URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2020, 21:02

Contestatarii din USR Bihor cer ca actuala conducere să nu mai candideze: USR seamănă cu PSD, elementul comun este Flavius Bunoiu (VIDEO)

Contestatarii din USR Bihor cer ca actuala conducere să nu mai candideze: USR seamănă cu PSD, elementul comun este Flavius Bunoiu (VIDEO) captură Zoom
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contestatarii actualei conduceri a USR Bihor cer ca liderii actuali să nu mai candideze la următoarele alegeri interne, să facă realmente un pas în spate şi "să nu ducă USR acolo unde e acum PSD", pentru că actuala conducere a USR - şi nu a alianţei cu PLUS - a transformat partidul într-o "clică reprezentativă pentru PSD", elementul comun fiind Flavius Bunoiu.

Să nu se mai înscrie!

Într-o conferinţă de presă desfăşurată în cadru restrâns online, pe Zoom, o parte dintre cei care în cursul dimineţii ceruseră demisia conducerii USR Bihor - între care Carmen Crişan, avocatul Cristian Rusu (fost preşedinte al filialei), Răzvan Moşoiu sau Andrei Popa - i-au transmis actualului preşedinte, Silviu Dehelean, că apreciază reacţia promptă, prin care a anunţat că demisionează, dar că "a continua împreună nu înseamnă schimbare", astfel că ar trebui să renunţe şi la conducerea interimară, iar cei vinovaţi pentru eşecul electoral al USR în Bihor "să nu se mai înscrie în cursa internă".

"Nu avem nicio legătură cu colegii noştri de la PLUS", a ţinut să facă delimitarea Andrei Popa, arătând astfel că luarea de poziţie vizează strict aripa USR. "Trebuie să lăsăm democraţia din partid să-şi facă jocul până la capăt", a adăugat el, întrebat de BIHOREANUL cine ar fi membrii care ar trebui să preia conducerea.

În esenţă, useriştii au arătat că în partid nu mai există transparenţă, că Silviu Dehelean îşi impune oamenii în funcţii, iar astfel oameni valoroşi şi specialişti în domeniile lor, cum ar fi antreprenorul Simona Bişboacă sau Ciprian Barna, specialist în fonduri europene, au fost plasaţi pe locuri secundare pe lista la alegerile pentru Consiliul Judeţean.

"Pe locul 1 la Consiliul Judeţen e Mihai Şvab, secretarul cabinetului parlamentar, iar la Consiliul Local, Marius Şovarschi, fostul secretar al cabinetului parlamentar", a exemplificat avocatul Cristian Rusu.

"E o clică reprezentativă pentru PSD"

"E o clică şi clica asta este reprezentativă pentru PSD, de unde a venit şi domnul Bunoiu, nu ca membru, ci ca purtător de cuvânt. El încă îşi bea cafeaua cu domnul Emilian Pavel (fost europarlamentar PSD, acum candidatul PSD pentru primăria Oradea – n.r). Nu putem ieşi în stradă să facem campanie pentru asemenea oameni", a spus Carmen Crişan.

Întrebată de BIHOREANUL dacă, în afară de exemplul deja cunoscut, Flavius Bunoiu, mai vede şi alte legături cu PSD ale actualei conduceri, aceasta a spus că nu, "dar ni se pare foarte reprezentativă aceasta". "Pentru că noi, când eram în stradă şi strigam «Jos, Ponta» şi strigam pe la ferestre să iasă oamenii în stradă, domnul Bunoiu îi făcea comunicate lui Emilian Pavel, în care ne făcea troacă de porci, iar acum face comunicarea USR şi doreşte să devină deputat. E deosebit, dar să se ducă să candideze la alţii", a răspuns Crişan.

Alegeri interne "dubioase"

Contestatarii au criticat şi lipsa de transparenţă, arătând că, în vreme ce mulţi membri de valoare ai USR au fost "dezactivaţi",  Flavius Bunoiu, finul lui Dehelean, "a trebuit forţat să se retragă" ca urmare a rezultatelor proaste obţinute în alegerile locale de duminică.

Ei au dat drept ca exemplu cele mai recente alegeri din partid, organizate, în mod bizar, în ajunul alegerilor locale. Conducerea USR a a organizat o conferinţă judeţeană pentru desemnarea candidaţilor la Parlament, în fruntea listelor plasându-se tocmai liderii filialei, Silviu Dehelean, Marius Şovarschi şi Flavius Bunoiu, adică cei consideraţi, de către contestatari, principalii responsabili pentru eşecul de duminică.

În condiţiile în care anterior Dehelean promisese că va da publicităţii rezultatele luni, ca să nu interfereze cu alegerile de duminică, şeful USR n-a mai vrut să spună, marţi, BIHOREANULUI ce s-a decis. Şi, din câte se pare, nici membrii de rând nu au aflat nimic până marţi seară.

"Noi încă nu cunoaştem votul de la aceste alegeri interne care s-au desfăşurat dubios. Numele candidaţilor s-au aflat vineri dimineaţă, în condiţiile în care vineri dimineaţă era primul vot! Noi nu ştim cine a câştigat şi cine a pierdut", a mai spus Carmen Crişan, subliniind importanţa desemnării candidaţilor pentru parlamentul României.

"Dezactivaţi"

BIHOREANUL a profitat de prilej şi i-a întrebat pe contestatarii actualei conduceri, în condiţiile în care reproşează rezultatul dezastruos de duminică, în ce măsură s-au implicat ei în campania electorală. Vorbitorii au recunoscut că nu au prea făcut-o, argumentând cu faptul că nu au fost motivaţi prin candidaţii pe care ar fi trebuit să îi susţină şi că, asemeni lor, există mulţi membri USR "dezactivaţi" din cauza politicii interne controversate.

"Mulţi dintre membri s-au dezactivat pentru că nu aveau acces la informaţii de bază. Li se dădeau informaţii cu pipeta. Legat de implicare, sunt unul dintre cei «dezactivaţi». La strângerea de semnături pentru campania «Fără penali în funcţii publice», am fost recordmanul USR, cu peste 3.000 de semnături. O singură persoană a reuşit să facă mai multe decât mine. Implicare mai multă nu cred că se putea face la momentul respectiv. Mi-am pierdut săptămâni în şir, şi ca şi mine alţii", a spus Andrei Popa.

USR să devină ce-a fost...

În altă ordine de idei, cei prezenţi la conferinţa de presă au mai spus că îşi doresc ca USR "să redevină ce a fost”, partidul în care "toţi ne-am pus speranţa şi electoratul nostru şi-a pus speranţa" şi au spus că, în ce priveşte alegerile interne, acestea ar trebui să fie deschise, să poată candida oricine.

"Vrem să revenim la normal, vrem să fim o filială în care toată lumea pune osul, în funcţie de competenţe. Secretomania să dispară, să dispară autobuzele, uşile închise să dispară, să nu mai fie listuţe în care oameni să fie numiţi «votabili» şi «nevotabili», să nu li se mai sugereze delegaţilor cu cine să voteze", a sintetizat Carmen Crişan.

Vezi mai jos întreaga conferinţă a membrilor USR!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bunoiu - problema eterna
pe linga ca i un oportunist rarisim bunoiu mai are si o alta 'calitate' specifica zonei din care provine..... este extraordinar de antipatic - si probabil ca nu i spune nimeni asta iar el nu si da seama ... nu are cum sa cistige vreodata alegeri in lipsa sa totala de charisma,,,,, pe linga asta mai si face pe superioru dar el isi mascheaza complexele... nu se poate integra in Oradea,,,, a venit aici ca e viata mai buna dar nu face decat sa vorbeasca de rau oradenii si orasul... eu n as bea cafea cu el nici daca as fi Pavel cel mic
Postat 30 Septembrie 2020, 11:02 de TanarSiNelinistit
Puteți contesta cat vreți
Voi ați fost proști, pt că ați crezut într-un partid nou creat de proști.
Postat 29 Septembrie 2020, 21:44 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON