URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2016, 16:17

Numele viitorilor parlamentari din Bihor: PSD rămâne cu ce-a avut, PNL pierde, UDMR va avea un ales în plus, iar USR un deputat

Numele viitorilor parlamentari din Bihor: PSD rămâne cu ce-a avut, PNL pierde, UDMR va avea un ales în plus, iar USR un deputat sursa foto: www.alegeri-parlamentare.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi, după distribuirea şi redistribuirea tuturor voturilor exprimate duminică la nivel naţional în scrutinul parlamentar, Biroul Electoral Judeţean Bihor şi reprezentanta Autorităţii Electorale Permanente au făcut publice numele viitorilor senatori şi deputaţi de Bihor.

Astfel, PSD va avea în perioada 2016-2020 un număr de parlamentari egal cu cel din legislatura 2012-2012, PNL mai mic, UDMR mai mulţi aleşi, iar USR, nou-intrat pe scena politică, va avea la rându-un un parlamentar în Bihor. ALDE Bihor, care are doi reprezentanţi în CJ, a ratat şansa de penetra Parlamentul.

Concret, în baza voturilor exprimate de bihoreni, PSD va avea în Bihor un senator, în persoana lui Florian Bodog, şi trei deputaţi: Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Roman (cu menţiunea că acesta a fost declarat incompatibil de ANI şi a pierdut definitiv procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel că în următorii trei ani nu poate exercita nicio funcţie ori demnitate publică). Deşi a sperat că după redistribuire va avea în persoana lui Felix Cozma un al doilea senator, PSD Bihor rămâne cu zestrea de parlamentari de până acum.

Prin distribuirea directă a mandatelor la nivelul judeţului, PNL va avea în Bihor un senator, Cornel Popa, şi doi deputaţi, Gavrilă Ghilea şi Florica Cherecheş, iar prin redistribuirea la nivel naţional a voturilor date pentru PNL, liberalii bihoreni beneficiază şi de „completarea” celui de-al treilea mandat de deputat, pentru Ioan Cupşa. Practic, de data aceasta, PNL a pierdut două mandate de senator şi două de deputat, prin comparaţie cu suma din 2012 a vechiului PNL şi fostului PDL.

Prin distribuirea mandatelor la nivel judeţean, UDMR Bihor a dobândit două locuri de deputat, pentru Szabo Odon şi Rozalia Biro, iar prin redistribuire la nivel naţional beneficiază de completarea mandatelor de senator pentru Cseke Attila (ceea ce era previzibil), dar şi pentru Derzsi Akos. Acest lucru se explică, la fel ca în cazul redistribuirii de care a beneficiat PNL Bihor, prin faptul că organizaţia judeţeană a UDMR Bihor a obţinut mai multe voturi decât organizaţiile din alte judeţe şi, ca urmare, a avut prioritate la redistribuirea resturilor de voturi rămase UDMR după distribuirea directă a mandatelor la nivel judeţean.

O surpriză, pentru publicul larg, poate fi considerată faptul că deşi în Bihor a cules puţin peste 4% din voturile valabil exprimate în judeţ atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, USR va avea totuşi un deputat, pe Silviu Dehelean (foto). Acest lucru se explică la fel: în Bihor, numărul de voturi obţinute de acest partid este mai mare decât cel înregistrat în alte judeţe, astfel încât voturile date în alte zone noului partid au fost folosite şi la „completarea” unui mandat de deputat în Bihor.

Tot o surpriză poate fi şi faptul că ALDE, deşi a primit în Bihor un număr aproximativ egal cu al USR, nu a reuşit să obţină niciun mandat de parlamentar, iar asta pentru că voturile culese aici au fost folosite la completarea mandatelor în judeţe unde ALDE a avut mai multe sufragii decât în Bihor.

Viitorul Parlament va fi convocat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Preferam Nadia Pal la USR
Data viitoare , Nadia :(
Postat 15 Decembrie 2016, 19:58 de vocilebihoreanului29
Fuga-i rusinoasa dar e sanatoasa
Dupa blatul "deja vu" marca Isarescu 2000, PNL-ul a lasat PSD-ul sa-si rupa capul in urmatorii 3 ani. Ca noi populimea vom intra la victime colaterale, suntem obisnuti. Oricum, sa nu plangem de mila lui, PNL-ul n-a inregistrat niciodata din 90' incoace, sub sigla proprie, un scor electoral mai bun decat acum, de 20%. Restul, cati senatori si cati deputati au rezultat, sunt doar niste calcule aritmetice de Olimpida hotilor.
Postat 15 Decembrie 2016, 18:08 de User anonimizat
eminamente ***
Numai ***. Incepind cu falsul doctor in medicina Bodog!
Postat 15 Decembrie 2016, 16:59 de andreimagheru
@cupa şi aşa
Pentru asta, e musai să treci la pocăiţi!
Postat 15 Decembrie 2016, 16:41 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON