URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2024, 20:20

21 de persoane reținute după perchezițiile DIICOT de luni, inclusiv doi bihoreni. Migranții erau scoși din țară în vagoane de marfă ce plecau din Gara Oradea (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de 21 de persoane, între care și doi bihoreni, au fost reţinute şi duse în faţa judecătorului cu propunere de arestare preventivă în urma percheziţiilor desfăşurate luni de procurorii DIICOT în Bihor şi alte patru judeţe, într-un dosar ce priveşte traficul de migranţi. O mare parte dintre persoanele racolate de traficanţi au ajuns la Oradea și urcate în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaţionale cu care, apoi, erau scoase din ţară.

Potrivit anchetatorilor, gruparea vizată de acţiunea de luni a acţionat în perioada martie 2023 - ianuarie 2024, avea o structură de tip piramidal şi era formată din cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria.

"În perioada martie 2023 - ianuarie 2024, inculpații, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetățeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria și Bangladesh), au racolat peste 250 de migranți în principal, din București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă", se arată într-un comunicat transmis marţi de DIICOT. 

Oradea, halta spre Europa

Oamenii plăteau între 2.000 - 3.000 euro, în funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, iar membrii grupării împărţeau banii în funcţie de implicarea fiecăruia în racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire.

"Unul dintre inculpaţi s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și a folosit documente false", se spune în informare.

Migranţii au fost adăpostiţi în moteluri şi hosteluri în Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea peste frontiera României. 

Potrivit surselor BIHOREANULUI, o parte dintre ei au fost scoşi din ţară în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din Gara CFR Oradea.

În timpul celor 35 de percheziţii domiciliare desfăşurate luni în Bihor, Arad, Brăila, Dolj și Vrancea, procurorii DIICOT au găsit 8 migranţi care urmau să fie scoşi din ţară, dar şi bani (22.485 euro și  26.809 lei), 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, două laptopuri, stick-uri de memorie, diverse înscrisuri precum şi alte probe.

Totodată, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.

În faţa judecătorului

Un număr de 21 de persoane au fost reţinute, iar marţi după-amiază au fost prezentate în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi.

Pentru 9 dintre ei, procurorii DIICOT au solicitat arestare, iar pentru ceilalţi 12, arest la domiciliu.

De asemenea, în cazul a trei suspecţi care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT au cerut să fie arestaţi preventiv în lipsă. 

Procesul se desfăşoară la Tribunalul Arad, iar potrivit portalului instanţei de judecată, suspecţii sunt: Azadi Najib, Al Abbadi Anwar, Dreher Ştefan, Udin Md Forkan, Pradhan Narayan, El Shikh Mostafa, Sherzat Mahabadi, Akhundzada Hazrat Omar, Busta Grigore Denis, El Shamy Ahmed Gharib Zakaria, Cîrpaci David Geni, Colniceanu Dumitru, Mereg Robert Cristian, Adolfo Cherry Francis Baylosis, Bagarino Ma Katherine, Dragu Oniel, Chereji Vasile, Stoinea Ciprian Horaţiu, Dănilă Daniel, Manghera Mihai, Motan Constantin Iuliu, Grozescu Ionel Cristian, Pop Marius Teofil şi Balint Augustin.

Sursele BIHOREANULUI spun că, dintre cei prezentați instanței cu propunere de arest la domiciliu, Dănilă Daniel şi Pop Marius Teofil sunt bihoreni.

Ancheta în caz este desfăşurată de procurorii DIICOT Arad, împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și cei ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, Serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea  și Sibiu, al polițiștilor din cadrul inspectoratelor județene Arad și Sibiu, al jandarmilor din Arad, Bihor şi Timiş, dar și cu suportul Biroului Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT și al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliția Română.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON