URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2018, 19:33

Scuturi umane la Judeţ

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a doua oară în mai puţin de un an, o mână de angajaţi ai Consiliului Judeţean Bihor organizează un al doilea protest îndreptat împotriva... opoziţiei.

Primul s-a consumat astă-toamnă, când  un grup de „contractuali” membri UDMR (nu e nicio metaforă, ci pur şi simplu fapt) au „mulţumit” ironic şi bilingv opozanţilor din PNL că timp de o lună şefii instituţiei le-au plătit salariile la nivelul dinaintea majorării.

Al doilea protest e stabilit pentru miercuri, 25 aprilie, de la ora 11.00, când a fost convocată o nouă şedinţă a „parlamentului” judeţean pentru votarea bugetului pe 2018, şi a fost anunţat pe Facebook ca eveniment sub denumirea „Vom fi prezenţi. Ott leszünk”. În motivarea acţiunii, iniţiatori (anonimi) spun că „s-au săturat de nepăsarea absenţilor” şi se declară „revoltaţi de faptul că, folosindu-se de neputinţa noastră, ei (n.r. - adică absenţii) ne abandonează pe noi, cetăţenii”.

Din capul locului, trebuie spus că în CJ Bihor, ca şi în instituţiile subordonate, sunt destui angajaţi care depind de plata la timp a lefurilor, care poate trăiesc de pe o lună pe alta, care au rate la bănci etc. Nemulţumirea lor este 100% justificată. Dar la fel trebuie spus că în CJ există şi o mulţime tot mai mare de atârnători, de angajaţi care îşi datorează slujbele exclusiv carnetului de partid şi obedienţei faţă de şeful de partid.

Pe cei din prima categorie, conducerea îi foloseşte ca pe nişte scuturi umane, la fel cum fac teroriştii, pe cei din a doua ca masă de presiune, care să umple sala de şedinţe pentru a forţa opoziţia să voteze naibii bugetul şi toată lumea să fericită.

„Cetăţenii” bugetari vor fi fericiţi pentru că aşa îşi vor lua şi treimea de leafă neplătită, PNL-iştii fiindcă aşa vor scăpa de eticheta de duşmani ai poporului, iar Sfânta Treime din fruntea instituţiei pentru că va putea continua să facă ceea ce a făcut şi până acum: shopping, angajări de clientelă, alocări de fonduri pe întuneric (apropo, aţi auzit vreodată despre vreo dezbatere la Judeţ?), deplasări în interes de partid şi voiaje de plăcere pe diverse meridiane ale globului, toate - evident - pe banii Judeţului. Ăia care, iată, totuşi nu ajung pentru salarii!

Până la acest happy-end de Bollywood, le-aş strica zenul tuturor - putere, funcţionărime şi opoziţie - cu o mică observaţie. Şi anume că la CJ Bihor se consacră, ca la o nouă Facere a Lumii, o nouă specie de vinovaţi: absenţii! Cei care, prin absenţa lor, nu îşi ridică mâinile „la dictare”, când şi cum vrea puterea, „pe neve”.

Niciodată nu sunt responsabili cei prezenţi, care nu ştiu decât să-i someze invariabil pe ceilalţi ordonându-le „Mâinile sus!”, punându-i să voteze ceea ce aleşii opoziţiei nu cunosc şi pentru care nu au fost consultaţi niciodată.

Într-un Bihor în care marea culpă a opozanţilor a devenit absenţa, iar marele merit al prezenţilor dictatul, să mai spună cineva că nu avem un Judeţ Paralel!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cine sunt ,,protestatarii"!
Sunt cei adusi la cj de kiss, de tirle, de voloşeniuc, de popa ciordel. Toti au intrat prin concurs, organizat in buna tdraditie de la noi. Marea lor majoritate sunt pusi acolo de marele pnl (pnl+pdl), deci protestul ar trebui sa se desfasoare sub geamurile zbirului bolovan, seful lor.
Postat 25 Aprilie 2018, 16:30 de pinonel
Din piata unirii
https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/protest-anti-bolojan-un-oradean-a-protestat-impotriva-deciziei-primarului-de-a-cadea-la-pace-cu-firma-impact--111519.htm
Postat 25 Aprilie 2018, 10:24 de Sandu1201
!!!!
D-le Abrudan ! Constat ( este un fapt ) că vă sunt pe plac protestele USR din Piața Unirii ( traseul spre sediul PSD ) ! Celelalte NU-ȘI AU LOCUL ! Luați-vă de mînă cu D-na Elisabeta Pop !
Postat 25 Aprilie 2018, 08:58 de dani-e-let
Suntemprezenti
Bravo pt comentariu. De ce nu se pot astea, pt ca asa ne e cultura, si mai rau ne îndreptăm spre Rusia. Dacă te e uiti bine la BÂRLAD asta ne e cultura. Pt ca in 89' nu a fost revoluție. A fost o lovitura de stat. Pt ca cineva nu a platit pt evenimentele din 89', mineriade , devalizarea statului etc. Noi acolo tre sa căutăm raspunsul si apoi sa ne definim ca nație.
Postat 25 Aprilie 2018, 01:55 de Sandu1201
Comentariu
Stimate Domnule Adrian Cris, Constatam cu mare tristete ca in Oradea zilelor de astazi nu exista vreo initiativa care sa nu fie etichetata drept manifestare de partid. Forta civica, fundamentala unei democratii, nu trebuie neglijata. De ce credeti oare ca demersurile acestei miscari depind de culoare politica sau etnica? De ce nu puteti, sau putem accepta ca si in orasul nostru sa fie voci care sa fie independente? Subliniem faptul ca nu ne intereseaza jocurile politice - ne intereseaza ca, din cauza unor neintelegeri s-a produs o situatie care pune in pericol nu numai traiul angajatilor, dar si progresul comunitatii bihorene, mai mult decat atat: pune sub semnul intrebarii functionarea democratiei. Pentru ca - asta deja stim de multi, multi ani - libertatea (de orice natura) unei persoane se termina unde incepe libertatea altuia. Nepasarea fiecaruia dintre alesi inseamna ingradirea libertatii mele, ale dumneavoastra, ale simplilor cetateni.
Postat 24 Aprilie 2018, 22:47 de suntemprezenti
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON