URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Septembrie 2017, 10:50

Zilele evreilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Excelentă ideea ca minorităţile să-şi arate tradiţiile într-un cadru organizat. E nevoie de aşa ceva pentru că în ultimii ani, constat cu tristeţe, segregarea a căpătat proporţii îngrijorătoare. Unii tinerii maghiari vorbesc o română greoaie, iar românii nu ştiu o boabă ungureşte, chestie de neimaginat acum 30-40 de ani.

Evreii au avut ocazia de a ne arăta câteva din tradiţiile lor. Eu cred că orădenii încă nu au răsplătit destul aportul pe care l-a avut comunitatea evreiască la ridicarea acestui oraş. Sigur, sunt câţiva paşi importanţi. Încet, încet, redăm strălucirea vechilor palate, iar sinagogile sunt în plin proces de restaurare. Nu peste mult vom avea şi un muzeu al evreimii.

Dar ar mai fi multe de făcut. S-a vehiculat ideea organizării unei întâlniri cu toţi orădenii plecaţi peste mări şi ţări. Cred că cel mai uşor ar fi de adus în oraşul de baştină evreii şi urmaşii acestora, pentru că locuiesc în zone compacte, şi altfel ar arăta zilele culturii iudaice cu ei aici. Apoi, nu cred că la nivel de simbolistică evreii sunt corect reprezentaţi, pe măsura influenţei pe care au avut-o în oraş. O statuie stingheră a Evei Heyman şi câteva nume de străzi mărginaşe sunt prea puţin!

Dacă elevii tot au o săptămână de "şcoală altfel", de ce nu ar fi îndrumaţi spre descoperirea tradiţiilor iudaice? Şi poate n-ar strica să vedem şi un manual de istorie a oraşului în care fiecare comunitate să-şi găsească locul, fără a lăsa politicul să infesteze buna noastră convieţuire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Manual de istorie locala
Ar fi foarte important, copiii nu cunosc aproape nimic din istoria acestui oras, in general, cu atat mai putin istoria diferitelor comunitati.
Postat 12 Septembrie 2017, 20:08 de EmiliaTeszler
Doua precizari
Foarte bun articol.Ca evreu oradean il apreciez cu atat mai mult. M-a necajit un pic formularea " statuie stinghera a Evei Heyman". Membrii Asociatiei Tikvah au lucrat trei ani,(on and off) in regim de voluntariat, pentru ca aceasta statuie,care este un memorial pentru toti copiii evrei deportati din Oradea in 1944. sa devina dintr-un proiect de suflet o realitate.Multumiri si pe aceasta cale celor care prin donatii au acoperit cheltuielile materiale. Multumiri sculptorului Flor Kent care a lucrat pro bono, arhitectului Emodi Tamas care de asemenea a lucrat pro bono.Ea-statuia-poate ca pare stinghera, dar am vrut sa fie amplasata in parcul de unde au plecat trenurile cu deportati. E si un fel de aducere inapoi, simbolica, a copiilor care candva se jucau in acel parc.Pana cand au fost urcati in acele trenuri. Parcul in care, din fericire, azi se pot juca in siguranta alti copii. Asociatia Tikvah a facut o oferta de donatie a statuii/memorialului catre orasul Oradea, donatie acceptata de CL in 2016. Inca nu s-a finalizat, sper ca se va intampla in curand, noi am depus toata documentatia cand am cerut si primit avize. Legat de "saptamana altfel" : au fost, de-a lungul anilor, clase de elevi de la diferite scoli care au vizitat expozitiile realizate de noi, le-am prezentat si alte materiale. Una din expozitiile noastre (ale Asociatiei Tikvah) este chiar despre traditii: 'Shalom! Despre iudaism si viata evreiasca". Asta in ce ne priveste. Bineinteles ca se pot face mult mai multe si nu doar de noi, iar sugestiile dumneavoastra sunt foarte bune. Ar ajuta si la trecerea de la o cunoastere...unilaterala, sa zic asa, la o cunoastere reciproca. Si asta poate fi solutia pentru multe lucruri bune. Si pentru evitarea unor eventuale lucruri mai putin bune.
Postat 12 Septembrie 2017, 20:02 de EmiliaTeszler
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON