URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2014, 18:58

Creştere de 59%! Primăria mizează anul acesta pe un buget de peste un miliard de lei

Bugetul local prognozat pentru 2014 a atins un nivel record peste pragul psihologic de un miliard de lei. Suma de 1.039 miliarde lei, la cât îşi estimează anul acesta municipalitea veniturile proprii, este cu 59% peste nivelul realizat anul trecut, când bugetul local a fost de circa 650 milioane lei.

Potrivit viceprimarului Ovidiu Mureşan, anul acesta municipalitatea se va concentra pe finalizarea investiţiilor deja lansate şi mai puţin pe lansarea altora noi. "În 2014 vom continua investiţiile deja începute, iar la lucrări noi vor figura doar urgenţele. La acest capitol vor intra îndeosebi lucrările complementare celor deja demarate", a spus Mureşan, joi în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre lucrările deja lansate se numără construirea parcării supraetajate din spatele Palatului de Justiţie (2,9 milioane lei), construirea staţiilor de transbordare OTL din zona Decebal şi Ştefan cel Mare (1,5 milioane lei), extinderea reţelelor de apă şi canalizare pe zece străzi (5,2 milioane lei), reabilitarea pavajului din Pasajul Vulturul Negru şi altele.

În ceea ce priveşte lucrările complementare, numărul lor va fi mult mai mic. "Dacă tot se va lucra la Piaţa Unirii, de exemplu, probabil se va face reabilitarea liniilor de tramvai din zonă şi va începe consolidarea podul Ferdinand", a spus Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

Proiectul bugetului local va fi supus dezbaterii publice în ultima săptămână din ianuarie pentru a putea fi supus votului Consiliu Local în şedinţa din 30 ianuarie.

Încasări de top

De altfel, indiferent că este vorba de construcţia aquapark-ului din Ştrandul Municipal sau de achiziţionarea noii centrale pe gaz, majoritatea investiţiilor mari prognozate de municipalitate pentru anul acesta sunt reportate din 2013. La fel, Primăria a moştenit în noul an problema întreţinerii pe linia de plutire a sistemului de termoficare, cel care a înghiţit anul trecut zeci de milioane de lei.

"În 2013 a trebuit să jucăm într-o ecuaţie financiară strânsă mai ales pentru susţinerea Electrocentrale. De la o subvenţie de 9,3 milioane lei pe an, a trebuit să identificăm resurse pentru un sprijin financiar de încă 32 milioane lei pentru CET astfel încât să putem trece fără probleme peste iarnă", a spus viceprimarul.

Pentru a putea susţine aceste cheltuieli, municipalitatea a trebuit să ia măsuri de reoganizare de personal, reducerea cheltuielilor administrative, renegocierea preţurilor chiriilor şi a serviciilor, precum şi de creştere a gradului de încasare a taxelor şi impozitelor.

Datorită intensificării măsurilor de executare silită s-a reuşit creşterea gradului de încasare de la 76% în 2009 la 90% în 2013. "Este unul dintre cele mai mari grade de încasare din judeţ şi din ţară. La nivel naţional cele mai mari valori sunt până în 85%", a spus directorul Eduard Florea.

Să dea faliment!

Pentru a creşte încasările la buget, anul trecut funcţionarii municipalităţii au pus accent pe executările silite în detrimentul emiterii de somaţii. În acest sens, una dintre cele mai mari probleme a constituit-o creşterea numărului de firme intrate în insolvenţă de la 758 în 2012 la 1.104 în 2013.

"Urmărim să provocăm falimentul companiilor în insolvenţă pentru nerealizarea la buget a veniturilor din taxe şi impozite. Dacă vom reuşi să provocăm vânzarea bunurilor pe care le deţin, clădiri, terenuri sau altele, acestea vor ajunge la un alt proprietar şi vor reveni automat în zona de plată", a spus Eduard Florea.

Directorul a spus că, spre deosebire de alţi creditori ai firmelor în insolvenţă, municipalitatea nu poate sista furnizarea de bunuri şi mărfuri pentru a forţa încasarea debitelor, iar acestea cresc de la o lună la alta. În prezent suma datorată de firmele în insolvenţă se ridică la circa 45,2 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
59% in inaltime sau in latime?
.
Postat 17 Ianuarie 2014, 11:37 de Burn
Să dea faliment !?!
În sfârşit, iată pe cineva care vine cu o abordare logică în privinţa relaţiei verticale, tot timpul de sus în jos care pare să se evidenţieze între municipalitate şi contribuabili, dar e şi păcat că se discreditează apărând alături de un viceprimar !?!
Postat 16 Ianuarie 2014, 21:53 de Carp III
Retzeaua de termoficare ??
CENTRALA PE GAZ este ceva foarte bun si necesar.Ce inhalam acum funingine de la CET ne ajunge pe 100 de ani,Fumatul este copil mic pe langa putoarea si poluarea emanata de "cazanul" orasului. Doar ca aceasta este doar o parte a problemei. Retzeaua de distributzie (un termen mult prea pretentzios pentru ce este acum ) este PRAF. Zilnic se sparge prin tot municipiul zeci de gropi. Se carpeste 10 cm ca sa aiba ce sa repare si mai tarziu.Am vazut un caz in care au carpit o bucatzica de vreo 25 cm,Cand au facut proba a crapat langa marea lucrare si au luato de la capat.De multe ori se sparge in 2 lpcuri apropiate pana afla de fapt unde a "cedat". Langa hotel Maxim pe 30 de m s-a spart in 3 locuri. (pentru simetrie ?? ).O strada cu instalatzia facuta nu acum 40 de ani,ci acum 18 ani si refacuta si reinoita complet inainte de astfaltare (prin 2005) deja s-au facut ,deoacamdata doar 3 "plombe".Urmeaza altele. Deci dupa mine praful se alege si de astfaltul din oras. Dar situatzia aceasta TREBUIE REZOLVATA. Astfel toate eforturile de a deveni o localitate normala se duc de rapa. upa cate stiu marea recanalizare a inceput in centru dar ce s-a intamplat in continuare.
Postat 16 Ianuarie 2014, 21:50 de CAROSABILUL
Si ce o sa faca cu banii astia?
Sensuri giratorii si strazi noi care nu trebuie nimanui?
Postat 16 Ianuarie 2014, 21:46 de Brow
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON