URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2016, 20:54

Consiliul Local a aprobat PUG-ul care prevede lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei prin demolarea de case

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea are începând de joi o strategie clară de dezvoltare urbanistică pentru următorii zece ani. Consiliul Local a aprobat, în şedinţă extraordinară, Planul Urbanistic General al municipiului, care prevede printre altele lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei prin demolarea unui rând de case.

PUG "demolator"

Decizia, deşi intens disputată în spaţiul public, i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii opoziţiei. "Prevederile din PUG referitoare la strada Avram Iancu pot fi interpretate ca o lăţire a străzii prin demolarea unuia dintre fronturile de case?", a întrebat udemeristul Kiss Gabor.

Răspunsul a venit din partea primarului Ilie Bolojan. "Da, cu condiţia de a realiza în prealabil un Plan Urbanistic Zonal care să ajungă pe masa Consiliului Local, şi care abia după ce a fost aprobat să genereze alte efecte", a zis edilul.

Potrivit primarului, în primă instanţă orădenii nu vor mai putea construi pe acelaşi amplasament, şi doar după ce municipalitatea va avea toate aprobările pentru reconfigurarea zonei, inclusiv de la Ministerul Culturii, se vor face exproprieri şi demolări de case.

Potrivit PUZ-ului, în jurul zonei centrale se va amenaja un inel ocolitor pe direcţia străzilor Decebal, Dacia, Republicii, General Magheru, cu trecere prin turbogiraţie şi revenire în Decebal prin strada Sucevei. Pentru fluidizarea circulaţiei, aceasta din urmă va trebui lărgită la două benzi pe sens.

Perpendicular pe inelul ocolitor ar urma să fie amenajată o pietonală lărgită care să lege zona centrală de campusul universitar, lucru posibil doar prin mutarea actualului front al străzii Avram Iancu în drept cu intrarea la unitatea de pompieri.

Muzeul masonilor

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali şi-au dat acordul de principiu pentru demararea procedurii de transmitere din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor Publice în domeniul public al municipiului Oradea a fostei clădiri a Vămii Oradea.

Transferul imobilului se va face prin Hotărâre de Guvern, iar ministerul a cerut completarea documentaţiei cu situaţia juridică actuală a imobilului, în condiţiile în care extrasul CF anexat la dosar nu reflecta acest lucru. Documentaţia a fost completată şi urmează să fie retrimisă MFP pentru ca municipalitatea să poată intra în posesia clădirii.

Primăria vrea să reabiliteze imobilul şi să amenajeze aici un muzeul al francmasoneriei în condiţiile în care clădirea din strada Armatei Române 4 este singura din Oradea ridicată în stil masonic. Construit între anii 1901 şi 1902 ca sediu al unei loje, imobilul se remarcă prin porticul mărginit de doi pilaştri laterali, cu două coloane centrale şi absenţa ferestrelor de pe faţada principală.

Din manej, sală multifuncţională

Tot în vederea unei reabilitări ulterioare, Consiliul Local a aprobat planul de amplasament al fostului manej din ansambul Cazarma Husarilor din Piaţa Cazărmii 17.

Construcţie aflată pe lista monumentelor istorice orădene, manejul urmează să fie reabilitat în baza unui proiect european şi reintrodus în circuitul turistic.

Conducerea municipalităţii ia în calcul varianta de a amenaja aici o clădire multifuncţională care să poată fi folosită pentru organizarea de evenimente atât de Liceul Teoretic German Friedrich Schiller din vecinătate, cât şi de municipalitatea orădeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
IMI E O SCARBA...DE MA DOARE
@Tinas: Deci avem un avocat slabut, un mason neo protestant cu aere de....academician ( propria lui firma e prost gestionata, cfm. bilanturilor publice pe site-ul MF ), o taximetrista, un dintaras obscur, un...( nu stiu ce sa zic despre F.B.), etc. Nu-mi vin in minte toti! Totusi nu mai e creatoarea de arta....Magdalena ( Anca ). Mai adaugam un arhitect sef care nu e arhitect, punem si un arhitect facut la Cluj ( nu la "ION MINCU ) care domina municipiile penelisto/pedeliste si iata cine conduce Oradea si cine elaboreaza PUG-uri, PUZ-uri! PS: sa nu uitam de "etnologul" absolvent de...Hyperion, consilier judetean!
Postat 29 Iulie 2016, 23:07 de TDS
Zatttt..
Consiliul local !!! ceata de papitoi platiti cu bani grei de catre oradeni...ma ia cu plins..dar....asta au dorit oradenii...un alai pt Bolovan.....intrebarea mea este ..cum vor raspunde ??pt ca exista un final..si nu e roz..
Postat 29 Iulie 2016, 21:29 de Tinas
MASONII ȘI ARHITECTURA
Mereu m-am întrebat cine a putut crea urâțenia de cladire ( fost sediu IJPIPS, fost sediu Direcția Vamală ). Am primit răspunsul. Numai masonii puteau crea așa ceva ( Palladi știe! ).
Postat 29 Iulie 2016, 08:33 de TDS
Ceausescu 2
Nici macar in perioada lui Ceausescu nu s-au facut asemenea demolari si distrugeri in oras cate face acest om. Si totul vom afla ca a fost in folosul propriului buzunar si a acolitilor lui. Oare cand vor intelege desteptii care l-au votat ca asta nu face ci distruge. Si sa vedeti ce va mai urma. Uite asa tot centru va fi inchis probabil pana la urma definitiv circulatiei cu autovehicole, bineinteles ca el si acolitii lui vor avea embleme speciale de acces.
Postat 29 Iulie 2016, 07:49 de aaaaa
bolojan se poarta ca un dictator
Bolojane, si Ceausescu a demolat si a sfirsit-o rau! Baga de seama ca prea ai devenit dictator!
Postat 28 Iulie 2016, 22:24 de andreimagheru
Ceausescu 2
Nimeni nu-l poate opri pe * asta?
Postat 28 Iulie 2016, 22:04 de Aliodor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON