URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2013, 16:11

Primarul Bolojan, acuzat de sprijinirea "şovinilor" români anti-maghiari care nu au vrut strada Bajor Andor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Scandalul privind denumirea unei străzi din aşa-numitul cartier al veteranilor şi revoluţionarilor nu se mai termină.

După ce în luna ianuarie au trimis Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării o plângere împotriva primarului Ilie Bolojan şi a Consiliului Local Oradea (pe motiv că primarul ar fi încurajat demersul unor cetăţeni de etnie română care se opuneau ca strada lor să poarte denumirea Bajor Andor, iar aleşii orădenilor au aprobat acest demers), membrii unei auto-intitulate Comisii pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor, şi anume avocatul Kolozsi Arpad, inginerul Krisztofi Krisztof şi Bozse Laszlo, au organizat joi o conferinţă de presă în care l-au acuzat din nou pe primar că "încurajează atitudini antimaghiare", dar şi că funcţionari din subordinea sa ar fi falsificat acte pentru ca membrii Consiliului Local să nu fie amendaţi pentru discriminare.

"Nu vrem Bajor!"

Problema care stă la originea demersului celor trei apărători ai drepturilor maghiarimii orădene a pornit de la dorinţa locuitorilor de pe strada Trotuşului ca strada lor să nu poarte numele scriitorului Bajor Andor "sau orice alt nume unguresc", motiv pentru care o parte din aceşti orădeni s-au adresat în consecinţă Primăriei încă din luna iunie a anului trecut, înaintând şi un tabel nominal cu semnături.

Cum ulterior primarul Ilie Bolojan a dispus arhitectului şef soluţionarea problemei, iar Consiliul Local a adoptat cu unanimitate de voturi (inclusiv cu voturile reprezentanţilor UDMR) o hotărâre conform căreia denumirea Bajor Andor a fost atribuită unei străzi din cartierul Episcopia Bihorului, membrii auto-intitulatei Comisii pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor (CADMB) au condamnat acest lucru şi au cerut Prefecturii Bihor să anuleze actul administrativ, fiind însă îndrumaţi către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

"Mişmaşuri", "fără ruşine"

În conferinţa de presă susţinută joi la cabinetul avocatului Kolozsi Arpad, cei trei membri ai CADMB au afirmat că au aflat cu mai bine de zece zile în urmă că în apărarea de la CNCD municipalitatea ar fi folosit acte "falsificate".

În primul rând, a spus Kolozsi, pe copia scrisorii adresate în iunie 2012 primarului Ilie Bolojan de către locuitorii străzii Trotuşului care a fost trimisă CNCD, funcţionari ai Primăriei nu au lăsat să se vadă şi rezoluţia primarului, adică nota prin care Bolojan a indicat funcţionarilor soluţionarea petiţiei. Textul, concret, este "d-na Faur, vă rog răspuns că vom iniţia procedurile de îndată ce se finalizează alegerile", iar în viziunea avocatului Kolozsi şi a colegilor săi de la CADMO acest lucru ar fi dovada că Bolojan s-a implicat în rezolvarea problemei "din interese electorale, pentru a primi voturi".

Întrebat dacă Bolojan avea dreptul legal să procedeze în acest fel, avocatul Kolozsi a răspuns că da, dar că acest lucru denotă o "atitudine antimaghiară a primarului deoarece acesta a dat curs unei cereri discriminatorii şi şovine a locuitorilor români".

"Suntem mâhniţi că se fac mişmaşuri şi nu le este ruşine să trimită la Bucureşti lucruri falsificate", a spus şi Bozse Laszlo, referindu-se de această dată la faptul că unei alte cereri depuse la Primărie de locuitorii de pe strada Trotuşului îi fusese ataşat un tabel cu numele şi semnăturile locatarilor străzii ce era destinat iniţial încheierii unui contract cu Electrica, însă cu o adăugire de mână: "precum şi de a solicita Primăriei schimbarea denumirii străzii Bajor Andor". "Eu nu cred că cineva care se numeşte Hermann Laszlo şi care nu şi-a schimbat numele în Vasile putea semna pentru aşa ceva", a spus Bozse, referindu-se la unul dintre semnatarii tabelului.

Borbei cea nepricepută

Avocatul Kolozsi a comentat şi nivelul profesional al şefei Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei, care a întocmit o întâmpinare către CNCD imediat ce membrii Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor s-au plâns împotriva presupusei discriminări a ungurilor din Oradea.

În apărarea municipalităţii, aceasta a arătat că CNCD nu are competenţă în judecarea actelor administrative, precizând totodată că Hotărârea de Consiliu Local pe care cei trei membri CADMB o consideră act de discriminare antimaghiară a fost votată inclusiv de toţi reprezentanţii UDMR, iar denumirea Bajor Andor a fost atribuită unei străzi din Episcopia Bihorului.

Totuşi, avocatul Kolozsi a luat-o peste picior pe şefa juriştilor din Primărie, afirmând că aceasta nu are dreptate când a afirmat că doar justiţia are competenţa să judece actele administraţiei locale, atacând-o şi la persoană, pe motiv că "a fost atentă la problemele ei materiale, pe care am auzit că le are".

Bolojan, penalul antimaghiar

Dată fiind această situaţie, membrii auto-intitulatei Comisii pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor a trimis la CNCD o întâmpinare în care subliniază "calitatea precară a activităţii juridice desfăşurate de funcţionarii jurişti" ai Primăriei şi denunţă "suspiciunile privind falsificarea cererii depuse de grupul de cetăţeni de origine antimaghiară (sic!) care au solicitat schimbarea denumirii străzii Bajor Andor".

Despre acest aspect, cei trei au afirmat că ar putea avea ca motivaţie "clasica lipsă de responsabilitate a politicienilor români, în speţă a primarului Ilie Bolojan, care nu a dorit să rămână în istoria administraţiei publice din Oradea ca autor al unui act de discriminare", semnatarii solicitând, în concluzie, "să sesizaţi organele de urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de fals şi de uz de fals".

Idei de ghetoizare

În finalul actului trimis la CNCD, cei trei membri ai CADMB propun pe un ton ironic ca primarul Ilie Bolojan "să împartă oraşul în ghetouri, înăuntrul căruia (!) să fie permise denumiri ungureşti, populaţia maghiară să aibă dreptul să locuiască doar înlăuntrul acestor ghetouri, eventual doar în aceste locaţii să fie permis a se vorbi în ungureşte, iar cetăţenii de origine maghiară să fie obligaţi să poarte afişat (!) steaua lui David".

Recunoscând că CNCD "nu poate schimba" Hotărârea de Consiliu Local, ci poate "cel mult să aplice o amendă Consiliului Local", dar şi că există posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple tocmai pentru că denumirea ungurească respinsă de locuitorii fostei străzi Trotuşului a fost dată, totuşi, unei alte străzi din Oradea, cei trei membri CADMB susţin că vina primarului şi a consilierilor locali (inclusiv a celor din UDMR) a fost că au încurajat "atitudinea naţionalist şovină a locuitorilor români".

"Nouă ni se pare discriminatoriu că într-un oraş din Uniunea Europeană, cu o cultură de 1.000 de ani, multietnic, s-a putut demara o astfel de procedură (n.r. - schimbarea denumirii străzii) fără elementarul bun-simţ de a-ţi cere scuze populaţiei maghiare. Aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla într-un oraş din Germania sau din Austria fără ca administraţia locală să-i întrebe pe maghiari", a afirmat avocatul Kolozsi Arpad. "Faptul că Ilie Bolojan şi consilieri de-ai lui au avut o atitudine antimaghiară nu poate fi negat", a mai spus acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Fara iredentism, fara rasism, fara sovinism oleranta si buna intelegere intre romani si unguri
Tot scandalul acesta apornit din PSD Bihor si recomand tuturor sa vada lista celor care au semnat aceea petitie si o sa observe numele unei familii care locuieste acolo si care are mare legatura cu PSD Bihor .Este vorba despre despre familia Balaj si in special la numarul 2 al semnaturi despre Roxana Balas mare diva politica in PSD Bihor care si interviu la Digi 24+ a dat pe acesta tema , restul ce a urmat in scandalul ``Bajor Andor `` este manipulare politica , manipularea opiniiei publice bihorene .NU este frumos ! NU este bine! Nu este moral !NU este drept !Ca sa inflamam pornirile iredentiste sovine ale unor politicieni locali , care vor cu orice pret sa dezbine si sa intarate nationalismul fanatic radical in populatia bihoreana de etnie romana si de etnie maghiara pt a avea capital electoral . Buna intelegere intre romani si unguri, si pe viitor comunicare a locuitorilordin Oradea care vor sa schimbe numele strazii pe care locuiesc , un referendum local , semnare a unei liste cu locuitorii strazii care doresc schimbarea numelui strazi , NU! ``Dezbina si stapaneste `` Sunt Tzu la asta se preteaza politicienii locali pt!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 26 Aprilie 2013, 07:19 de Romanul Simplu
Vrajeli se baga in seama toti parlitii
Astia se baga in seama ca chilotzi in Kur ... APROPO d/lor Kolozsi Arpad, Krisztofi Krisztof şi Bozse Laszlo pe evrei ia bagat in ghetou si apoi ia trimis in lagare la Aushwitz ... dragul vostru maghiar Miklos Horty ... deci lasati gargara
Postat 26 Aprilie 2013, 01:37 de John
calin
eu sunt jumate maghiar dar trebuie sa recunosc ca se exagereaza,sunt unele nume care si mie imi este greu sa le pronunt
Postat 26 Aprilie 2013, 01:10 de calin
a
bai ungurilor de unde dracu scoateti atate denumiri de " mari personalitai " ca voi ca natie sunteti vinituri de prin mongolia azi maine o sa vreti strada Ginghis Han sau si pe asta l-ati maghiarizat :-)
Postat 26 Aprilie 2013, 01:09 de a
?
si da, Bolo e "tub"
Postat 25 Aprilie 2013, 22:18 de aladin the
?
astia is prea hodiniti! au vreme de prosteli! periculoasa joaca lor! ar trebui sa fi invatat din istorie ca romanu pushca greu, dar cand pushca o face disproportionat.
Postat 25 Aprilie 2013, 22:16 de aladin the
pimarul bolojan acuzat de sprijinirea sovinilor
Ce inseamnä Oradea 100%? Nici mäcar un nume? Sunteti la ani luminä si de Asia si de Europa.Sunteti "doar" un vechi sau rämas comunist! Atät!
Postat 25 Aprilie 2013, 19:53 de kiss adrienne
@kiss
"Asa ca nu mi se pare un argument prea plauzibil, faptul ca locuiti pe strada respectiva si de aceea sa hotarati ce va place sau nu". Te rugam frumos, macar atat sa avem si noi dreptul sa hotaram ce ne place si ce nu si sa nu fim obligati sa intrebam tot felul de terchea berchea care confunda dreptul cu stangul, sula cu prefectura si Asia cu Europa. Merci.
Postat 25 Aprilie 2013, 19:39 de Oradean 100 %
pimarul bolojan acuzat de sprijinirea sovinilor
Pe strada pe care locuiti numai si numai .... nu este proprietate personala, apartine orasului in care locuiesc in jur de 200000 de locuitori. Nu cred ca cei de pe strada Moscovei ar fi reclamat dupa 1990, cä nouä ne place mai mult New York, ori Republicii sä fie acum \\\\\" Monarchiei\\\\\". Asa cä nu mi se pare un argument prea plauzibil, faptul cä locuiti pe strada respectivä si de aceea, sä hotäriti ce vä place sau nu. Iar cei care scriu cuvantul \\\\\" pretentii\\\\\" , mä indoiesc cä il si inteleg, cred cä il incurcä cu \\\\\" drepturi\\\\\".
Postat 25 Aprilie 2013, 19:12 de kiss adrienne
Pentru Bi
Pentru Bi Eu m-am nascut in Oradea, sunt maghiar, nu vreau sa plec nicaieri, nici in Ungaria, nici in alta parte. Nu mai folosi expresia "****". Romani si maghiarii oradeni nu se iau de par...probabil ca tu ai venit din jungla romaneasca de dupa Carpati. Locul tau nu e aici...
Postat 25 Aprilie 2013, 19:02 de Pentru Bi
Nedumerire
Sigur ca minoritarii au drepturile lor, dar noi majoritarii putem sa ne spunem si noi parerea din cand in cand si eventual sa hotaram cum se numeste strada pe care locuim si locuim doar noi ?
Postat 25 Aprilie 2013, 18:22 de Oradean
Fi v-ar rusine
Sa va fie rusine, aveti prea multe pretentii nenea ****. Spun **** parafazandu-i pe fratii vostri unguri care va numesc pe cei ce ati venit in Romania cu pretentii la drepturi pe care nu le meritati. Mergeti in tara voastra si denumiti-va toate strazile dupa toti scriitorii pe care-i aveti...nume pe care romanii le pronunta cu greu si care nu au nici o legatura cu a noastra cultura romaneasca. Mergeti cu UDMR-ul vostru tot invartindu-va ca nu va vom duce dorul :))
Postat 25 Aprilie 2013, 17:38 de Bi
:)) forza Bolo !!!
Like! petru :)
Postat 25 Aprilie 2013, 17:30 de Cristi
star targ
Kedves uraim... nincs semmilyen mas problemank? Pl. a magyar iskolak elszigetelodese...nem kell messzebb menni a szinhaztol... Fizetett egyetemet vegzett, minimalis pedagogiai erzekkel sem rendelkezo tanarok tanitanak a gyerekeinket...ha ertenenek hozza. Ez ugye nem gond?
Postat 25 Aprilie 2013, 17:30 de star
:)) forza Bolo !!!
Nu inteleg. De ce am schimba numele unei strazi din Romania cu numele unui maghiar? E Romania fratilor! Treziti-va! Sub pretextul discriminarii maghiarii pun mana pe tot ce pot
Postat 25 Aprilie 2013, 17:26 de Cristi
*
Hat ar fi rusine ptr diszno sa-l compdari cu acest personaj dar e rusinos faptul ca acest aparator al legii se prezinta in fata instantelor romanesti cu o nesimtire crasa si o aroganta asemanatoare cu cel care era cu"sange albastru"
Postat 25 Aprilie 2013, 17:24 de juji
@ Pavel
Domnilor "membrii unei auto-intitulate Comisii pentru Apărarea Drepturilor Maghiarilor din Bihor, şi anume avocatul Kolozsi Arpad, inginerul Krisztofi Krisztof şi Bozse Laszlo, (domnule avocat Kolozsi Arpad, toata stima si respectul ptr. avocatul KA, nu va bagati in laturi ca va mananca porcii), la sedinta in care sa votat Hotararea de Consiliu local pentru impozitarea terenurilor un domn consilier de la UDMR a solicitat ca renumitele Cereri sa fie traduse in limba maghiara pentru cei de etnie maghiara. Consilerii romani au votat pentru. Eu personal nu sunt de acord cu aceasta, cum un act oficial al orasului Oradea sa nu fie inteles de cei de etnie maghiara pe motiv ca nu stiu romaneste. Mi se pare ca cei de etnie maghiara au numai drepturi, prea multe drepturi, noi romanii am fost prea toleranti cu cei de etnie maghiara, vi sau permis prea multe, ar trebui sa vi se cam taie din drepturile multe pe care le aveti acum, pentru ce vi se ofera ar trebui sa aveti mai mult respect fata de poporul roman. Domnule primar Bolojan, nu va lasati intimidat de cei de etnie maghiara, cum scot nasul cum mai taiatile din drepturi si la urma vor apricia ce au, acum au prea mult nu stiu sa aprecieze.
Postat 25 Aprilie 2013, 17:17 de petru
Bravo!
Bravo Bolo !!! Gyula, Debrecen, Bichis,Seghedin pamant romanesc!!!! sus opinca!
Postat 25 Aprilie 2013, 17:10 de Gica Zoltan
...
ce are steaua lui david cu ungurii? In alta ordine de idei, sa ne zica domnii astia: 1. cate denumiri sunt atribuite unor strazi din localitati maghiare din hajdu-bihar si bekes, unde inca traiesc si/sau au trait comunitati romanesti? 2. de ce a schimbat in 2011 budapesta culorile traditionale de pe stema (rosu-galben-albastru) la cererea unor extremisti, doar pentru ca semana cu steagul romaniei?
Postat 25 Aprilie 2013, 16:29 de unu
A
In alta tara nu v-ar fi intrebat nimeni nimic domnilor maghiari sovini (ma refer strict la acestia) si nici nu ati fi avut curajul sa comentati, se pare ca v-am dat prea mult nas sa tot comentati. Pana la urma voi incercati sa va bagati in ghetoruile voastre (vezi ce va recomanda discipolii vostri ziarul din salonta si cel din baia mare)
Postat 25 Aprilie 2013, 16:23 de Ali
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON