URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2015, 16:40

Vaccinarea copiilor este obligatorie pentru ca aceştia să fie acceptaţi în grădiniţe şi şcoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vaccinarea este obligatorie. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Bihor, copiii care nu au toate vaccinurile nu vor fi acceptaţi în colectivitate, indiferent de ciclul de învăţământ pe care îl urmează de la grădiniţă şi şcoală la liceu sau facultate.

"Coerciţia este indirectă. Părintele nu poate fi sancţionat dacă nu şi-a vaccinat copilul, dar copilul nu poate fi înscris la grădiniţă sau şcoală", a declarat Zoia Bitea, directorul adjunct al DPS, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, tot mai mulţi părinţi care s-au documentat de pe internet cu privire la efectele secundare ale unor vaccinuri refuză să îşi imunizeze copiii. "În Bihor acceptarea vaccinală, până acum 2–3 ani, a fost bună şi aveam atinsă ţinta stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de 95% din populaţie pentru toate tipurile de vaccin. De 2 ani, această ţintă stabilită este în scădere", a spus Bitea.

Directorul adjunct al DSP Bihor a enumerat mai multe acte normative care impun vaccinarea copiilor între o zi şi 14 ani, pentru a-i proteja împotriva unor boli. Cel mai recent este ordinul comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii 1002/5057/2015. Normativul condiţionează înscrirea copilului într-un ciclu de învăţământ sau revenirea acestuia în colectivitate de faptul că a fost vaccinat. Medicul de familie va trebui să elibereze pentru minor o adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic cu vaccinurile făcute.

Pentru protejarea colectivităţii

Deşi pare extremă, măsura neincluderii copilului nevaccinat este menită să protejeze colectivitatea deja vaccinată. "Dintr-o sută de copiii vaccinaţi, îşi formează anticorpi cam 80%. Circa 20 de copii sunt reactogeni la vaccin şi, din păcate, ca urmare a regimului de viaţă şi a altor cauze, numărul lor creşte treptat. Acest segment de copii se poate îmbolnăvi chiar dacă au fost deja vaccinaţi", a spus Bitea.

De altfel, aşa cum unii părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, convinşi fiind că îi protejează, alţi părinţi refuză să primească în colectivitate copii nevaccinaţi. "Sunt părinţi care ne-au spus că nu sunt de accord să intre în clasa respectivă un copil nevaccinat", a spus directorul adjunct al DSP.

Faceţi testul Papanicolau!

Zoia Bitea a spus că, pe lângă problema vaccinării, DSP Bihor se mai confruntă cu cea a lipsei de interes a populaţiei faţă de programele de sănătate. "Avem un program naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin care se desfăşoară prin spitalul Pelican şi Spitalul Clinic Judeţean Oradea. Dintr-o analiză făcută pe trei trimestre rezultă că Spitalul Pelican şi-a consumat doar 61% din execuţia bugetară, iar Spitalul Judeţean doar 63%", a spus Bitea.

Directorul adjunct al DSP Bihor a făcut un apel către bihorencele între 25 şi 64 de ani să îşi ceară de la medicul de familie biletul de trimitere şi fişa necesară pentru efectuarea testului Papanicolau, cu atât mai mult cu cât testarea este gratuită.

Atunci când este efectuat regulat, testul Papanicolau indentifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin înainte ca acestea să devină canceroase. Procedura a salvat milioane de vieţi pentru că permite medicilor să trateze şi să îndepărteze complet cancerul de col uterin înainte ca acesta să se răspândească în tot corpul. De la descoperirea metodei în anul 1928, utilizarea testului a redus numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu 75%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON