URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2023, 19:30

11 locuri de joacă din Oradea primesc un look nou, cu o investiție 5,5 milioane lei. Care sunt acestea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să facă lucrări de reamenajare a 11 locuri de joacă dintre blocuri, investiția totală fiind în valoare de 5,5 milioane lei. Proiectele tehnice ale lucrărilor au fost făcute anul acesta și urmează să intre în execuție începând de anul viitor.

Potrivit unui comunicat trimis luni de reprezentanții municipalității, ar urma să fie refăcute spații de joacă întinse, în total, pe o suprafaţă de 7.000 metri pătraţi.

„În acest sens, anul acesta a început elaborarea proiectelor tehnice pentru reamenajarea a 11 locuri de joacă şi spaţii de relaxare, situate pe străzile Agricultorilor, Aleea Călinului, Borsecului, Alexandru Cazaban, Henri Coandă, N. Bălcescu, Nistrului, Posada, Prutului, Sovata şi Tuşnadului", se menţionează în comunicat.

Înainte de realizarea documentaţiilor, reprezentanţii municipalităţii au organizat, cu concursul arhitectei Natalia Belousov (Cadro Landscape Studio), în perioada 10 iulie – 9 august, întâlniri în teren cu riveranii din zona locurilor de joacă programate să intre în refacere.

„Intervenţiile propuse vizează dotarea cu echipamente de joacă destinate tuturor categoriilor de vârstă (n.r. - mai degrabă pentru copii de diferite vârste), asigurarea de zone verzi şi umbră prin introducerea unor specii native, derivate şi/sau melifere de arbori, arbuşti, flori perene şi anuale, mobilier urban specific ce asistă funcţiunea de loc de joacă (locuri de şedere pentru părinţi şi copii, coşuri pentru deşeuri, cişmele de băut apă, rastele pentru biciclete unde este cazul), echipamente de fitness şi chiar terenuri de sport (unde amplasamentul permite această funcţiune)", a transmis Primăria Oradea.

În plus, cu ocazia lucrărilor, municipalitatea orădeană va înlocui sistemul de iluminat, va asigura alimentarea cu apă pentru udarea plantelor şi va monta camere de supraveghere a zonelor afectate de lucrări.

Conform comunicatului, "la solicitarea participanţilor, dată fiind şi amploarea investiţiilor ce urmează a fi făcute, locurile de joacă şi de relaxare vor fi împrejmuite cu gard transparent, accesul fiind controlat la lăsarea serii, acestea urmând a fi închise pe parcursul nopţii".

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în ultimele două decenii Primăria a reabilitat 98 de locuri de joacă pentru copii, amenajate în spaţiile dintre blocuri. În această statistică nu sunt incluse spaţiile de joacă amenajate în parcurile publice ale oraşului.

În contrast, municipalitatea orădeană a decis săptămâna trecută să desființeze părculețul dintre blocurile situate pe străzile Moldovei și Blaise Pascal. Vecinii au strâns semnături pentru desființarea locului de joacă, invocând deranjul provocat, iar în cadrul dezbaterii publice organizate de Primăria Oradea niciun locuitor al zonei nu a cerut păstrarea lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
Când nu renovează parcurile comentezi ca nu le renovează Când le renovează vomiți ca e urâte, cand face parcuri noi iar vomiți ca nu se face si ca . Ni zi amu nu ți se pare ca esti propagandist :::::)))))
Postat 19 Decembrie 2023, 11:01 de Sandu2100
Am văzut ce înseamnă "look" nou pentru edilii orădeni, cu pozele lor cu tot.
S-a trecut de la PowerPoint la IA de pe scăfârlia lui ACAD. Se vede ce știe să facă primăria asta de peste 15 ani încoace. Modelul cel mai relevant în materie de verdeață este Parcul Petofi. Îți vine să plângi când te uiți cum arată ... și de ce l-au distrus, doar pentru că un liberal autohton cu bani de aruncat vrea acolo, în parc, o cârciumă.
Postat 19 Decembrie 2023, 05:54 de KP
se vede ca a crescut calitatea proiectarii daca acum lucreaza impreuna cu arhitecti peisagisti, nu doar cu functionari din birou or cu ingineri sau responsabili de achizitii
da, si bugetul e mai mare. Dar in proiect, arata foarte bine ce vor sa faca, sa le si iasa! E bine si ca au organizat consultari in cartiere cu rezidentii din zona unde sa ii intrebe ce nevoi sunt, dar sa fie bine mediatizate si in online aceste consultari.
Postat 18 Decembrie 2023, 20:05 de unu
Un fleac, ne-au ciuruit
Cu 7.2 milioane lei a expropriat CJBihor ditamai INELUL METROPOLITAN din Osorhei pina in Nojorid, via Sinmartin. Noi fuxtem 5milioane pe 7000mp. Decit 150€/mp niste gazon, panselute si citeva hinte. 750lei niste cosmetizari versus "de la 5lei la 32lei" mp gazon expropriat. Welcome to Oradea, Bihor county...
Postat 18 Decembrie 2023, 19:49 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON