URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2022, 12:42

Actorii din bănci: Cinci licee din Oradea îşi fac trupe, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Regina Maria

Actorii din bănci: Cinci licee din Oradea îşi fac trupe, sub îndrumarea artiștilor de la Teatrul Regina Maria DE LA ARTIŞTI. „Profesorii” liceenilor vor fi chiar actorii trupei „Iosif Vulcan”, care le vor împărtăşi din secretele meseriei... (foto: Remus Toderici)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licean sau actor? Asta-i întrebarea! Teatrul Regina Maria nu vrea doar să-i aducă pe tinerii din Oradea în sălile de spectacole, ci şi să-i urce pe scenă, dându-le şansa să-şi descopere şi să-și exerseze talentul...

Pe lângă reprezentaţii ale unor producţii aflate deja în repertoriu şi prezentarea unor premiere, instituţia de cultură orădeană a început derularea unui nou proiect, intitulat „Teatrul în liceu”, în cadrul căruia mai multe şcoli îşi vor face trupe, spectacole, ba chiar şi-un festival!

Spre tineri...

Noul proiect al Teatrului Regina Maria se află la ediţia „pilot”. De ce a fost iniţiat? „Vrem să atragem tinerii cât mai mult spre teatru. Cum să facem asta mai bine decât implicându-i direct?”, spune managerul instituţiei de cultură, Daniel Vulcu (foto).

Aşadar, pe lângă producţii care să fie şi pe placul tinerilor, Teatrul orădean îi invită, într-o primă fază pe câţiva dintre ei, să intre în pielea unor personaje şi să descopere culisele acestei forme de artă. „Faptul că mai mulţi actori profesionişti vor merge în mijlocul elevilor şi îi vor sprijini în realizarea unor spectacole le va dezvolta creativitatea, dar va duce, pe termen lung, şi la formarea unui public nou”, explică managerul TRM.

Lecţii de la actori

Noua iniţiativă presupune, concret, formarea a cinci trupe de teatru în tot atâtea licee din Oradea. După o sesiune de înscriere şi una de selecţie, în care a contat şi dacă şcoala respectivă are spaţiu pentru repetiţii, cele cinci licee alese în proiect sunt Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Mihai Eminescu, Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și Colegiul Tehnic Traian Vuia.

În această săptămână, reprezentanţii Teatrului orădean vor avea o serie de întâlniri cu cei ai liceelor, pentru a stabili componenţa viitoarelor trupe de teatru, precum şi programul ulterior. Asta deoarece, în perioada următoare, 10 actori ai trupei „mari” - „Iosif Vulcan” - îi vor introduce pe elevi în lumea scenei...

Cu costume şi recuzită

Concret, în această primăvară, câte doi actori orădeni vor lucra cu fiecare trupă din cele cinci licee în mai multe workshop-uri care se vor ţine chiar în şcoli. În cadrul acestora, elevii vor fi introduşi în arta interpretativă şi vor fi ajutaţi în alegerea unui text dramatic, care va sta la baza realizării unui spectacol de teatru în toată regula.

„Teatrul va asigura selecția textelor de spectacol împreună cu reprezentantul fiecărui liceu, în funcție de componența trupelor, și va pune la dispoziție costumele și recuzita necesare fiecărui spectacol”, spune Victoria Balint (foto), coordonatorul proiectului.

La festival!

Efortul creativ din şcolile orădene nu va rămâne ascuns. Organizatorii au decis să-i răsplătească pe liceenii care se vor înhăma la acest proiect ca pe nişte adevăraţi actori. Cum anume? Oferindu-le şansa să urce pe scenă!

Cele cinci producţii dramatice vor fi prezentate în cadrul primei ediții a Galei Teatrului de Liceu din Oradea, care se va desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Oradea (FITO), preconizat să aibă loc în perioada 9-19 iunie. Reprezentaţiile vor fi date fie la Sala Arcadia, fie pe scena mobilă a teatrului din Cetate. „Credem că afilierea acestor spectacole la un festival de teatru internaţional este un lucru onorant pentru liceenii înscrişi”, spune Daniel Vulcu.

De altfel, dacă prima ediţie se va dovedi un succes, la cea de-a doua, în 2023, ar urma să fie implicate de două ori mai multe şcoli. Şi, cine ştie, întregul demers ar putea fi primul pas spre actorie pentru următorul „Richard Balint” sau „Răzvan Vicoveanu”, următoarea „Adela Lazăr” sau „Anda Tămăşanu”...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON