URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2013, 14:40

PDL-iştii acuză USL pe tema DN76: La Lunca se circulă cu viteza întâi, drumul este un şanţ!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă desfăşurată joi, la sediul partidului, deputatul PDL Liviu Laza Matiuţă a anunţat că a adresat, din nou, interpelări miniştrilor Radu Fenechiu (Transporturi) şi Dan Şova (Proiecte de Infrastructură şi Interes Naţional) pe tema Drumului Naţional 76 care leagă Oradea de Beiuş, respectiv de Deva. Care, în ciuda promisiunilor politicienilor USL de la nivel central şi local, este în continuare plin de gropi şi distruge maşinile bihorenilor.

"La 1 aprilie, domnul Mang (vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi preşedintele PSD Bihor - n.r.) zicea că sunt fonduri pentru reabilitare, la o zi după, Instituţia Prefectului venea cu comunicat că sunt fonduri pentru reparaţii şi încep lucrările, iar pe 4 aprilie a venit domnul Dragnea, că a vorbit cu firma de la Timişoara să reabiliteze drumul, urmând ca banii să fie plătiţi anul viitor, deşi acest fapt nu se poate", a spus Matiuţă.

Deputatul a spus că, deşi pe anumite porţiuni gropile au fost "decupate", iar maşinile îşi "rup" roţile în ele, nici măcar pe acele tronsoane lucrările nu au fost duse la bun sfârşit. "În faţa Primăriei Lunca s-a creat efectiv un şanţ, iar în zonă se circulă cu viteza întâi. La Hidişel e "autostradă" comparativ cu această porţiune de drum. La Sâmbăta, nu mai vorbesc. S-au decupat gropi de aproape două luni de zile, dar mai bine nu decupau, căci au trecut 60 de zile şi nu s-a asfaltat nici un metru pătrat. Nu-l reabilitează", a spus deputatul, arătând că, dacă autorităţile naţionale nu reuşesc să rezolve problema, ar trebui luată în considerare ipoteza ca anumite porţiuni să fie făcute drum judeţean.

"Vor începe la întâi"

Dacă în luna aprilie Consiliul Judeţean anunţa că "lucrările se reiau în scurt timp" şi că "au primit finanţare integrală", contactat de BIHOREANUL, acum, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, nu a răspuns la telefon.

În schimb, purtătorul de cuvânt al CJ, Mircea Jacan, a declarat că instituţia a trimis mai multe solicitări la Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi, care gestionează acest drum, pentru lămurirea situaţiei. "Încă de la începutul săptămânii trecute, am transmis CNADNR adrese în care solicităm să ni se comunice clar termenele în care încep lucrările, pentru că există o mare presiune şi situaţia drumului este foarte proastă. Încă aşteptăm răspunsurile", a declarat Jacan.

Vicepreşedintele Ioan Mang susţine, însă, în continuare că lucrările se vor relua "în scurt timp", afirmând că lucrări de reparaţii au început pe unele porţiuni. "Ceea ce n-au făcut ei în cel puţin 4 ani, cât au condus ţara, nu putem nici noi face într-o lună, dar lucrările sigur vor începe. Trebuia după 10 mai, dar s-au amânat. Cele de reparaţii au început, sunt porţiuni unde se vede, dar şi lucrările de reabilitare se vor relua", a spus Mang.

Solicitat, la rându-i, pe această temă, prefectul Claudiu Pop a spus că cel mai probabil lucrările vor începe de la 1 iunie, pe banii constructorului care a câştigat licitaţia de reabilitare, CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara. "Din informaţiile primite la începutul acestei săptămâni de la directorul Regional al CNADNR, domnul Cecan, şi de la reprezentantul local, domnul Piţurcă, lucrările vor începe undeva în jurul datei de 1 iunie. Este vorba de lucrări de reparaţii, care vor fi executate de CCCF, pe DN 76, dar şi despre lucrări la cele trei poduri, între Sâmbăta şi Copăceni, care au fost începute şi nu au fost finalizate", a declarat Claudiu Pop.

Probleme în Educaţie şi Agricultură

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă Laza Matiuţă a vorbit şi despre alte interpelări şi întrebări adresate miniştrilor USL. Una dintre ele a fost transmisă ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru faptul că din octombrie anul trecut ministerul nu a decontat sumele pentru abonamentele elevilor navetişti, iar o alta - ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru faptul că locuitorii din comuna Cărpinet sunt discriminaţi la plata subvenţiilor în activităţile agricole, pe motiv că, deşi este defavorizată, zona nu se află pe anexa cu criteriile de încadrare, iar astfel localnicii primesc subvenţii mai mici.

Totodată, Matiuţă a mai criticat şi nerespectarea altor promisiuni electorale ale USL, arătând că în loc să creeze noi locuri de muncă, va desfiinţa 15.000 de locuri de muncă din sistemul bugetar, respectiv pentru ordonanţa Guvernului ce prevede că primăriile pot intra în insolvenţă dacă datoriile lor sunt mai vechi de 90 de zile şi depăşesc 15% din buget sau dacă nu şi-au achitat drepturile salariale ale personalului pentru o perioadă mai mare de 90 de zile de la data scadenţei.

Deputatul a arătat că legea va afecta mai ales administraţiile locale mici, care şi aşa se descurcă foarte greu şi nu îşi pot achita obligaţiile. "Cărpinetul şi Criştiorul de exemplu au achitat salariile profesorilor pe luna aprilie cu întârziere pentru că administraţia locală nu are bani, Vaşcăul şi Nucetul au plătit, dar 2-3 luni n-or să mai aibă fonduri. Sunt bani din TVA, din deduceri de TVA, care nici aşa nu le-au fost acordaţi de la Consiliul Judeţean. N-au culoarea potrivită", a spus Matiuţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Pt cel zis Climpos
Putin respect rautaciosii vascaului, in loc sa ne ajutam unii pe altii noi avem numa invidie, si ura. Sa te ajunga cel de sus cai si pe Climpos, el a murit cu mult timp in urma, nu cred ca vrei sa patesti si tu ca si el cand l-au dus la groapa sa se rupa sicriu cand te vor duce pe ultimul drum. Asta cu gura mare si cu furatu, lasa tu padurile ca padurarii sunt cu ele, aici se vorbeste de drum, subventi, daca vrea omu si incearca sa faca ceva nu e bine, cu voi cum e bine ???
Postat 27 Mai 2013, 23:12 de Nelu Bitina
halal investitii
Gata cu guvernarea pdl ,gata si cu investitiile .Drumul judetean Les -Ineu a ramas cum am stabilit .Cine l-a inceput sa-l termine.Pe zona Tinca ,noroc cu cariera de la Urvis ca furnizeaza materie prima pentru plombe primarului liberal Coste.Luati exemplu !
Postat 25 Mai 2013, 09:43 de usl
@jiji lulake
am impresia ca ma confunzi cu pupatorii de c..r ca tine,politica mea nu are culoare,o fac dupa ce vad facturile care cresc an de an indiferent cine-i la putere,dar vad ca sint multi mintiti si care cred promisiuni utopice,dar de ce sa ma justific,gindesti ca si JIJI de la rahova,asa ca ai grija ca gura bate c...
Postat 24 Mai 2013, 18:32 de luky
luky=lache
te miri mai lache de ce nu s-a intors lumea la PDL? de aia mai lache, ca sunteti cu * la gura si la nas. si mirositi urat. acum pleaca si te ascunde sub pat, ca nu mai il voteaza nimeni pe beshe sau bleaga.
Postat 24 Mai 2013, 15:10 de jiji
lapte si miere
ma mir ce tupeu mai au unii sustinatori USL din bihor sa-si sustina ideologia usl dupa ce au oprit toate investitiile si au politizat totul mai rau ca pe vremea lu' impuscatul cind macar era partidul unic,privind in ansamblu in tara vedem doar greve,insolvente,falimente si privatizari dubioase gen Nastase,deci tot inainte pt falimentul total al tarii,fondurle de investitii sint pt sudisti nu pt ardeleni unde rosii nu mai au majoritate de multi ani si se impun doar cu ajutorul oamenilor lui Antenescu,micul dictator
Postat 24 Mai 2013, 12:22 de luky
Pe.Na.Li de BIHOR
HOTII DE LA ARR ,acum HOTII DE LA CONSILIUL JUDETEAN maine ,HOTII DE LA I.T.R.S.V si asa mai departe =HOTII DE LA P.N.L.
Postat 23 Mai 2013, 22:25 de PESEDIST
intreb si eu
nu vreau sa carcotesc, nici nu vreau sa spun ca golanii lui Boc sunt sau au fost mai dusi pe la biserica, dar daca tot vine vorba de drumuri, parca Oradea - Arad si Oradea - Satu Mare, din banii alocati de Cioc-Boc s-au facut. Si atunci de ce USeLii astia nu sunt in stare macar de un drum?
Postat 23 Mai 2013, 21:58 de roxy
Profesionalismul USLaşilor !?!
Trebuia făcut acest drum pe vremea cât a fost Blaga ministru la dezvoltare regională, turism, interne şi administraţie, preşedinte de cameră legislativă, etc, etc. Nu v-a ţinut nimeni din lucru, ca să arătaţi acum cu degetul proştii şi incapabilii de la USL.
Postat 23 Mai 2013, 20:02 de Carp III
USL=gasca de banditi
Pe vremea PDL s-au alocat mai multi bani Bihorului, chiar daca majoritatea in Bihor erau USL. Acum, se aloca mai putin. USL ati votat, USL primiti.
Postat 23 Mai 2013, 16:23 de oradean
ce fatza are
asta vorbeste??? nu se sesizeaza nimeni in legatura cu acest individ. daca ar interoga politia cativa padurari din zona vascaului, asta ar face 100 de ani de puscarie. apropos, cine i-a dat voie sa isi deschida cabinet in sala de sport a orasului?
Postat 23 Mai 2013, 16:02 de vecinul
matiuta
Sa taci din gura, mistret ce esti. te-ai gasit tu sa vorbesti. ati fost la putere si nu ati facut nimic. la cati bani ai furat din padurile vascaului ai putea sa asfaltezi tu, **** ce esti. tu si prietenul tau Porge
Postat 23 Mai 2013, 15:59 de Climpos
PDL sa taca
PDL ar trebuii sa taca si sa stea cuminte in banca ,,cu mainile la spate,, 8 ani au fost la guvernare si nu au facut nimic, dar acum au gura mare dupa doar cateva luni de guvernare USL.
Postat 23 Mai 2013, 15:19 de oradeanul de bine
b
PERFECT ADEVARAT !
Postat 23 Mai 2013, 15:10 de a
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON