URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2012, 08:35

Colonelul de partid: Şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, promovat abuziv la grad de colonel

Colonelul de partid: Şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, promovat abuziv la grad de colonel COLONEL IMPOSTOR. Ghiciţi ce nu-i în regulă în imagine? Vă spune BIHOREANUL: corpul în uniformă e al şefului Centrului Militar Judeţean, colonelul Viorel Buhaş, dar faţa aparţine unui civil care, peste noapte, i-a ajuns egal în grad printr-un abuz al fostului ministru al Apărării, care l-a avansat cu 10 grade pe preşedintele UNPR Bihor Gheorghe Pintea. Lăsând gluma la o parte, vă imaginaţi cum ar arăta o armată în care politruci de vază sau de mâna a şaptea ajung ofiţeri superiori pe "merite" de partid?...
Colonelul de partid: Şeful UNPR Bihor, Gheorghe Pintea, promovat abuziv la grad de colonel VREI SĂ FII COLONEL? "La o discuţie cu preşedintele partidului am fost întrebat dacă vreau să devin colonel", povesteşte cu o simplitate aproape soldăţească preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea (foto), felul în care fostul ministru Gabriel Oprea l-a făcut ofiţer superior în Armata Română. Disciplinat, "progresistul" a răspuns - cum altfel? - cu un energic "Da, să trăiţi!", căci şi în partidul său ordinele, chiar şi cele sugerate, nu se discută. Se execută!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patrie, onoare, fidelitate... Noţiunile cele mai de preţ pentru orice militar au fost odios batjocorite chiar de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, cândva "şef al mafiei personale a lui Adrian Năstase", dar "reevaluat" ca personaj eminamente pozitiv de Comandantul Suprem, preşedintele Traian Băsescu.

El însuşi promovat ca gâsca prin apă de la gradul de căpitan de intendenţă la cel de general cu trei stele, Oprea a creat în ultimii trei ani, în secret, o armată paralelă, formată din aproape 3.000 de politicieni cărora le-a dat epoleţi de ofiţeri superiori ca recompensă pentru faptul că întăreau diviziile PDL-UNPR în războiul contra opoziţiei.

Între beneficiarii înaltelor grade militare, BIHOREANUL a descoperit şi un politruc de mâna a şaptea din Oradea: Gheorghe Pintea, preşedintele UNPR Bihor şi unul dintre pretendenţii la şefia Consiliului Judeţean Bihor la alegerile din 2008 şi din 10 iunie 2012. Fost tarabagiu în Piaţa Mare şi fost şef al PNG Bihor, Pintea a fost cadorisit cu gradul de locotenent-colonel pentru că a părăsit partidul lui Gigi Becali şi s-a înrolat în oastea lui Oprea.

Ploaia de stele

O ştire greu de crezut dar perfect adevărată a lovit, săptămâna trecută, unul dintre fundamentele întregii societăţi: acela al neimplicării politice a Armatei. Fostul ministru al Apărării, UNPR-istul Gabriel Oprea, a avansat în grade de ofiţeri superiori în rezervă nu mai puţin de 2.700 de civili, cu toţii activişti de partid din PDL şi din propria formaţiune, creată prin ruperea de PSD cu un singur scop: acela de a asigura o majoritate numerică zdrobitoare unei guvernări ce avea să se definească prin înlocuirea legii cu domnia bunului-plac.

Pe lista politicienilor făcuţi maiori, locotenent-colonei şi colonei se regăsesc miniştri, deputaţi, senatori, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi jurnalişti având acelaşi numitor comun: apartenenţa la Partidul-Stat şi slujirea regimului, prin diferite mijloace, dar mereu "întocmai şi la timp". Pomelnicul cuprinde de la şefi de judeţe ca Gheorghe Flutur (Suceava) şi edili precum Liviu Negoiţă (Bucureşti, sectorul 3) până la deputaţi ca Ioan Oltean ori William Brânză, şi de la miniştri precum Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe) şi Sorin Blejnar (Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală) până la propagandişti media ca Alexandru Lăzescu (preşedintele TVR) şi Robert Turcescu (de la B1 TV).

Niciunul dintre cei enumeraţi nu a avut vreo activitate în serviciul militar. Şi totuşi, unii au fost avansaţi cu 6-7 trepte în grad, procedură complet neavenită pentru o Armată NATO (unde militarii profesionişti ajung doar prin excepţie colonei), iar alţii au fost unşi ofiţeri superiori deşi nu au efectuat nici măcar stagiul militar obligatoriu în tinereţe, cum e cazul lui Turcescu! Toate avansările au fost ilegale, Statutul cadrelor militare permiţând promovarea pe timp de pace doar cu o singură treaptă. Pe de altă parte, promovările au fost şi profund imorale, fiind făcute la secret, fără publicarea ordinelor ministrului Apărării în Monitorul Oficial, în timp ce acelaşi Guvern, în numele crizei, suprima o mulţime de drepturi legale ale cadrelor active (cum sunt soldele) şi în rezervă sau retragere (pensii militare).

Pieţar veleitar

01 Gheorghe Pintea 02.jpgLa o zi după ce tărăşenia a ieşit la iveală în presa centrală, BIHOREANUL a descoperit că şi în Oradea există un beneficiar al valurilor de avansări făcute în anii 2010, 2011 şi 2012. "Înstelatul" este Gheorghe Pintea (foto), preşedintele UNPR Bihor, care prin bunăvoinţa şefului de partid a sărit în grad nu mai puţin de 10 trepte, de la sergent-major la locotenent-colonel. În plus, deşi figura în rezerva Ministerului de Interne, pentru că în tinereţe făcuse stagiul militar la trupele de Securitate, Pintea a fost trecut fraudulos în corpul ofiţerilor în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, fără nicio motivare.

BIHOREANUL l-a abordat pe înaltul ofiţer la sediul UNPR Bihor din strada Sucevei, acolo unde Pintea, instalat la un birou, încă făcea socoteala banilor obţinuţi din donaţii pentru recent încheiatele alegerile locale. Întrebarea la care a fost invitat să răspunde era, fireşte, ce anume l-a recomandat pentru onoarea de a fi avansat ca ofiţer superior. Nu de alta, dar profilul profesional al bărbatului trecut de 40 de ani, grăsuţ şi tern, este de o mediocritate ieşită din comun.

Absolvent al unui liceu industrial din Oradea în 1988, an în care a fost recrutat la o unitate de Securitate din Timişoara, unde l-au prins şi "evenimentele" din Decembrie 1989, Pintea a fost un anonim de rând până în 2007, când a devenit preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Noua Generaţie, patronat de bossul stelist Gigi Becali. La acea vreme, în ciuda pregătirii modeste şi a faptului că era un simplu tarabagiu, Pintea surprindea prin ambiţia de a deveni nici mai mult, nici mai puţin decât preşedintele Consiliului Judeţean, funcţie pentru care a şi candidat în 2008, când a cules 2,66% din voturile bihorenilor. După o hibernare de alţi doi ani, personajul a revenit în atenţia presei locale în aprilie 2009, datorită unui singur detaliu: tocmai părăsise PNG-ul pentru a se înrola în UNPR, formaţiune în numele căreia avea să candideze şi la alegerile locale din acest an, obţinând un scor de numai 0,8%.

"Securist" şi "revoluţionar"

Surprins că reporterul a aflat despre avansarea sa, care datează din 2010, Pintea a avut totuşi meritul de a nu fi negat nicio clipă informaţia descoperită de BIHOREANUL. Prima reacţie a fost doar să bagatelizeze onoarea ce i s-a făcut şi apoi să încerce să o justifice prin faptul că, spre deosebire de jurnalistul-colonel Robert Turcescu, care nu a dormit nici măcar o noapte învelit în aspra pătură cazonă dintr-o oarecare unitate militară, el barem "a făcut armata". Mai mult, chiar avea un grad de subofiţer în rezervă până să devină "l'ent-co'nel".

Povestea relatată de Pintea este, de fapt, "succes-story"-ul tipic unui om "fără însuşiri", cum ar fi zis romancierul Robert Musil. "După ce am terminat Liceul Industrial nr. 1 din Oradea, în 1988 am fost încorporat la o unitate de Securitate din Timişoara. În loc să fiu liberat în decembrie '89, pentru că a izbucnit Revoluţia, am fost lăsat la vatră în februarie ‘90. Unitatea la care eram s-a transformat din Securitate în Jandarmerie, iar la liberare toţi din plutonul meu am fost făcuţi sergenţi. După liberare, am fost chemat o dată la o concentrare, unde am fost făcut subofiţer în rezervă, cu gradul de sergent-major", a povestit Pintea.

Revenit acasă ca civil, şi-a făcut o firmă şi s-a învârtit de nişte mese în Piaţa Mare, unde până în 2000 - spune el (în realitate până în 2007) - a vândut haine aduse din angrourile bucureştene. În 2004 i s-a întâmplat o mare bucurie: a urcat pe scara valorilor sociale, absolvind Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea. Cu ce medie, nu contează. "De-aia au şi putut să-mi dea gradul, că sunt absolvent de studii superioare. Am şi un masterat în administraţie publică", s-a mândrit ofiţerul, ca şi cum nu ar exista în România sute de mii de absolvenţi de facultăţi care, însă, nu au fost avansaţi, "la excepţional", pe linie de partid.

Apoi, bărbatul şi-a mai găsit un atu: "Spre deosebire de alţii, eu nici măcar nu am vrut să-mi dau un doctorat. Ce-am făcut aşa rău, că doar şi alţi subofiţeri, de la Poliţia de Frontieră, au devenit ofiţeri după ce-au terminat facultatea?", a invocat el, încrezător în propria-i valoare. Fără a ţine cont, însă, că în cazurile pomenite de el (reale) au promovat, totuşi, cadre active, nu rezervişti, şi au "sărit" o treaptă în grad. Nu 10!

Ca să demonstreze cât e de cinstit, Pintea şi-a mai subliniat o calitate: "Puteam să-mi scot şi certificat de revoluţionar, că la Timişoara, în Revoluţie, am luptat în focul evenimentelor. Dar nu m-a interesat!", a argumentat el, din nou fără să ia aminte că mult-hulita Securitate a întors armele "de partea poporului" doar după fuga lui Ceauşescu...

"Ce mare onoare?"

Cel mai greu vorbeşte Pintea, însă, tocmai despre spectaculoasa sa avansare. Cu zgârcenie. Cu vorbă măsurată atent, cuvânt cu cuvânt, şi cu grija de a nu scăpa nimic care să-i "pericliteze" viitorul politic. Căci, şi nu a făcut un secret din asta, la toamnă vrea să-şi încerce norocul cu o candidatură la Camera Deputaţilor. Mai ştii, poate loteria uninominalului îl scoate câştigător...

Ziua la capătul căreia avea să se vadă locotenent-colonel nu şi-o mai aminteşte exact. "A fost ori în aprilie, ori în iulie 2010. Eram la Bucureşti, la o discuţie cu domnul ministru Oprea, după ce am intrat în partid, şi am fost întrebat dacă vreau să fiu locotenent-colonel. Ce să zic c-am zis?... Pe mine nici nu mă ajută, nici nu mă încurcă să fiu ofiţer superior. Am acceptat. Dar n-a fost nicio festivitate la Bucureşti unde să-mi dea gradul. Mi s-a cerut numai livretul militar şi apoi am fost chemat la Centrul Militar din Oradea să-mi dea altul, cu gradul şi cu poza schimbate", a povestit Pintea.

Ce merite i-au fost consemnate în dosarul de avansare habar nu are. "Ce-or fi scris ăia în dosarul meu, de unde să ştiu eu? Or fi scris ei ceva, mă gândesc... Eu, unul, n-am fost curios să aflu". Ştie, însă, una şi bună: a fi locotenent-colonel în rezervă al Armatei Române nu e chiar aşa o mare brânză: "Nu am niciun beneficiu din chestia asta. Nici uniformă nu am primit! La niciun eveniment nu am participat în calitate de ofiţer şi nu ştiu ce mare onoare poate fi asta".

Întrebat, în fine, dacă din 1990, anul când a fost făcut sergent-major în rezervă, şi până în 2010, cel când a fost uns locotenent-colonel, a făcut măcar o singură zi de "concentrare", în care să fi participat la vreo pregătire militară, bărbatul a recunoscut, înfrânt, că nu. Şi, sătul de discuţie, s-a "predat": "Dacă chiar e aşa o mare chestie asta şi o să-mi ceară cineva gradul, n-au decât să mi-l ia!". Cum ar zice turcul, de haram a venit onoarea, de haram să se ducă!

La apelul bocancilor

Deşi pare să nu dea prea mult pe onoarea militară, promovarea de care s-a bucurat Pintea a fost făcută, ca şi în cazul celorlalţi politicieni PDL şi UNPR, cu încălcarea flagrantă a Legii 80 din 1995, privind Statutul cadrelor militare. Încă din primul articol, aceasta reglementează că "prin cadru militar se înţelege cetăţeanul român căruia i s-a acordat gradul de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în raport cu pregătirea sa militară şi de specialitate". Or, avansarea lui Pintea nu a ţinut seama nici de pregătirea sa militară, rămasă la nivelul de sergent, nici de cea de specialitate, adică de faptul că mutarea sa din rezerva Jandarmeriei în cea a Infanteriei nu are nicio raţiune.

Articolul 37 al legii evidenţiază şi el abuzul comis: "Ofiţerii în rezervă provin din ofiţerii trecuţi din activitate în rezervă, din rândul absolvenţilor cu licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior care au îndeplinit serviciul militar cu termen redus, în raport cu nevoile forţelor armate şi cu rezultatele obţinute la examenul-concurs la terminarea pregătirii militare, din rândul maiştrilor militari şi subofiţerilor în rezervă care în timp de război au îndeplinit cel puţin 3 luni cu rezultate foarte bune funcţii prevăzute a fi încadrate cu ofiţeri în unităţile aflate în zona acţiunilor militare, din rândul absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat ori ai şcolilor echivalente cu profil corespunzător specialităţilor militare deficitare în Ministerul Apărării Naţionale care au vârsta de cel mult 35 de ani şi au îndeplinit stagiul militar". Or, Pintea nu se încadrează în niciuna din situaţiile de mai sus, care permit în general accederea în Corpul ofiţerilor doar a specialiştilor civili precum sunt meteorologii, psihologii ori traducătorii.

Beneficii cât cuprinde

Cu toate că şeful UNPR, la fel ca politicienii din Capitală făcuţi colonei de ex-ministrul Oprea, a încercat să minimalizeze avantajele statutului de ofiţer în rezervă, adevărul este, din nou, altul. Şi anume că orice persoană cu un asemenea grad are, prin lege, o mulţime de beneficii. De pildă, conform articolului 11 al Statutului cadrelor militare, ofiţerii în rezervă "au dreptul la pensie militară", potrivit articolului 26 "au dreptul la asistenţă medicală şi medicamente gratuite", plus "acces la cercurile militare, casele de odihnă, sanatoriile, căminele de garnizoană şi alte amenajări recreative sau sportive, cu înlesniri stabilite prin ordine ale ministrului Apărării Naţionale".
Cel mai mare chilipir este, însă, că potrivit articolului 36, ofiţerii în rezervă pot deveni activi "dacă promovează testele de aptitudini şi îndeplinesc şi alte criterii stabilite prin ordine ale minştrilor sau ale şefilor instituţiilor componente ale sistemului de apărare naţională, de ordine publică şi securitate naţională". Altfel spus, dacă are chef şi pile la ministru sau le vreun şef de unitate, un ofiţer în rezervă poate deveni ofiţer activ fie în unităţile MApN, fie în cele ale Poliţiei, fie în serviciile secrete.
Căci, dacă a obţinut un grad de colonel, ce mare brânză o mai fi pentru un favorit politic să obţină şi o amărâtă de adeverinţă că are "aptitudinile" necesare şi că îndeplineşte şi alte "criterii"? Floare la ureche...


"Cazul domnului Pintea Gheorghe este singurul al unui ofiţer în rezervă avansat în grad în ultimii trei ani pe care îl avem în evidenţele noastre. Nu cunoaştem motivele avansării sale"

Colonel Viorel Buhaş, şeful Centrului Militar Judeţean Bihor


ARMATA PORTOCALIE
PDL, partid de colonei

04 Gabriel Oprea.jpgLista politicienilor ridicaţi de fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea (foto) în grade de ofiţeri superiori în rezervă cuprinde numeroase VIP-uri mai ales democrat-liberale, promovarea acestora fiind făcută în pofida faptului că nu le-a fost probat niciun merit militar. Iată câteva din cele mai sonore nume: Apostu Sorin (primar PDL arestat al municipiului Cluj Napoca, avansat locotenent-colonel în anul 2011), Blejnar Sorin (şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, avansat colonel în 2011), Botiş Ioan Nelu (deputat şi ministru al Muncii, avansat locotenent-colonel în 2010), Boureanu Cristian (deputat, avansat colonel în 2011), Brînză William (deputat, locotenent-colonel din 2011), Falcă Gheorghe (primar Arad, avansat maior în 2010), Ferencz Ştefania (secretara şefă a premierului Emil Boc, făcută maior în 2010), Fluture Gheorghe (preşedinte Consiliul Judeţean Suceava, colonel, 2011), Ialomiţianu Gheorghe (ministru al Finanţelor, colonel din 2010), Ionescu Silvian (comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, colonel, 2010), Lăzescu Alexandru (preşedinte-director general TVR, colonel din 2011), Negoiţă Liviu (primar sectorul 3 Bucureşti, colonel din 2012), Oltean Ioan (deputat, colonel, 2010), Poteraş Cristian (primar sectorul 6 Bucureşti, locotenent-colonel în 2010, colonel în 2012), Preda Cezar (deputat şi vicepreşedinte PDL, colonel din 2011), Ştefan Gheorghe (primar Piatra Neamţ, colonel din 2010), Turcescu Robert (jurnalist B1 TV, colonel din 2010), Ungureanu Mihai Răzvan (director SIE, prim-ministru, colonel din 2011).

Într-o declaraţie publică de săptămâna trecută, întărită şi de premierul Victor Ponta, actualul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a afirmat că instituţia va declanşa procedurile legale pentru anularea ordinelor de avansare semnate de predecesorul său, Gabriel Oprea, prin obţinerea unor sentinţe judecătoreşti în acest scop.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
n-a stiut cum...
frajerul de Pintea n-a stiu sa dea si el ziarului Bihoroiul sau "reporterului" o ciozvarta din banii incasati la alageri, ca nu mai scria nimeni de el :D
Postat 27 Iunie 2012, 17:24 de Mr. Bean
pintea
sunteti siguri ca numai pintea a primit grade? mai stiu eu pe cineva care toata ziua pandea in geam cine intra si iese din institutia pe care potrivit algoritmului portocaliu o conducea si care pt prestatiile si finetea avute ar fi meritat cel putin gradul de plotoner sri!
Postat 27 Iunie 2012, 13:17 de lala
o mare bataie de joc
Spunea cineva ca Romania dupa numarul de generali si ofiteri superiori a devenit cea mai mare putere militara din Europa. ,,Datorita" acestui fost ministru Oprea am impresia ca aceasta zicere se confirma. Rusine acestui mascarici si celor care l-au sprijinit. Am in vedere si atitudinea unor cadre militare in rezerva din Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva din Bihor, ar trebui sa-si depuna demisia de onoare din functiile de conducere pe care le detin. Mai ales, in conditiile in care acest INDIVID si-a batut joc de cadrele militare active si in rezerva. Sper ca actualul ministru sa-si respecte promisiunea de a anula aceasta aberatie.
Postat 27 Iunie 2012, 11:10 de nicu
rusine
de ce nu l-au facut direct, general plin? sau poate la urmatorul hei-rup....
Postat 27 Iunie 2012, 10:42 de grade
Un mare NIMENI,Pintea
Pintea asta e un nimeni,nu-i e rusine umflatu dracului!N-a luat nici 1% la alegeri si vine iar la toamna sa candideze??Marele lui partidulet,l-a intrecut,au luat 1% pe lista de consilieri?!!
Postat 27 Iunie 2012, 10:02 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON