URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2015, 07:58

Mintea de pe urmă: Locuitorii din Biharia refuză să plăteacă din buzunarele lor despăgubirile pentru Aparegio

Mintea de pe urmă: Locuitorii din Biharia refuză să plăteacă din buzunarele lor despăgubirile pentru Aparegio SĂ PLĂTEASCĂ! Fostul consilier Pavel Biţiş este convins şi acum că ieşirea comunei Biharia din Aparegio este un lucru bun. "Primăria să achite despăgubirile, că are de unde! Nu puteam lăsa oamenii să plătească de trei ori mai mult pentru apa scoasă din puţurile noastre, cu pompele noastre. Mie, care plătesc pentru apă cam 360 lei pe an, Aparegio mi-a cerut 250 lei la prima factură", zice bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Locuitorii din Biharia nici nu vor să audă de despăgubirile de un milion de lei pe care comuna le datorează Companiei de Apă Oradea. "Dacă au lucrat ceva în comună, să fie plătiţi, dar n-au lucrat!", spune un sătean.

Localnicii ieşiţi de la slujba de Joia Mare, de dinaintea Paştelui catolic, sunt toţi împotriva penalităţilor impuse de Curtea de Arbitraj Oradea. "Eu nu zic că a fost corect că am zis că mergem cu Aparegio şi n-am mai mers, dar nici ei n-au fost corecţi că ne-au scumpit apa!", protestează o femeie. Şi aşa gândesc majoritatea localnicilor…

Sortit eşecului

Proiectul Aparegio s-a lovit în Biharia de furtuna perfectă: a mers prost tot ce putea merge prost. Prezentată insuficient localnicilor, cu avantaje şi dezavantaje, cea mai mare investiţie din istoria comunei a fost sabotată încă din 2010 de graba CAO de a-şi extinde serviciile, de revolta localnicilor puşi să plătească triplu pentru aceeaşi apă şi de intervenţiile politrucilor locali dornici să-şi facă imagine.

Comuna a pierdut investiţii de 5,8 milioane euro reprezentând contravaloarea construirii a 10 kilometri de reţea de apă, a 21 kilometri de reţea de canalizare şi a două staţii de pompare a apelor uzate, deoarece CAO nu a reuşit, iar primăriţa Nagy Gizella nici nu s-a obosit să explice sătenilor necesitatea alinierii preţului apei de la 1,1 lei la 3,4 lei/metrul cub, cât cerea noul operator.

Când taberele s-au radicalizat, CAO a încercat să oprească furnizarea apei pentru a obliga localnicii să-şi achite facturile, iar sătenii au dat buzna la şedinţa Consiliului Local cerând ieşirea din Aparegio. Ruptura a fost oficializată în 2013, când Comisia Europeană a acceptat ieşirea localităţii din proiect şi relocarea fondurilor către Paleu şi cartierele noi din Oradea.

"Să ne scăpăm de ei!"

Divorţul s-a lăsat cu un partaj dificil. În procesul care a urmat, Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bihor a impus comunei, luna trecută, să plătească operatorului despăgubiri de un milion de lei, reprezentând cheltuielile făcute de CAO cu proiectarea şi pregătirea lucrărilor din Biharia. Sentinţa e definitivă şi nu mai poate fi atacată decât dacă s-ar dovedi că n-a fost respectată procedura de judecată, aşa că şansele să fie întoarsă sunt foarte mici.

"Să plătim şi să ne scăpăm de ei!", zice fostul consilier local Pavel Biţiş, unul dintre promotorii ieşirii comunei din asocierea Aparegio. Oricum, afirmă acesta, după conflictul cu CAO mai bine de 70% dintre localnici şi-au săpat fântâni ca să-şi ude gratis grădinile, iar în 2011, cu ocazia modernizării străzii principale, Primăria a amenajat din bugetul local cam 7 kilometri de conductă de canalizare, satisfăcând astfel, măcar în parte, necesarul de apă şi canalizare.

Poziţia PSD-istului este împărtăşită şi de Mezes Zoltan, consilier PPMT. "Nu s-ar fi ajuns în această situaţie dacă primăriţa Nagy Gizella ar fi făcut dezbatere publică înainte să intrăm în Aparegio. Dar dacă tot s-a ajuns aici, eu zic că ieşim mai câştigaţi şi dacă plătim despăgubirile de un milion de lei", spune Mezeş.

De cacao!

Există însă şi locuitori revoltaţi de soluţia aceasta, pentru că ieşirea din Aparegio pune comuna în imposibilitatea de a finanţa amenjarea celor 26 kilometri de conducte de canalizare care trebuie făcute.

Ioan Tuduce (foto) s-a mutat în Biharia în urmă cu 15 ani, amăgit de ideea că, fiind populată cu unguri gospodari şi situată la doar 10 kilometri de Oradea, comuna va avea curând tot confortul. Dar, deşi localitatea e racordată integral la reţelele de gaz şi în mare parte la cele de apă, la cele de canalizare e doar în proporţie de 25%. "Majoritatea localnicilor au fosă septică sau WC în curte, ceea ce nu este normal!", spune Tuduce.

Revoltat, bărbatul a început să bată obrazul consilierilor locali. Întâi calm, apoi insistent. "Prima dată m-am dus la şedinţa Consiliului Local şi le-am dat o oliţă şi un sul de hârtie igienică, apoi, în decembrie, de Sfântul Nicolae, le-am pus pe masă un vas WC legat cu fundiţă. La următoarea vă daţi seama ce-o să le duc...", spune Tuduce.

Lăsat fără canalizare, omul cere ca despăgubirile datorate de comună să fie plătite doar de cei care o conduc. "Voi cere localnicilor să cheme în judecată Consiliul Local, să plătească despăgubiri consilierii, din buzunarele lor, nu din impozitele oamenilor", zice Tuduce.

"Nu vreau să plătesc!"

În ciuda evidenţei, primăriţa Nagy Gizella (foto) crede că Biharia nu va ajunge în situaţia de a plăti banii ceruţi de CAO. Culmea tupeului, după doi ani de procese, femeia pretinde chiar ştergerea datoriilor. "Trebuie să mă pun la masa negocierilor cu preşedintele Aparegio, Ilie Bolojan, până ajungem la un angajament", spune primăriţa. Nagy nu are nicio idee despre cum vor decurge negocierile, dar ştie ce-şi doreşte: "Nu vreau să plătesc aceste despăgubiri. Dacă ar fi după mine, chiar deloc!".

Rămâne de văzut dacă va şi reuşi. Nu de alta dar, după ce s-a confruntat cu opoziţia Primăriei Biharia, Bolojan pare hotărât să dea un exemplu. "Sper ca această sentinţă să fie o lecţie pentru toţi cei care intră în proiecte europene, pentru că anularea hotărârilor de consiliu date anterior nu poate fi acceptată fără a se ţine cont de efectele juridice şi financiare pe care le-ar produce retragerea", a explicat Bolojan jurnaliştilor la aflarea sentinţei.

Altfel spus, Aparegio va face tot ce-i stă în putinţă să pună Biharia la plată, prin executare silită. Iar dacă este nevoie, CAO va apela inclusiv la vânzarea mesei la care Consiliul Local a hotărât ieşirea din asociere. Nu de alta, dar după doi ani de procese are un milion de motive…


DATORIE
263
lei pe cap de locuitor trebuie să achite Biharia asociaţiei Aparegio


DE LA CAPĂT!
Dintr-o asociere în alta

Abia ieşită din asocierea Aparegio, Biharia se pregăteşte să intre în Asociaţia Intercomunitară Zona Nord-Vest. Copie la scară redusă a Aparegio, aceasta cuprinde 22 de localităţi, în frunte cu oraşele Marghita, Valea lui Mihai şi Săcueni, dispuse să îşi gestioneze printr-un operator comun serviciile de apă şi canalizare.

Asocierea va permite comunităţilor să atragă investiţii europene de circa 50 milioane euro prin intermediul Companiei de Apă Borş, care va prelua responsabilitatea implementării proiectului. Edilul acestei comune, Batori Geza, e convins că noua asociere va reuşi acolo unde Aparegio a eşuat. "Biharia a ieşit din Aparegio pentru că, total incorect, CAO a scumpit apa fără să facă nicio investiţie. Aici, preţurile vor fi după puterea de cumpărare a oamenilor", promite Batori.

Numai că şi noul proiect are deja opozanţi în Biharia. "Nici nu am ieşit din asociere că primarii UDMR-işti au pus de-un nou Aparegio. De data asta contractul e făcut în aşa fel să nu poţi să ieşi fără să plăteşti", acuză consilierul PPMT Kozma Geza (foto). Bărbatul este însă resemnat. "Dacă oamenii nu iau atitudine, şi comuna îşi merită soarta. Eu nu mă mai bag. Mi-am făcut fântână în curte, sunt independent, scumpească apa cât vor!", zice consilierul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jurnalistii de ca-CAO ai Primariei Oradea mai pun pe foc?
.."Comisia Europeană a acceptat ieşirea localităţii din proiect şi relocarea fondurilor către Paleu şi cartierele noi din Oradea."..... pai atunci de ce sa mai plateasca Biharia,despagubiri pentru ce ?Nu s-a pierdut nimic... "Primarita nici nu s-a obosit".."culema tupeului" acesta este un articol scris la comanda Primarului Bolojan si al CAO ,acesta nu mai poate fi numit JURNALISM OBIECTIV ci servilism de ultima speta si pactizarea presei cu un grup infractional.Dle Simai,imi aduc aminte de toate relatarile pe care le-ati facut referitor la poluarea paraului Paris.Toate,fara exceptie au fost de partea Primariei si al marelui "specialist "in ale apelor Pasztor Sandor de la ABA Crisuri,iar Spitalul Clinic de Judetean de Urgenta Oradea deversa la greu,cum face si acum,apa menajera uzata direct in paraul Paris.Un articol de ca-CAO.Inca o data respecte pentru primarita din Biharia si pentru EUTANASIU,mereu pe faza.ASteptam DNA-ul si Curtea de Conturi din Romania sa mai fie pe faza.
Postat 13 Aprilie 2015, 01:15 de platona
Bunul simt strans legat de salariu
In afara ununi idiot care prin actiunile lui a vrut acum 15 ani sa fie promotorul unirii Bihariei cu Oradea, toti ceilalti intervievati (probabil) CONTRAZIC titlul articolului. Mai mult, au dat dovada de decenta in gindire (spre deosebire de autor) prin declaratiile facute:"Dacă au lucrat ceva în comună, să fie plătiţi, dar n-au lucrat!", "Eu nu zic că a fost corect că am zis că mergem cu Aparegio şi n-am mai mers, dar nici ei n-au fost corecţi că ne-au scumpit apa!"
Postat 10 Aprilie 2015, 14:41 de eutanasiu
Diversiune plătită
Scribul articolului (pentru că a scris după dictare – ca de obicei) omite în mod voit să detalieze pentru ce are Biharia de plătit 1 milion de lei. “Pentru cheltuielile de proiectare ce revin UAT Biharia din proiectul Aparegio – întocmit de firma Romair”. Lucrările proiectate nu erau conforme cu realitatea din teren, cel puţin de-a lungul drumului naţional care la data solicitării finanţării era în reabilitare. Cu toate acestea, Consiliul Judeţean nu a fost deloc preocupat de suprapunerea celor două investiţii. Preşedintele Aparegio, Bolojan, a semnat în dispreţul legii declaraţia pe proprie răspundere în care scrie negru pe alb că nu sunt alte investiţii în curs de derulare pe traseele conductelor din proiectul Aparegio. La fel şi Gavra. Declaraţiile există şi le sunt opozabile juridic celor doi. Apoi, se punea problema modificării caietului de sarcini, a listelor de cantităţi şi a proiectului tocmai datorită lucrărilor de reabilitare a drumului naţional. Mai mult, ridicările topografice inexistente în proiectul reţelelor au dus la imposibilitatea corelării celor două proiecte. Dacă ele ar fi existat, probabil, s-ar fi găsit a soluţie. În legătură cu creşterea tarifului pentru apă şi canalizare, din proiectul aprobat de Comisia Europeană vă citez că planul de creştere a tarifelor pentru Biharia prevedea ca preţul apei să crească etapizat până la atingerea celui din Oradea. De la 1.1 lei/mc în 2009, la 1.71 lei în 2010, 2.58 lei în 2011, 2.63 lei în 2012 după care acesta ar fi trebuit indexat numai cu rata inflaţiei. La canalizare, tariful trebuia să fie 0 (zero) până în 2014 (la terminarea lucrărilor şi preluarea investiţiei de către Primăria Biharia – conformă cu proiectul şi cu analiza cost beneficiu din SF) când urma să ajungă la 1.39 lei/mc. Tot din planul de achiziţii acceptat de Comisia Europeană aflăm că aceeaşi responsabili locali (gavra şi bolojan) au semnat graficul de implementare asumat în care lucrările în Biharia trebuiau să se desfăşoare între trimestrul II 2011 – trimestrul IV 2014. Vina nerespectării graficului revine aceloraşi doi gânditori. Mai putem observa că Biharea a scăpat de o ŢEAPĂ a administraţiei bolojan atunci când analizăm comparativ Biharia cu Sînmartin. În Biharia, pentru 5.8 milioane de euro ar fi trebuit executaţi 10 km de reţea de apă şi 21 km de reţea de canalizare, în timp ce în Sînmartin pentru 4.5 milioane de euro se execută 12.4 km de reţea de apă şi 31 km de reţea de canalizare. Diferenţa de 49% este percepută implicit de către cei responsabili prin supraevaluarea premeditată a proiectului, pentru ca mai apoi să se trezească că au făcut „economii”, realizând de fapt doar o diminuare a finanţării şi implicit o scădere a gradului de absorbţie mult invocat. (pentru un preţ cu 23% mai mic se execută lungimi cu 26% mai mari) Ar mai fi de întrebat de ce a intrat Paleu în locul Bihariei şi nu Sînmartin? De la bun început A.D.I. Aparegio are sediul în Sînmartin dar asta nu se spune pentru că structura creată fuge de răspundere în aşa hal, încât pe site-ul Aparegio veţi găsi doar ZMO. Este ciudat totuşi cum coincid valorile anunţate la licitaţie pentru Biharia şi Sînmartin. Aşa se explică şi faptul că licitaţia pentru Paleu nu este adjudecată nici acum (ea nefiind o prioritate) dar a fost o urgenţă atribuirea lucrărilor din Sînmartin firmei Hidroconstrucţia Sebeş care poate cere CAO daune pentru lucrarea de la Finiş. În legătură cu sentinţa pronunţată de Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bihor cum că “Sentinţa e definitivă şi nu mai poate fi atacată decât dacă s-ar dovedi că n-a fost respectată procedura de judecată, aşa că şansele să fie întoarsă sunt foarte mici”, revin prin a spune că este încă o diversiune şi astfel articolul vrea să aibă puterea exemplului “precedentului” (în termeni juridici) – domeniu cu care bolojan nu are nimic în comun, dar mai cu seamă ca el să fie perceput ca o ameninţare directă în stilul binecunoscut al bulibaşei cu mustaţa rasă. Citiţi şi cazul Keviep – CAO în care pentru suma de 3,9 milioane de EURO procesul durează de 4 ani cu hotărâre a CA de la Paris. Recunosc că în acel caz, CAO are de dat şi nu de luat! În concluzie, suma de 1 milion despăgubiri pentru un proiect irealizabil nu are bază legală, în schimb déjà locuitorii din Biharia au făcut economii de mai mult de 4 milioane de lei prin decizia luată. Felicitări Biharia!
Postat 10 Aprilie 2015, 12:07 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON