URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2020, 11:27

Conducerea USR-PLUS Bihor demisionează în bloc. Inclusiv candidata la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La scurt timp după ce mai mulţi membri USR Bihor, inclusiv fostul preşedinte al filialei, Cristian Rusu, au cerut în mod public demisia conducerii USR, echipa de comunicare a formaţiunii anunţă demisii în bloc. Potrivit comunicatului, inclusiv candidata Alianţei USR PLUS la conducerea Primăriei Oradea, Ioana Mihăilă, îşi va depune demisia.

”Rezultate proaste”

"Alegerile locale recent încheiate s-au desfăşurat într-un cadru atipic, dar acest lucru nu justifică rezultatele proaste înregistrate de Alianţă USR PLUS Bihor. (...) În acest sens, în urma unei decizii comune, preşedinţii USR Bihor şi PLUS Bihor, Silviu Dehelean şi Ioana Mihăilă, alături de conducerile judeţene, urmează să îşi depună demisia în cursul zilei de azi, urmând să asigure interimatul până la noi alegeri interne desfăşurate în baza prevederilor statutare. În acest fel, organizaţiile USR şi PLUS Bihor vor decide cum doresc să meargă mai departe", se arată într-un scurt comunicat semnat de "Echipa de comunicare USR PLUS Bihor".

Informarea menţionează că aceştia vor rămâne interimar la conducere. "Timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie şi pentru îndeplinirea tuturor etapelor legale necesare (strângere de semnături, depunere documentaţii) este foarte scurt, ceea ce ne determină să luăm măsuri rapide şi ferme pentru pregătirea acestui ultim scrutin electoral. Pentru desfăşurarea acestuia în cele mai bune condiţii, apreciem că trebuie să asigurăm tuturor membrilor şi filialelor locale încredere şi stabilitate, necesităţi dificil de îndeplinit în această perioadă şi în acest context", arată comunicatul.

Informarea se încheie cu un mesaj oarcum mobilizator, susţinând că "USR Bihor şi PLUS Bihor fac parte dintr-un alt val al politicii româneşti, aspect care ne obliga în sensul asumării unei atitudini responsabile şi corecte atât faţă de alegătorii noştri cât şi faţă de membrii celor două partide".

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, după scorul neaşteptat de mic înregistrat la alegerile locale de către alianţa USR-PLUS în Bihor, o parte din membrii USR, în frunte cu fostul lider al filialei, avocatul Cristian Rusu, au cerut, marţi dimineaţă, demisia conducerilor organizaţiilor judeţene şi municipale, pentru "dezastrul electoral", dar şi reluarea alegerilor interne. "De ceva timp USR Bihor și USR Oradea nu mai reprezinta interesul membrilor sai si nici al comunitatii bihorene", arată aceştia.

Alegeri cu secrete

Interesant este faptul că demisia conducerii USR Bihor survine la patru zile după ce aceasta a organizat, atipic, în ajunul alegerilor locale, o conferinţă judeţeană pentru desemnarea candidaţilor la Parlament, în fruntea listelor plasându-se tocmai liderii filialei, Silviu Dehelean, Marius Şovarschi şi Flavius Bunoiu, adică cei consideraţi, de către contestatari, principalii responsabili pentru eşecul de duminică.

În acest context, BIHOREANUL l-a întrebat pe Dehelean care este rezultatul de sâmbătă, pe care a promis că îl dă publicității luni, dacă el va fi candidat la parlamentare şi, dacă e aşa, cât de legitim este, în contextul demisiei de azi. Surpriză, însă: Dehelean n-a vrut să spună ce au decis! 

"Rezultatele de sâmbătă nu le-am făcut publice încă. O să hotărâm când le facem publice şi atunci le veţi afla”, a declarat el, refuzând să mai facă vreun comentariu pe această temă. USR-istul n-a lămurit de ce s-a optat pentru această modalitate jenantă, de a ţine la secret rezultatul unei conferinţe judeţene. 

Dehelean a mai precizat că USR-PLUS vor avea marţi după-amiază o şedinţă a Biroului Judeţean, în care se va decide data alegerilor interne, pentru conducerea organizaţiei. "Sper că va fi cât mai curând, într-o săptămână", a declarat şeful USR Bihor. Până atunci, el şi Ioana Mihăilă rămân preşedinţi interimari.

Ioana Mihăilă: „Nu ne aşteptam să fie chiar atât de rău”

Contactată de BIHOREANUL, preşedinta PLUS Bihor, Ioana Mihăilă, candidata alianței USR-PLUS la Primăria Oradea, a declarat că, deşi ei nu i s-a cerut demisia, a ales să facă acest pas în spate încă de luni după-amiază, la fel ca şeful USR Bihor, Silviu Dehelean. Reamintim că Mihăilă a obţinut un scor de 3,03%, iar USR-PLUS a atras doar 3,95% din voturile orădenilor cu lista pentru Consiliul Local.

„Am hotărât ambele demisii ieri, dar nu le-am făcut publice pentru că la USR este o procedură distinctă, ei trebuie să anunţe Biroul judeţean întâi, şi am zis că aşteptăm. Eu am demisionat pentru că sunt obosită, au fost două luni în care nu mi-am văzut copiii, dar nu părăsesc nici PLUS, nici politica”, a declarat Mihăilă.

Aceasta a recunoscut şi că rezultatul de duminică este mult sub ce s-a aşteptat. „Nu mă aşteptam să fie chiar atât de rău. E mult sub ce consider că este electoratul nostru. Cred că e şi un rezultat de hate (n.r. ură), orice am spus a fost perceput ca o critică la adresa lui Ilie Bolojan”, a mai spus Mihăilă.

Cât despre scandalul din USR Bihor, unde conducerii i s-a cerut demisia, şefa PLUS Bihor a spus că „la USR sunt probleme şi s-au făcut greşeli, dar şi la PLUS este la fel”. „Nu cred că schimbarea totală a garniturii de conducere este soluţia”, a declarat Mihăilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
o adunatura de amatori lamentabili - usr de bihor
USR Plus e o alianta de conjunctura, fara pretentii de profesionisti. adunatura de pocaiti penticostali de la Oradea, care formeaza acest grup politic, este penibila! lamentabila. fara experienta, ne-motivati, fara capacitate intelectuala. daca vor sa fie bagati in fata, trebuie adusi oameni de afaceri de 40-50 ani, care au construit ceva, care au experienta in studii/lucrat si in afara, in mediu international. altfel vor fi doar cazuri izolate in tara. poate cu putin noroc, ii intrece PMP-ul lui Basescu.
Postat 29 Septembrie 2020, 20:51 de roger
USR :::))))))
O gasca de prosti
Postat 29 Septembrie 2020, 20:34 de Sandu2100
Era de asteptat
De vreme ce Bolo era ținta tuturor criticilor USR-ului bihorean, la ce s-ar fi asteptat liderii lor locali? In plus, cam toata lumea umblata prin spitale este nemultumita de medicii care lucreaza la stat si nu au vreme de pacientii lor. E aproape o regula ca medicii lucratori la spitalul judetean sa sa detina cabinete particulare sau chiar si clinici, asa cum e doritoarea scaunului de primar. La ambulatorul spitalului judetean banuiesc ca e horror si pentru ei, nu doar pentru pacienti. Chiar sunt curios daca exista vreun sef de sectie de la spitalul judetean care sa nu mai aiba o afacere privata in domeniul medical, in acelasi domeniu in care profeseaza. Medicii astia iau in mana o caruta de bani de la stat, fac ce fac prin spitale dupa care fug la cabinetul propriu privat, la fabrica bihoreana de diplome de medici, la tot felul de organizatii si asociatii, etc. Cand or fi avand vreme de familie, odihna, pregatire profesionala mi se pare a fi o mare necunoscuta. Sigur ca nu doar Mihaila e in tagma asta insa ea si-a dorit sa iasă in fata. Aaaa... , daca ar fi fost un medic ce lucrează doar in privat ar fi fost de lăudat pentru ca ar fi putut demonstra ca are curaj. Asa... face parte din randul celor ce speculeaza in continuare portitele oferite de legislatia noastra. De asemeni, ma întreb daca celor ce sunt la butoanele filialei locale a USR le spune ceva expresia "lider carismatic". Presupunand ca toti acestia stiu engleza măcar la nivel mediu, pot sa "searchuiasca" pe net ca sa vada ce preocupari au lideri politici locali din US si cum interactioneaza cu populatia, de exemplu. Cu parere de rau pentru partidul dlui Ciolos prevad ca si la parlamentare vor avea un scor asemanator in Bihor.
Postat 29 Septembrie 2020, 13:52 de Doru2019
Unul
Era "cainele ..ciolanul, politician...scaunul". Vad ca citesti printre randuri. Scaunul de conducere nu vor sa il lase. Daca ne referim la ciolan, ala nu era la consilierii locali ci tot la boss-ii din USR. Fiecare partid primeste sateva sute de mii de euro pe an de la stat, doar ca e partid parlamentar. Ce se intampla cu acei bani e decis in fiecare judet de cei care conduc filiala. In loc sa mai cauti nod in papura in comentariile altora, asa cum au facut USR-istii cu Bolojan, mai bine citesti presa linistit.
Postat 29 Septembrie 2020, 13:18 de Minerva
Candidati
In primul rand alegerea candidatilor a fost una extrem de neinspirata. Urmatorul aspect este mesajul anti Bolojan si absenta unui proiect concret pentru oras. Nu de copaci plantati avem nevoie, astia cresc si singuri ci de infrastructura, spitale, etc.
Postat 29 Septembrie 2020, 13:10 de SorinB
dar sobolanul?
Unde e sobolanul de bunoiu ? Nu reiese de nicaieri ca si-ar da demisia. Nici macar de asta nu este in stare ? Sau se fofileaza asa cum a invatat de la mang si psd ?!
Postat 29 Septembrie 2020, 13:06 de oradea_mea_si_a_ta
USR...pruncii PSD
Hop si partidul "oamenilor liberi"...se vrea curat ca lacrima, dar e plin de pruncii securistilor flamanzi dupa avere. Si amatorii patriei voteaza pe rupte niste psd-isti mai mici oportunisti in frunte cu Barna cel bogat de pe urma betegilor... Le plang de mila tinerilor visatori de prin tara.. Noroc ca aici in Bihor suntem mai aproape de granita si s-au cam prins alegatorii de soiul acestor tinichele galagioase. Sper ca alegerile viitoare sa nu prindeti mare lucru prin parlament!
Postat 29 Septembrie 2020, 13:03 de TC
unul
Dehelean e deputat deci papa din ciolan. Bunoiu e viitor senator asa ca foamea lui in curand va fi ostoita. Te simti reprezentat de astia doi?
Postat 29 Septembrie 2020, 13:02 de Neutryno
@minerva
Ce ciolan sa lase, din moment ce acestia nu au ajuns inca la ciolan? Tu gandesti ceva inainte de a scrie tampeniile astea?
Postat 29 Septembrie 2020, 12:27 de unul
tarziu
Acum fapta e consumata. Din pacate au dus partidul mai jos decat s-au putut imagina oamenii. Cred ca si in 2016 a avut mai mult (pe cand era ceva nou). E bine ca demisioneaza, dar e greu de recladit ceva ce a fost distrus atat de tare. Probabil ca alaturarea cu PSD le va face rau si la alegerile pentru Parlament. Important ar fi sa nu fie demotivati membrii ca sa mai dea o sansa miscarii, pentru ca la nivel national partidul da speranta tinerilor.
Postat 29 Septembrie 2020, 12:16 de CorinaC
national/local
La nivel national erau aliante cu PNL si lupta era impotriva PSD. USR-ul a existat ca o revolta impotriva PSD-ului. In Bihor ce fac domnii astia? pact cu PSD-ul si ataca PNL-ul. Nota 10; Sau 2-3 (cat v-au fost procentele)
Postat 29 Septembrie 2020, 12:08 de Athena
USR++ s-a comportat de parcă PNL ar fi fost "motorul" și ea semi-remorca !?!
Având între membri oameni care înțeleg administrație și au idee cum se face politica, au preferat să pună-n față niște portavoci domole, îndepărtându-se astfel de la o șansă minimă. Aritmetica trebuia pusă-n aplicare, în contextul în care până și eu - ca permanent critic al habarnismului liberal - prevedeam rezultatele acestor alegeri. Era de așteptat o slabă prezență la vot, o mobilizare agresivă proprie a partidelor și astfel, un PNL mai tare în Bihor ca niciodată ... din moment ce Bolojan a "riscat" o schimbare strategică. Pe acest fond "politic" ... PSD, UDMR, USR++ și celelalte partidulețe au "patinat" pe zgură de parcă ei creaseră gheața !?! Eu cel puțin, care vă cunosc pe toți "politrucii", lansez un avertisment ... în sensul în care văd la "parlamentare" cam 2/3 de senatori și deputați bihoreni din partea PNL și 1/3 cel mult de la PSD și UDMR. În rest ... pustiu !?! S-ar putea, în mod deosebit din Bihor față de restul țării, ca niște neica-nimeni de la PNL să radă tot și în decembrie !?! Așa că, treziți-vă dacă vreți democrație și o mai largă reprezentare politică în județ ... că altfel veți sta în fața televizorului, așteptând să vă svoată la vedere niște caraghioși precum Barna, Cioloș sau Neicușoru' lui Coldea !?!
Postat 29 Septembrie 2020, 12:04 de CrisDumi
greu numarati :))
Ati avut 33 de ore de la inchiderea urnelor sa tot numarati. Ce v-a luat atata ca ati avut de numarat pana la 3 (procente) :)). Luni dupamasa demisiile ar fi trebuit facute publice. La cat de lent numarati, ma mir ca ati stiut sa numarati voturile pentru voi cand ati ajuns pe functii in partid.
Postat 29 Septembrie 2020, 12:00 de Vidar
dubios
Astia sigur fac un pas in spate sa-si bage marionetele la inaintare. Unde-ati vazut caine sa lase ciolanul si politician sa lase scaunul? Dupa ce isi baga marionete e si mai usor pt ei. De atunci incolo Xulescu e de vina pentru orice, si astia stau cuminti in spate.
Postat 29 Septembrie 2020, 11:55 de Minerva
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON