URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Salvare de partid: La şefia Ambulanţei a fost instalat un fost vânzător de haine la tarabă

Salvare de partid: La şefia Ambulanţei a fost instalat un fost vânzător de haine la tarabă COLONEL UNPR. Fost vânzător în Piaţa Cetate şi absolvent tomnatic de "Sorbonică", noul şef al SAJ Bihor, Gheorghe Pintea (foto), a fost avansat colonel în 2012 de către fostul preşedinte Traian Băsescu, laolaltă cu o liotă de parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi jurnalişti din PDL, al căror unic "merit" a fost salvarea Guvernului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la simpli ambulanţieri până la medici, angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bihor sunt consternaţi. La doar o săptămână după ce BIHOREANUL a dat de ştire că şefia instituţiei e "negociată" între PSD şi UNPR, oamenii s-au trezit pe cap cu beneficiarii târguielii.

"E cea mai mare umilinţă pe care o suportăm din punct de vedere profesional în ultimii 25 de ani", spune unul dintre urgentişti.

Târguieli în culise

Cu o săptămână în urmă, BIHOREANUL afla că pe şefia Serviciului de Ambulanţă al Judeţului se duc lupte grele. Mai-marii PSD voiau să-l pună manager pe tânărul preşedinte al organizaţiei municipale a partidului, Liviu Popa Sabău (foto), ca răsplată pentru loialitatea faţă de liderul organizaţiei judeţene, Ioan Mang, în timp ce un alt tânăr pesedist, consilierul municipal Adrian Stângă, urma să devină director tehnic.

Instalată la conducerea instituţiei acum trei ani cu sprijinul PDL, fosta directoare generală Daniela Petrişor avea asigurat un loc călduţ, de director medical. Nu atât fiindcă s-ar fi dat cu actuala putere, ci graţie devotatului ei susţinător, ambulanţierul Gheorghe Chiş, lider la nivel naţional al Sindicatului Ambulanţa, care ar fi ameninţat că va "răscula" sindicaliştii dacă doctoriţa nu rămâne adjunctă.

Marţea trecută, surpriză: la sediul SAJ Bihor a ajuns ordinul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a "modificat" rezultatul negocierilor. În locul pesedistului Liviu Popa Sabău, "retrogradat" director economic, manager a fost numit fostul şef al UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, iar echipa de conducere a fost completată şi cu un nou asistent şef, Gencsi Ladislau, venit "pe filieră UDMR", după cum au explicat surse politice locale.

Instalaţi pe burtă

Spre deosebire de ritualul obişnuit al instalărilor în funcţii cu tam-tam, în prezenţa unor oficiali şi a presei, de data aceasta nici SAJ, şi nici Prefectura nu au anunţat "promovările", devenite operaţionale în aceeaşi zi, când cei cinci şi-au şi ocupat scaunele. Explicaţia discreţiei? Nu doar faptul că numirile au fost decise strict politic, ci mai ales detaliul că noii şefi sunt fie lipsiţi de orice tangenţă cu sistemul sanitar, fie fac parte din acest sistem, dar au strălucit prin mediocritate.

"Domnul Gencsi este unul dintre cei mai slabi asistenţi, dacă nu chiar cel mai slab", spune un medic. Directoarea medicală nu e nici ea mai apreciată. "A fost cel mai nepregătit manager din ultimii 25 de ani. Noroc cu noul şef, că îi va depăşi recordul", o defineşte ironic un coleg pe Daniela Petrişor (foto). Ea va rămâne, de altfel, cu "performanţa" de a fi reuşit ca în ultimii trei ani toţi angajaţii SAJ să primească doar jumătate din sporurile salariale legale pentru munca din zilele de odihnă şi de sărbători. Şi nu din lipsă de bani, ci din cauza unei erori de calcul!

Cine sunt ceilalţi doi adjuncţi? În afara calităţii de preşedinte al PSD Oradea, Liviu Popa Sabău o mai are pe cea de absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, specializarea finanţe-bănci, până acum ocupându-se la Romtelecom, conform propriului CV, de "urmărirea implementării contractelor semnate, adaptarea strategiei de vânzări la specificul fiecărui client în parte, realizarea targetului de vânzări" etc. Cât despre noul director tehnic, Adrian Stângă, membru în comisia de urbanism, protecţia mediului şi turism a Consiliului Local, se poate lăuda doar că a lucrat ca inginer la o firmă de... macarale.

Din sergent, colonel

Pentru angajaţii Ambulanţei cea mai revoltătoare este, însă, numirea managerului, care nu are nicio legătură cu medicina de urgenţă şi nicio experienţă în conducerea unei instituţii publice, fiind perceput ca un microb într-o sală de operaţii. "Noi ne pregătim 4 ani de liceu, 6 de facultate, încă 10 de specializări şi perfecţionări, iar acum ne conduce un pieţar", zic medicii SAJ.

Şi nu poţi să-i contrazici. Noul director general, Gheorghe Pintea, este un fost vânzător de haine în Piaţa Cetate, ajuns persoană publică acum 5 ani, când Gigi Becali l-a "angajat" să-i organizeze în Bihor Partidul Noua Generaţie, trădându-l după 2 ani, când a migrat la UNPR-ul fostului vicepreşedinte PSD Gabriel Oprea, ajuns vicepremier în actuala guvernare.

Secretul reuşitei lui Pintea este, de altfel, tocmai Gabriel Oprea, despre care BIHOREANUL a descoperit în 2012 că i-a propus şi obţinut de la preşedintele Traian Băsescu avansarea orădeanului la gradul de colonel în rezervă, în acelaşi "lot" cu "acoperitul" Robert Turcescu. Cum îşi explica Pintea ascensiunea? Prin faptul că avea deja gradul de sergent în rezervă din 1990, când şi-a încheiat stagiul militar la o unitate de Jandarmerie, după ce în 1989 îl începuse la una de Securitate.

"Care le am"

Contactat de BIHOREANUL pentru a afla cine l-a propus pentru noua funcţie, care necesită totuşi o specializare, Pintea a dat un răspuns antologic. "Are vreo importanţă cine m-a propus? Mă recomandă studiile care le am", a spus fostul tarabagist, mândru că în urmă cu câţiva ani a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea şi că, între timp, a fost şi "director de marketing la o firmă privată".

Dacă aşa experienţă profesională bogată îi va fi de ajuns să "salveze" Ambulanţa ori, dimpotrivă, va "îngropa" o instituţie care şi aşa are destule probleme de management lăsate moştenire de predecesoarea sa, devenită una dintre cei patru "locotenenţi", colonelul în rezervă n-a mai spus. Medicii SAJ Bihor, însă, glumesc amar, cum a prevestit şi Bihorel: "Vom ajunge să sunăm la 112 ca să salvăm Salvarea"...

Citiţi pe această temă şi articolele:

Colonelul de partid: Şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, promovat abuziv la grad de colonel

Tăiaţi pe nesimţite: Timp de 4 ani, şefii de la Ambulanţă au amputat veniturile a 400 de angajaţi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sporuri gresite
Poate ar trebui sa se achizitioneze un soft care sa rezolve problemele interne (ERP) ca sa nu se trezeasca oamenii cu probleme din cauza incompetentelor. Daca se poate, un soft pe care sa nu-l poata folosi decat cei care trebuie.
Postat 19 Mai 2015, 20:50 de Boratom
Ciudat
Nici un postac psd-ist, nimic? Probabil isi zic ca numirile au fost pe competente.Adicatelea corect. Daca ii numea Bolovan erau vreo 20 deja care urlau. Nu ca asta ar fi mai de doamne ajuta. Dar se vede impartialitatea comentatorilor pe ebihoreanul.
Postat 19 Mai 2015, 19:11 de gigi1
pintea cel viteaz
Nu a vandut haine ci alimente ,a fost lideerul sindicatului pietarilor , unde a facut angajari dupa criterii doar de el stiute.
Postat 19 Mai 2015, 15:53 de unomsimplu
Ca sa stiti si voi !!!
Ca sa stiti de ce sanatatea bolnava !!!!! Si toate pe spatele tau, pe buzunarul tau, pe sanatatea ta !
Postat 19 Mai 2015, 11:11 de scortosul
Conducatori
Am inteles ca fosta directoarea era slab pregatita. Probabil ca ''pietarul'' stie sa invarta pe degete sumele de bani, si va face profit (sau exact invers!). Cert este ca politicul impune cu ''genunchiul in gura'' felul in care sa se desfasoare viata noastra secunda de secunda. Stiti ce este interesant?! Exact, acceptam!
Postat 19 Mai 2015, 10:47 de Maricel
TDS, WinDos
unde sunt comentariile voastre despre abjectul politic, despre parerea cetatenilor neascultati, despre ce e drept si ce e bine?!
Postat 19 Mai 2015, 10:35 de CristiOradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON