URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2014, 07:33

Donaţii cu obligaţii: În loc să le penalizeze întârzierile, Primăria pune firmele să facă "donaţii" oraşului

Donaţii cu obligaţii: În loc să le penalizeze întârzierile, Primăria pune firmele să facă "donaţii" oraşului LA LOC CU VERDEAŢĂ! Construcţii Bihor, firma senatorului PDL Gavrilă Ghilea, va amenaja în primăvară, pe banii săi, un parc lângă Grădiniţa 14 din strada Ion Bogdan. Oficial, constructorul şi-a asumat lucrarea din spirit civic. Neoficial, firma plăteşte pentru vina de a fi întârziat lucrările la parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dumnezeu vrea îndreptarea, nu moartea păcătosului, dar Primăria Oradea e mai îngăduitoare: se mulţumeşte doar cu banii lui! Pe fondul scăderii încasărilor la buget şi creşterii nevoilor oraşului, primarul Ilie Bolojan şi-a propus să îmbunătăţească imaginea urbei prin amenajarea de parcuri cu implicarea firmelor orădene.

Implicare mai mult sau mai puţin voluntară, pentru că "donaţiile" sunt impuse, în locul sancţiunilor pecuniare, unor societăţi care au dat-o în bară, într-un fel sau altul, în lucrările pentru oraş...

Metoda Bolojan

03_Ilie_Bolojan_bihoreanul_1.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) a încurajat mereu companiile să deschidă punga pentru Oradea. "Există o componentă de responsabilitate socială pe care o au companiile orădene, lucru care trebuie stimulat", spune edilul. Ce nu zice, însă, e că această componentă nu-i chiar 100% voluntară.

Metoda primarului de a motiva firmele îşi are rădăcinile în pariul făcut în 2006, când, prefect fiind, Bolojan a promis că va reuşi, în premieră naţională, eliberarea paşapoartelor în aceeaşi zi în care cetăţenii depun cererile. Prefectul a amenajat sediul Serviciului Paşapoarte cu finanţări de la Consiliul Judeţean şi cu ajutorul firmelor locale, prima voluntară fiind CIAC. Aceasta câştigase licitaţia pentru reabilitarea sălii mari a Prefecturii, depăşise termenul de predare şi risca penalităţi grele, astfel că patronul Ioan Mintaş nici măcar n-a trebuit rugat.

"Noi ne-am implicat întotdeauna pentru comunitate. Am lucrat gratuit pentru Prefectură la sediul Paşapoartelor, am făcut benevol soclurile statuilor amplasate în ultima perioadă în oraş, am donat Primăriei un container anti-caniculă şi multe altele", se laudă patronul, negând, în ciuda evidenţei, că ar fi fost "sensibilizat" de Bolojan: "N-are nicio legătură cu penalităţile. Am făcut voluntariat pentru că aşa am considerat că e bine". Culmea coincidenţei, de trei ani, de când nu mai are nicio lucrare cu Primăria, voluntariatul s-a cam terminat...

Prietenul la nevoie se cunoaşte

03_Beniamin_Rus_bihoreanul.jpgPractic, aproape nu există partener al municipalităţii care să nu fi făcut sub o formă sau alta donaţii oraşului. Spre exemplu, Selina, Drumuri Orăşeneşti, Deme Macarale şi Chimprestor au defrişat şi nivelat gratuit Parcul Liniştii, iar alte firme au contribuit pentru dotările noului Centru Oncologic. Unul din cei mai apropiaţi colaboratori ai municipalităţii a fost, mereu, Selina. "Având în vedere buna înţelegere pe care o avem, ne-am pus întotdeauna la dispoziţia Primăriei pentru lucruri nu mari, dar necesare oraşului", spune patronul Beniamin Rus (foto).

După ninsorile abundente din iarna 2011-2012, Selina a deszăpezit jumătate din oraş zile în şir, fără să rupă factură, a pus la dispoziţia Primăriei vreme de trei ani, gratuit, o grădiniţă complet utilată în cartierul Luceafărul, şi a făcut tot felul de alte lucrări. Desigur, patronul susţine că benevol, fără nicio legătură cu detaliul că până luna trecută a avut monopol pe reparaţiile de străzi, parte din ele predate cu probleme. Nu mai departe de anul trecut, Curtea de Conturi a obligat firma să returneze municipalităţii încasări necuvenite de 262.000 lei făcute la parcările din strada Sovata, de 296.000 lei la lucrările din strada Meiului şi 447.000 lei la întubarea pârâului Adona. Or, la aşa încasări, o deszăpezire în plus chiar nu înseamnă mare lucru...

Lista firmelor care au făcut donaţii pentru diferitele proiecte ale Primăriei e mult mai lungă şi cuprinde, cu câteva excepţii, doar parteneri ai municipalităţii, de la Vest Fruta, care a preluat comercianţii din fosta Piaţă Obor, până la Constructorul Sălard, care reabilitează Cetatea.

Un parc la schimb

Pentru următorii doi ani, Primăria promite noi fronturi de lucru "donatorilor", căci Bolojan vrea ca până la finalul lui 2015 să finalizeze cu ajutorul acestora o salbă de parcuri legate între ele cu piste de biciclete. "Vom încerca să amenajăm aceste spaţii verzi cu o cheltuială minimă din partea bugetului local, prin implicarea agenţilor economici", spune edilul.

03_Liviu_Andrica_bihoreanul.jpgCoincidenţă, primul "voluntar" e tot un constructor al municipalităţii! Liviu Andrica (foto), directorul Administraţiei Domeniului Public, spune că parcul astfel amenajat, gratuit, va fi cel din spatele Grădiniţei 14 de pe strada Ion Bogdan, iar binevoitorul este Construcţii Bihor, câştigătorul licitaţiei pentru parcarea supraetajată din spatele Palatului de Justiţie. Conform contractului, lucrarea în valoare de 12,2 milioane lei trebuia finalizată în decembrie 2013, dar termenul de predare a fost decalat printr-un act adiţional pentru sfârşitul lunii aprilie. Dacă ADP, în loc să se înţeleagă cu firma, i-ar fi aplicat penalităţi, acestea ar fi azi de aproape 1 milion de lei!

"Eu zic că aşa e mai bine. Penalităţile pot fi contestate. Constructorul putea invoca ploile din octombrie, când nu a putut lucra, şi vecinătatea şantierului de la Palatul de Justiţie, care îngreunează accesul în zonă, şi nu-i sigur că am fi câştigat un proces", spune Andrica. Aşa că părţile au căzut la pace. Construcţii Bihor va inaugura parcarea pe 1 mai, dar va amenaja în schimb parcul în valoare de circa 20.000 euro. În ciuda evidenţei, directorul se fereşte să recunoască vreo legătură între prelungirea termenului de predare şi angajamentul constructorului. "Prelungirea termenului s-a făcut anul trecut, iar firma s-a angajat la amenajarea parcului anul acesta. Discuţiile nici nu s-au purtat cu ADP, ci cu domnul primar Bolojan", spune directorul.

Un pasaj mai lung

03_Mircea_Malan_bihoreanul_2.jpgÎntr-o situaţie şi mai clară se află firma Marconst, care s-a angajat la reabilitarea pasajului Vulturul Negru în 2012 şi nu a terminat nici astăzi. În iunie, constructorul a vrut să predea lucrarea cu mozaicul crăpat, ornamentele făcute de mântuială şi pavajul pe care băltea apa, dar Primăria a refuzat recepţia. De atunci, la lucrarea în valoare iniţială de 560.000 euro,  Marconst a adunat penalităţi de 1,5 milioane euro, adică triplu! Săptămâna trecută, reprezentanţii municipalităţii şi cei ai firmei încă negociau o formulă de ieşire din impas. "Scopul nu e să falimentăm firma, ci să vedem Pasajul reabilitat. Dacă Marconst reface lucrările pe propria cheltuială, dar la o calitate de excepţie, renunţăm la penalităţi", zice viceprimarul Mircea Mălan.

Totul are însă un preţ. Pentru a convinge Primăria că de data aceasta va munci temeinic, Marconst va trebui să refacă întâi, pe cheltuială proprie, porţiunea de pasaj de circa 50 de metri din vecinătatea localului Columbus. Dintr-o scăpare, aleea care ducea la fosta toaletă publică nu a fost prinsă în proiectul iniţial, aşa că înţelegerea va spăla păcatele şi proiectanţilor, şi pe cele ale funcţionarilor municipalităţii. Desigur, conform poziţiei acesteia, nimeni nu obligă Marconst să lucreze gratis. Firma doar răspunde componentei de implicare socială de care vorbea primarul Bolojan...


FRICA DE PENALITĂŢI
Nevoia de pace

03_Marius_Mos_bihoreanul_1.jpgPartenerii Primăriei preferă să presteze diferite servicii oraşului decât să plătească penalităţi. Conform legii, beneficiarii nemulţumiţi pot înregistra la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice un proces-verbal de neîndeplinire a condiţiilor contractuale, fapt care pune prestatorul în imposibilitatea de a mai participa la alte licitaţii vreme de trei ani.

"La înscrierea la licitaţie, legea obligă firmele să dea o declaraţie pe proprie răspundere că nu au contracte neduse la bun sfârşit din propria vină. Existenţa unui proces-verbal de neîndeplinire a condiţiilor contractuale înseamnă automat eliminarea de la licitaţie", explică Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională. Primăria se foloseşte de această prevedere legală încă din 2011 şi a eliminat nu o dată de la licitaţii firme declarate de alte instituţii publice ca fiind neserioase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Tranzactii cu iz de.....SPAGA
metoda TRANZACTIEI- TDS, - Corecta radiografia facuta guvernarii Primariei Oradea sub Filip si Bolojan .Sa vina Curtea de Conturi !
Postat 26 Martie 2014, 22:04 de xyz_q
UNANIMITATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE
Trei reprezentanţi de marca k (Belojan, Lindirici, Mumoş), nu că n-ar fi şi alţii dar de data asta ei au fluierat, au acordat, într-o unanimitate separată, un interviu prin care ne explică tehnicile crimei dezorganizate, capitolul impozit cu premeditare. Adică fiecare face afaceri cu clienţii lui, singurul punct comun fiind modul de prezentare al scopului – binele comunităţii. Aşa stând lucrurile, primarul (vezi foto) pe lângă amenajarea de la paşapoarte de către CIAC & co, tot în trecutul recent a „amenajat” şi fântâna CAO de pe strada Eroul Necunoscut (predestinat nume) cu ajutorul co-comunicatorului din interviu Beni Hill (pădureanul) pentru modica sumă de 750.000 din care lucrarea valora maxim 273.680 restul fiind TVA-ul lui Rus (24%), TVA-ul lui Roman (24%), TVA-ul lui Fetean (4,2%) aplicat la valoarea reală, restul fiind împărţit de Gavra (CAO) şi Belojan. Lucrarea nu s-a terminat la timp dar penalităţile nu există. Abordarea autorului (plătită), conform căreia „Curtea de Conturi a obligat firma să returneze municipalităţii încasări necuvenite de 262.000 lei făcute la parcările din strada Sovata, de 296.000 lei la lucrările din strada Meiului şi 447.000 lei la întubarea pârâului Adona. Or, la aşa încasări, o deszăpezire în plus chiar nu înseamnă mare lucru...”este cel puţin îngrijorătoare. Diversiunea este maximă când se încearcă trecerea cu vederea a faptului că în urma controlului au fost returnate numai („decât”) sumele decontate pentru lucrări neexecutate. Dacă lucrările nu au fost executate, cum putea fi realizat contractul conform proiectului? O fi trecut Pătcaş pe persoană fizică de nu mai este atent să întocmească proiectul după execuţie ca să nu fie nicio diferenţă la decont? Marele şoricel rozător şi rozaliu Ghitea împreună cu p(m)atroana Ţenţ le ştiu pe astea cel mai bine (aproape 700.000 lei numai de pe strada Iuliu Maniu). Candid, Mintaş ne spune că “n-are nicio legătură cu penalităţile” şi aşa este. Nu le-a plătit. Aşa se cucereşte un oraş în timp de pace, un viol mic pentru om – un pas uriaş pentru populaţie.
Postat 25 Martie 2014, 21:44 de PREDOI ÎN UNU
Smulge banii cat sunt calzi!
Cum a semnat RICA asta de la ADP act aditional de prelungire a termenului cu constructorul? Care a fost motivul? Chiar smen fiind, trebuia motivata prelungirea. Asa, boul a luat asupra lui toate ilegalitatile. Intrebare: valoarea parcului este 1 milion de lei? (asta e valoarea penalitatilor pana azi). Pentru amenajarea parcului se face deviz al lucrarilor? Daca NU, atunci cum se introduce lucrarea in patrimoniul ADP (PMO)? Sigur Curtea de conturi si D.G.A. vor lamuri toate astea.
Postat 25 Martie 2014, 15:09 de LEE viu
raspuns
@TDI: nu citi ce scriu eu și gata! Nu te obligă nimeni! Remarc însă că le-ai citit pe toate și chiar că ai o memorie bună. De aceea este loc de comentat ca să comentezi! Fără injurii sau obscenități! Dar poți comenta! PS Sunt sigur că se citesc comentariile și de către DNA și de către alții!
Postat 25 Martie 2014, 10:10 de TDS
Mai lasa-ne..
...cu Impactul tau.Peste tot unde e loc de comentat apari ca raia. Nu-ti convine ceva? Ai probe? Da-i in judecata pe toti: Filip, Groza, Bolojan, Ponta, Basescu... Nu pe forumuri de discutii rezolvi problema. Crezi ca citeste DNA-ul sau SRI-ul prostiile astea?
Postat 25 Martie 2014, 09:20 de TDI
metoda TRANZACTIEI
Lasati ca se mai practica si metoda TRANZACTIEI! O metoda de mare...IMPACT! Adica un partener al Primariei face cam ce vrea in temeiul unui contract de asociere in participatiune. Sa zicem contractul 14.519/2004. Partenerul nu indeplineste mai nimic din ce obligatii ii reveneau prin acel contract! PRIMARIA lui Filip si Groza NU VEDE NIMIC. Se gaseste un nebun care sa faca sesizari peste sesizari. NIMIC! Nebunu mai merge si in Instanta dar Filip si Groza apara partenerul, nu cetateanul! Vine in 2008 Boloja, Bolojan zice ca cetateanul! patru ani la rand! Dupa care se rasuceste! Si incheie o TRANZACTIE cu partenerul! Singurul lucru care nu s-a putut rezolva prin TRANZACTIE au fost chiar penalitatile! Acuma ce sa faci daca nebunul a sesizat Camera de Conturi a judetului Bihor si ce sa vezi! MINUNE! Camera de Conturi a zis ca asa e cum zice nebunu! S-a ajuns in Instanta iar acum Primaria si partenerul se tot judeca de vreo patru ani! Iar s-a amanat! teremn: iunie 2014! Sa vedem, nu de alta dar 3(trei)judecatori au legaturi DIRECTE CU PARTENERUL PRIMARIEI. Cum spuneam, de mare IMPACT! Vedeti dosarul 9297/111/2010(Tribunalul Bihor)
Postat 25 Martie 2014, 08:14 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON