şi-a desemnat candidaţii la parlamentare. Lista pentru Senat este deschisă de un „om nou”, iar cea pentru Deputăţie de unul „vechi” (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După mai bine de două săptămâni de la alegerile locale - în preziua cărora USR Bihor a făcut alegeri interne pentru candidaţii pentru alegerile parlamentare -, structura judeţeană a acestui partid şi cea a aliatului său, PLUS, au "bătut în cuie" viitoarele liste.

Deşi demisionar de la şefia USR Bihor în urma unui scandal care a lovit filiala, deputatul Silviu Dehelean a primit şansa la un nou mandat, deschizătorul listei pentru demnitatea de senator fiind un medic.

Alianţa USR-PLUS Bihor a anunţat luni, printr-un comunicat, că şi-a desemnat candidaţii la alegerile legislative din 6 decembrie. "În ultimele săptămâni am asigurat, în cel mai democratic mod, alegeri interne, pentru a putea propune oameni oneşti şi competenţi care să reprezinte cu cinste şi responsabilitate Bihorul şi bihorenii în Parlamentul României. Ne bucurăm să împărtăşim acum cu voi listele de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor", arată comunicatul celor două partide.

Potrivit acestuia, primele poziţii pentru Senat sunt ocupate de Mihai Florea (USR, medic), Andrei Acs (PLUS, biolog), Carmen Dumitriu (USR, expert contabil) şi Adriana Mîrza (PLUS, manager într-o companie).

Pentru Camera Deputaţilor, primele poziţii au fost adjudecate de actualul deputat Silviu Dehelean (USR, notar), Adela Lile (PLUS, arhitect), Adrian Szoke (USR, inginer), Radu Mănăilă (PLUS, manager), Adrian Derban (USR, antreprenor), Narcis Penu (PLUS, antreprenor) şi Răzvan Balasko (USR, inginer).

Astfel, actualul deputat Silviu Dehelean are şansa să-şi înnoiască mandatul obţinut în 2016 chiar dacă după alegerile locale a fost nevoit, sub presiunea colegilor de partid, să demisioneze de la şefia USR Bihor, gestul fiind făcut şi de omologul său de la şefia PLUS, Ioana Mihăilă.

Colegii i-au reproşat lui Dehelean atât rezultatele catastrofale obţinute la scrutinul din 27 septembrie, cât şi faptul că în preziua lui fixase alegeri interne, netransparente, pentru viitorii candidaţi ai partidului la scrutinul parlamentar, în urma cărora el a ieşit pe primul loc la Deputăţie, iar la Senat finul său Flavius Bunoiu, fost angajat al eurodeputatului PSD Emilian Pavel, un personaj neagreat de propriii colegi şi considerat oportunist, traseist. Ulterior, Bunoiu a anunţat că nu va candida la Senat şi că, mai mult, şi-a dat demisia din USR, acuzând atacuri la adresa sa şi chiar un "linşaj mediatic".

Comunicatul de luni al USR-PLUS Bihor nu precizează câte voturi a primit din partea membrilor celor două partide fiecare dintre viitorii candidaţi ai alianţei, ci doar că Dehelean este "artizanul iniţiativei "Fără Penali în funcţii publice" şi cel care a luptat în Comisia Juridică, împreună cu Stelian Ion, împotriva legislaţiei anti-justiţie a regimului Dragnea". 

De asemenea, comunicatul susţine că "procesul de desemnare a candidaţilor a avut loc în cadrul fiecărei filiale judeţene a USR şi PLUS, în care membrii celor două partide şi-au ales candidaţii", iar "organizatorii au asigurat atât transparenţa procesului, cât şi respectarea întocmai a protocolului de fuziune între cele două partide".

La alegerile locale de la finele lunii septembrie, USR-PLUS Bihor a ratat accederea atât în Consiliul Local Oradea (scorul listei comune fiind de numai 3,95%), cât şi în Consiliul Judeţean Bihor (unde lista a obţinut şi mai puţin, doar 2,29% din sufragii).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
batuti in cap
Vad ca astia din usr Bihor insista sa fie prosti. Dupa cum am mai spus, eu estimez ca la parlamentare vor lua un scor mai mare si asta nu pt ca s-a retras bunoiu ci pt ca sunt alt tip de alegeri si nu mai tine treaba cu "garantat de Bolojan". Dar pt a maximiza castigul ar fi trebuit sa puna in practica lucrurile pt care militeaza, adica fara coruptie, fara nepotism si fara preconceptii, dar si meritocratie. Ori ei acum insista cu oameni fara performanta, cu neamuri si altele. Dehelean putea sa se puna pe locul 2, sa dea macar un semn, puteau sa nu puna sotii si neamuri si mai vad si unele persoane de anumita apartenenta la unele culte religioase. Este foarte bine ca exista si asa ceva pt a atrage voturi de peste tot, dar pare ca devine un criteriu de selectie/alegere si asta nu e bine, atata vreme cat nu primeaza meritocratia si capacitatea de a atrage voturi tocmai prin ceea ce reprezinta candidatii. Ori acum parca vor sa se faulteze singuri in loc ca ceea ce decid sa ii ajute. Dar ce isi face omul cu mana lui ...
Postat 13 Octombrie 2020, 15:06 de oradea_mea_si_a_ta
Ciolanu e cu noi
Tin astia cu dinții de ciolan. Sper sa nu va bateți joc de Timișoara si Brașov . De capitala nu ma interesează
Postat 13 Octombrie 2020, 10:31 de Sandu2100
no, fain
Fain s-o retras Dehelean dupa umilinta de la locale. De rusine se mai retrage 4 ani in parlament
Postat 13 Octombrie 2020, 09:23 de Minerva
...
Dehelean, acest nou Mang, superb!
Postat 13 Octombrie 2020, 08:57 de oradeaveche
Incredibil
Daca e adevarat ca 2 dintre cele 3 femei de pe listele USR sunt acolo cu pile (sotia/sora cuiva) e foarte grav. Adica imaginea pe care a creat-o USR-ul acum 4 ani era una de partid echitabil. Daca nu era paritate barbati-femei 1 la 1 nu era neaparat o problema, dar si acele care ajung pe lista sa fie cu niste legaturi, e total altceva fata de USR-ul din 2016. Totul e diferit, doar domnul Dehelean vad ca e acelas. Ce era bun si nu trebuia schimbat vad ca e schimbat cu obiceiuri rele si doar ce era rau, a ramas constant in USR Bihor.
Postat 12 Octombrie 2020, 23:08 de CorinaC
:))))
Astia chiar isi bat joc? Adica a demisionat Ioana Mihaila (fost presedinte PLUS Bihor) si a doua pe lista la Parlamentare e sora ei, Adela Lile? :)))) S-a retras Vasile Dumitriu dupa scorul dezastruos de la Consiliul Local si pe lista e sotia lui Carmen Dumitriu? :))))))) Dupa scorul de doi lei au ramas aceleasi clanuri in fruntea partidului.
Postat 12 Octombrie 2020, 22:20 de Horatiu
mai oportunist ca orice PSD-ist
Într-un comunicat de presă trimis acum ceva vreme, Silviu Dehelean anunța faptul că demisionează întreaga conducere USR Bihor. Ceilalți au demisionat, dar el a întors-o la Ploiești. A declarat ca demisia lui are efect din data de 18 octombrie. S-a votat o noua conducere (sub stricta lui supraveghere) și în acea conducere el e vicepreședinte. S-au refăcut alegerile pentru Senat deoarece Bunoiu a plecat, dar la Cameră nu s-a schimbat nimic. Practic el e tot pe singurul loc eligibil pentru parlament. A fost criticat Bunoiu ca e PSD-ist, dar nici Dehelean nu e mai prejos. Daca tot s-a cocoțat în capul listei, ar fi bine sa obțina și la parlamentare un procent similar cu cel de la locale
Postat 12 Octombrie 2020, 22:16 de Athena
fara discriminare
Silviu Dehelean e om corect. I-a scos pe toti cei implicati in alegeri de pe liste. Adica i-a scos pe toti, mai putin pe el. Omul a refacut alegerile doar pentru Senat. Nu a vrut sa riste sa piarda pozitia 1 la Camera Deputatilor, asa ca acolo alegerile au ramas alea din preziua alegerilor locale. Omul i-a facut pe toti ceilalti tapi ispasitori si el vrea inca un mandat.
Postat 12 Octombrie 2020, 22:11 de Vidar
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON