URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2014, 15:25

Vrem liberă exprimare! Firmele bihorene cer modificarea articolului din Codul penal care îi condamnă pe cei care critică Justiţia

Vrem liberă exprimare! Firmele bihorene cer modificarea articolului din Codul penal care îi condamnă pe cei care critică Justiţia (foto: cotidianul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) solicită public modificarea articolului 276 din Noul Cod Penal, intitulat presiuni asupra Justiţiei" argumentând cu faptul că, în actuala formă, prevederile actului normativ îi trimite la închisoare pe cei care îndrăznesc să critice Justiţia.

Printr-un comunicat făcut public, marţi, de organizaţie, oamenii de afaceri consideră prevederile articolului "un atac la adresa libertăţii de exprimare". "Orice persoană din România, mai ales oamenii de afaceri, pot fi amendaţi sau pot ajunge la închisoare din cauza unor comentarii pe care procurorii sau judecătorii le vor interpreta ca fiind nereale sau făcute cu scopul de a-i intimida!", se arată în comunicat.

Articolul criticat prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru "fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penale, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida".

Reprezentanţii AFB spun că, de-a lungul timpului, membrii organizaţiei au comentat în mai multe rânduri deciziile Justiţiei, în cazuri în care paznicii care au furat materiale din depozite şi şoferii care au furat combustibil din autocamioane s-au ales cu neînceperi ale urmăririi penale sau atunci când proprietarii de firme care au plătit marfa cumpărată cu instrumente de plată fără acoperire s-au ales cu amenzi administrative, dar şi în situaţii în care magistraţii au dat soluţii contradictorii în dosare similare.

Potrivit informării, în urma unor astfel de comentarii, transpuse în memorii înaintate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţele bihorene au fost obligate să admită toate acţiunile formulate în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvemului 119/2007, privind combaterea întârzierii plăţilor în tranzacţiile comerciale, acţiuni care se îndreptau faţă de reprezentantul legal al debitorului, în acele situaţii în care debitorul se afla în procedura insolvenţei.

Astfel, după ce firmele bihorene au reclamat faptul că instanţele au dat soluţii contradictorii în cazuri similare, Parchetul general a unificat practica judiciară bihoreană rezolvând, spune AFB, şi o altă problemă: dacă practica judiciară este unitară, dispar suspiciunile de corupţie.

"Membrii AFB au avut idei şi viziuni, şi-au riscat banii, au construit afaceri de succes de pe urma cărora statul român plăteşte salarii, pensii, indemnizaţii de creştere a copiilor şi burse, subvenţii pentru hrană şi medicamente etc. A-i priva pe oamenii de afaceri de dreptul de a comenta decizii, acele decizii ale magistraţilor care îi neîndreptăţesc, este un veritabil atac la adresa libertăţii de exprimare garantat de UE!", se precizează în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Scurta revenire
Am uitat sa trec la afirmatii publice latrinele puscariabilului felix-voiculescu, pline seara de seara de tot felul de puscariasi/puscariabili. Sunt acolo niste emisiuni de cea mai joasa speta, dar foarte apreciate de turma uselista.
Postat 29 Ianuarie 2014, 07:16 de Able
Scurta revenire
Am uitat sa trec la afirmatii publice latrinele puscariabilului felix-voiculescu, pline seara de seara de tot felul de puscariasi/puscariabili. Sunt acolo niste emisiuni de cea mai joasa speta, dar foarte apreciate de turma uselista.
Postat 29 Ianuarie 2014, 07:06 de Able
corect
.este corect ce scrie in articol , ma alatur celor spuse . cred ca toti doresc o libera exprimare .
Postat 28 Ianuarie 2014, 21:44 de ADi
5 mii si ceva de euro
....................................avea aia, LAURA CHIŢOIU - venit lunar - hm, fain, cică e urmărită penal...
Postat 28 Ianuarie 2014, 21:27 de ADINA
atentie carp
ATENTIE CARP! LA MINE LA COMENTARII APARE NUME;E TAU IN CASETA ,,NUME,, APARE LA ,,TITLU,, TITLUL PE CARE IL PUI TU! CEVA NU ESTE IN REGULA!NU VREAU SA MA TREZESC CA ACESTE COMENTARII SUNT SCRISE DE MINE! VERIFICA SI TU EU INCERC SA IMI SCHIMB PAROLA!
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:45 de rodica
În concluzie trebuie aplicată, în jurnalism evident, Regula nr. 1 !?!
... care spune: FĂRĂ PRESUPUNERI ŞI INTERPRETĂRI DICTATE DIN INTERES PERSONAL !?!
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:20 de Carp III
Voi ciocul mic si plata la zi a taxelor la Bolojan sau la Ponta.
.
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:17 de Abet
Ai inteles gresit AF Bihor
Dupa ce exista o decizie de la judecator se poate comenta pana la epuizare. Ideea este sa nu se faca presiuni mediatice in timpul anchetelor sau proceselor
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:16 de Love
Afirmatii publice
Afirmatii publice inseamna prin mass media, asa cu faceau interlopi de genul Sava, Pusca, etc ... e buna prevederea asta, ca asa Bihoreanul nu o sa-si mai permita sa porcaiasca pe unul sau pe altul dupa bunul plac a lui Chirila si a lui Cris, pana nu exista o hotarare definitiva si irevocabila de condamnare.
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:12 de Able
De doi ani s-a tot dezbatut NCP si NCPP !!!
Voi, membri AFB pe ce lume ati trait pana acum? Ati fost in somn indus? Ati auzit de cuvantul tardiv sau sunteti tembeli de felul vostru si nu ati aflat de data de 1 feb, adica raspoimaine?
Postat 28 Ianuarie 2014, 18:08 de Bill
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON