URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2020, 18:08

Mang şi Dehelean, luaţi-vă de mână!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi oameni şi-au îngropat partidele, duminica asta, cu ocazia alegerilor locale, în Bihor. Unul e vechi-vechi, Ioan Mang, sultan la PSD Bihor, celălalt, Silviu Dehelean, se pretinde nou-nouţ.

Întâi cifrele. În alegerile locale din 2016, candidatul PSD la Primăria Oradea, Adelina Coste, obţinea 9,5%, cel de duminica asta, Emilian Pavel, doar 7,74%. La Consiliul Local Oradea, PSD lua în urmă cu 4 ani 15,88%, acum abia 8,89%. În 2016, PSD reuşea la Judeţ 25,23%, duminică a făcut 15,54%.

USR n-a concurat la locale în 2016, când era un partid nou. Acum a avut un rezultat comparabil doar cu motivul care a declanşat dansul final al lui Zorba: la Primăria Oradea, candidata alianţei cu PLUS (adică a viitorului partid unic rezultat din anunţata fuziune a celor două formaţiuni), Ioana Mihăilă, a obţinut 3,03% din opţiunile orădenilor, iar lista pentru Consiliul Municipal 3,95%. La Consiliul Judeţean, USR-PLUS a adunat 2,30%, iar candidata la preşedinţie, Simona Bişboacă, doar 1,54%. Or, să ne amintim: în toată campania „oamenii noi” au susţinut că obiectivul lor este reiterarea rezultatului de la europarlamentarele din primăvara anului trecut, adică 20% în Oradea şi 12-13% în Bihor.

Am recapitulat cifrele pentru că şi în cazul PSD, şi în cel al USR-PLUS, ele relevă un dezastru desăvârşit. Cu toate astea, a trecut aproape o zi de la închiderea urnelor, şi atât şefii PSD Bihor, cât şi cei ai USR-PLUS Bihor, sunt de negăsit. S-au dat, pur şi simplu, la fund. Pe conturile lor de Facebook, unde până în urmă cu o zi nu pridideau să transmită mesaje în ritm inflaţionist, niciun singur cuvinţel despre isprava de duminică.

După cum îl cunosc, Ioan Mang îşi aranjează în cap ce să îndruge la prima întâlnire cu jurnaliştii, cei care sunt singura sa problemă, fiindcă de bihoreni, să fim serioşi, nu i-a păsat niciodată, iar pe membrii de partid îi ştie, ca totdeauna, supuşi. Niciunul nu va îndrăzni să-i ceară socoteală. Dimpotrivă, vor continua să se gudure fiindcă de pixul său atârnă numele celor care, peste doar două luni, vor candida din partea PSD Bihor la alegerile parlamentare.

Or, se ştie, trei locuri sunt deja ocupate, unul la Senat şi două la Camera Deputaţilor, de baronii filialei: de Ioan Mang însuşi, de Florian Bodog şi de Emilian Pavel, acesta din urmă acceptând să-şi rupă gâtul la Primărie tocmai pentru a căpăta premiul de consolare, la fel ca Adelina Coste acum 4 ani, adică o poziţie considerată eligibilă, la Deputăţie.

Şi şefului USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, i-a înghiţit pisica limba. Nu s-a arătat luni în public, nici măcar în faţa propriilor colegi, să le zică ceva de genul „fraţilor, am dat cu mucii-n fasole”. Culmea, aceasta era ziua când avea de gând să-i notifice că la Conferinţa Judeţeană a USR Bihor, pe care a organizat-o taman în preziua scrutinului local, când majoritatea useriştilor de bună credinţă se concentrau pe primul examen electoral de acest fel, „democraţia internă” a decis să-i dea un nou mandat de deputat pentru sine şi unul (iluzoriu şi acesta) propriului fin de cununie, Flavius Bunoiu. Un personaj reciclat din slujba pesedistului Emilian Pavel, „vândut” colegilor ca expert în comunicare şi însărcinat să croaiscă „strategiile” pentru USR-PLUS.

Atât pesedistul-şef, cât şi useristul-şef au dat, aşadar, bir cu fugiţii, după ce în campanie au făcut o mulţime de prostii. Prima, în opinia mea, ar fi aroganţa, cea care pe Mang l-a împins să trâmbiţeze că PSD Bihor va fi mai mult decât ce-a fost, deşi e limpede că după epoca Dragnea pesedismul se duce-n cap pentru o bună perioadă de timp, iar pe Dehelean să creadă că inundarea reţelelor de socializare cu poze şi lozinci îi va băga voturi în desagă.

„Strategia” USR Bihor s-a dovedit cu atât mai păguboasă cu cât a contrastat puternic cu ceea ce făcea, între timp, USR în toată ţara. Dacă la Bucureşti fondatorul partidului promitea, pur şi simplu, apă caldă, dacă la Bacău şi Constanţa vorbeau despre „betoane” (apă şi canalizare, termoficare, străzi, asfalt, drumuri, pasaje rutiere etc), în Oradea şi-n Bihor useriştii s-au ţinut de cioace. Au ţinut-o gaia-maţu cu transparenţa de care, da, este nevoie (dar ce credibilitate au ei, când chiar USR a pierdut un proces, cu asociaţia Evoluţie în instituţie, pentru că a refuzat să-şi facă publice cheltuielile finanţate de la bugetul de stat?).

Au fredonat cântecul de leagăn al „mobilităţii lente” (nimic altceva decât reinventarea mersului pe jos, cu bicicleta şi trotineta, ignorând că acesta nu e la îndemnâna tuturor şi totdeauna) şi, jenant, au pus la cale „gherile digitale” care să se ocupe mai mult de duşmanul Bolojan decât de propagarea propriilor idei, fie ele şi din seria sclipiciuri. Pentru toate astea adunate, nu mai contrariază că în ţară USR a făcut figură frumoasă în câteva locuri (cel mai strălucit la Timişoara), pe când în Bihor ideea de userism a fost compromisă lamentabil.

Am înşirat câteva motive pentru care atât Ioan Mang, cât şi Silviu Dehelean, s-ar cuveni, dacă ar avea bun simţ, să plece din fruntea PSD Bihor şi a USR Bihor, pe româneşte spus să-şi prezinte demisiile şi să lase locul altor colegi, mai ştii?, mai vrednici. Sunt, însă, gata să pun rămăşag că niciunul dintre cei doi amirali ai dezastrelor nu va face aşa ceva, forţându-şi oştile să scape de ei prin alte mijloace, cine ştie când şi cu ce preţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
excalibur
Înainte să crezi cand trebuie sa votezi, crede că ești un PROST, eu cred cu tărie și ne și arăți
Postat 29 Septembrie 2020, 21:53 de Sandu2100
Ubi bene,ibi patria
Eu unul n-am fost la vot.N-am mai votat din 1996, cdr.O sa votez cind o sa cred in ceva/cineva care sa se puna in slujba romanilor,comunitatii,tarii.Citesc peste tot ca a cistigat pnl-ul cu 60-70%,mare victorie.Nu gasesc cifrele cu prezenta la vot.Secret de serviciu.Cica ar fi vreo 37% oradea si cam 50% bihor.Deci unul din 3 oradeni a votat.7 din 10 a votat birta.0.7x37%=26%.Unul din patru oradeni a votat dezvoltarea,exproprierile si dictatura "votului exclusiv al reprezentantilor pnl".Asta e regula jocului.Te supui deciziei majoritatii.Aka 25%.Zice unul ieri,ma,tu esti psd-ist.Poftim,zic? Din '90 am fost contra acestei creaturi polimorfe numita fsn,fdsn,pdsr,psd ...minati de parvenire si rapt.Acuma,de ceva vreme,am devenit anti-pnl.Sunt multe de spus de ce...Oricum nu am pretentia ca inteleg de ce.Just a feeling.Cum nu inteleg nici cum a luat johannes al 2-lea mandat.Cel mai mare tirg de job-uri la stat-faza locala a luat sfirsit.Sa vina decembre'
Postat 29 Septembrie 2020, 13:07 de excalibur
CrisDumi, EXCALIBUR, ORADEANBIHOREAN, Scortosul, Platona, Pinonel
Voi ati strigat in sus si jos ca Bolojan a mărit taxele cu 25% suntem cel mai scump oras din țară etc. Voi nu sunteti capabili sa recunoașteți ca Oradea in ultimii 12 ani a ajuns in top . Noi Orădenii care muncim , nu stam in 50 lei impozit mărit pe an (2 pachete de țigări ) , noi vrem ca Oradea sa mearga si mai departe, acum tragem si Bihorul dupa noi. Dar voi care traiti din ajutor social nu stiti prea multe , dar nici nu va interesează.
Postat 29 Septembrie 2020, 11:13 de Sandu2100
Felicitări PNL
Ati avut o campanie calmă, fara atacuri la adresa altor partide, clară si la subiect despre cum va arata Oradea și Bihor . Mentalitatea bihorenilor sa schimbat.. PSD , USR locul vostru e in lanul de porumb
Postat 29 Septembrie 2020, 11:05 de Sandu2100
useristii bihorei
Cand te uiti la alte judete unde USR a facut scor nu poti sa nu observi lipsa bunoilor din acele organizatii. La noi parca au luat de model org judeteana PSD, e buna paralela pe care o face autorul articolului intre cei doi smecheri din fotografia de mai sus. ## @cris dummy, serveste cu multa lamaie.
Postat 29 Septembrie 2020, 10:25 de Neutryno
Zorro, mai bine taci, loază ...
... că ești paralel cu lumea reală, politica mare și inteligența celor care sunt de multă vreme acolo unde tu doar visezi să ajungi !?!
Postat 29 Septembrie 2020, 08:42 de CrisDumi
Mulțimea vidă psd-usr
Aceste două carcase umane au reușit totuși ceva,deloc surprinzător și anume să-și etaleze în toată splendoarea,prostia și propria goliciune,inadecvarea,impostura,lipsa de strategie,șarlatania,caracterul infect și ce este mai grav promovarea și susținerea unor nulități iar rezultatul se vede.Dacă in cazul ciumei roșii nu existau deloc așteptări,in ce privește usereaua cu al sau apendice plus,cred că nimeni nu anticipa un asemenea dezastru și așa o umilință,practic această adunătură de ciudați a fost complet volatilizată.
Postat 28 Septembrie 2020, 22:58 de altoradean
O tăiat Bolojan 20000 de copaci ::::))))
Strigau Gunoiu si Miluț ::::)))) trebuie sa fi prost, sa nu vezi ca in Oradea sau plantat foarte mulți copaci, de acolo se vede și rezultatul ::::)))) USR sa nu-ți bati joc de Timișoara și Brașov, la capitala poți sa faci ce vrei
Postat 28 Septembrie 2020, 20:16 de Sandu2100
tot asa!
Acelasi scor sa il aveti si la Parlamentare ambii! Pai oameni ca voi merita votul oamenilor? Toata tara alege acum doar oameni de calitate, deci voi nu va veti mai gasi locul in politica.
Postat 28 Septembrie 2020, 20:14 de Horatiu
schimbare
Eu sper ca la USR se vor trezi si vor renunta in a-l promova pe acest bunoiu care le aduce doar deficit de imagine, la nivel local. Ar trebui sa il inlocuiasca si sa puna pe altcineva pe lista pt parlamentare, iar deheleanu sa isi bage mintile in cap si impreuna cu usr+ sa promoveze oameni care pot face ceva din punct de vedere profesional si politic si sa renunte la astfel de "schelete". Nu mai vorbesc despre legatura de cumetrie dintre deheleanu si bunoiu, adica exact ce acuzam cu totii la psd. Sau asta se doreste ? Inlocuirea lui bunoiu pe lista de parlamentare ar fi un act de igiena la usr+ Bihor. In cel mai rau caz, sa il puna al paispelea pe lista. In caz contrar nu vor depasi 5-10% in Bihor.
Postat 28 Septembrie 2020, 20:05 de oradea_mea_si_a_ta
Ce cadre au avut
Cadrele pe care le-au bagat la inaintare au aratat ca de fapt si Mang si Dehelean vor yesmeni. In timp ce PNL-ul se innoieste, aducand primar nou, pregatit pentru functia lui si consilieri performanti (profesori universitari), USR-ul a venit cu politisti, oameni de la protectia mediului, vanzatori, etc. Piesa de rezistenta a lui Mang a fost Emilian Pavel care are ca reusita faptul ca s-a nascut in familia fostului sef de la APIA. Profesionistii nu ar fi ascultat de Mang si Dehelean, dar ar fi adus procente. Cei 2 bossi nu au vrut procente ci oameni supusi. Asta au vrut, asta au!
Postat 28 Septembrie 2020, 19:43 de CorinaC
nu-s mai buni
Apoi ca Dehelean asta e varianta mai tanara a lui Mang si Pasztor Sandor. Doar varianta mai tanara, nu si mai curata
Postat 28 Septembrie 2020, 19:38 de Vidar
blat
Faptul ca au avut o campanie similara (si rezultat similar) ne arata ca au avut inamic comun. Cele doua partide par a se fi inteles. PSD-ul nu putea fura de la PNL, dar folosind calul troian USR putea reduce scorul PNL-ului, in speranta utopica de a-l duce sub PSD. Cand banii de la PSD (prin Emilian Pavel) au ajuns la USR (asociatia fondata de deputatul Dehelean) era clar ca acolo e o plata. USR a incercat sa faca serviciul PSD-ului, dar bihorenii nu-s chiar vite
Postat 28 Septembrie 2020, 19:34 de Athena
la pachet
Amandoi au facut strategii de denigrare in campanie. Atat PSD-ul cat si USR-ul criticau chestii de 2 lei. Sigur ca administratia PNL a avut si unele esecuri. Cand faci 2 proiecte si ambele esueaza, meriti sa fii criticat. Cand esueaza doua proiecte din 100 nu inseamna ca ai 2% esec ci 98% e procentul de reusita. Oradenii au vazut asta si au apreciat profesionalismul. Atat PSD-ul cat si USR-ul puteau scoate puncte electorale daca ar fi propus planuri concrete. ex: Vrem sa facem x, finantarea de la UE vine in proportie de y; consturim cutare... etc. Discurscul de hater nu merge la bihoreni si de aceea au fost taxati la vot.
Postat 28 Septembrie 2020, 19:30 de Cesar
consiliere
Ar trebui sa va plateasca si PSD-ul si USR-ul. Le-ati facut o analiza a greselilor ca fiecare sa stie unde sa corecteze. Din pacate aveti derptate cu analiza si cand spuneti ca cei 2 nu vor face pasi in spate. Mang si Dehelean au caractere similare si au fost vazuti la fel de catre votanti.
Postat 28 Septembrie 2020, 19:25 de Minerva
Dumi
Cauta o gaura de sarpe si treci la hibernare...ai preluat de la unchiutu mustata teoria conspiratiei..mucles urmatorii 4 ani
Postat 28 Septembrie 2020, 19:25 de zorro
Bravo, Criș genialule ... îndemnul tău să fie pus în aplicare !?!
Dacă dăm deoparte numele lui Mang și al lui Dehelean, rămânând doar numele de PSD și USR ... o strângere de mână în acest context de acum, între cele două, ar însemna dispariția după parlamentare a PNL. Chiar nu realizezi că "marele partid" al lui Johannis este pierzantul politic al acestor alegeri locale ?!? Au rămas Bihorul și Clujul ca "redute liberale" cu care să te lauzi ... că în rest nici candidați nu a avut PNL, din moment ce a predat Bucureștiul grupării "colonialiste" inițiate de către nepotul "nașului" USR++ !?! Nu știi cine-i unchiul ... dar de nepotul Coldea ai auzit ?!? Grea e politica pentru unii bihorei, nu-i așa ... că de aceea e județul ăsta total altfel decât restul țării, când vine vorba de a alege pentru viitor. Te invit, Criș ... să-ți schimbi meseria, din moment ce la asta e clar că nu te pricepi.
Postat 28 Septembrie 2020, 19:10 de CrisDumi
PSD-ul si Dragnea
Intr-un fel epoca Dragnea a avut un rezultat benefic pentru tara. A aratat poporului ce fel de caracter au oemenii din PSD, care il pupau si lingeau pe Dragnea din toate directiile, chiar daca era evident ca Dragnea incerca sa instaureze o dictatura politica si legislativa calcand cu bocancii peste voia poporului. La noi in oras oamenii au vazut ce inseamna sa ai la carma un om care munceste pentru comunitate, nu sta si o freaca ca nu cumva sa deranjeze pe cineva. In schimb Mang & Co nu s-au remarcat cu absolut nimic. Mang n-a facut absolut nimic pentru judet, decat sa-si incaseze salariul, sa-si vada de interesele proprii si sa-si numeasca supusii iar Emilut a trimis mail in PE s-o discrediteze pe Kovesi, ceea ce i-a adus un mare minus in ochii oamenilor. Probabil in mintea lor ei considera ca lucrurile astea se uita, si lumea mai poate fi prostita cu promisiuni electorale. Eu sper ca incet romanii se vor trezi si in restul tarii si vor vota oamenii profesionisti si responsabili (indiferent de partid) care vor sa ajunga in functie pentru binele oamenilor, nu minciunile si promisiunile electorale ale unor parveniti si fosti securisti.
Postat 28 Septembrie 2020, 19:06 de marius_ro
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON