URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2016, 07:39

"Să ne bucurăm de viaţă!" Acad. prof. Ovidiu Bojor le-a vorbit orădenilor despre secretele longevităţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala Mare a Primăriei Oradea a fost neîncăpătoare joi seară, la întâlnirea orădenilor cu profesorul Ovidiu Bojor, socotit drept părinte al fitoterapiei moderne. Având 91 de ani şi purtând în spate zeci de ani de cercetări, Bojor a venit la Oradea cu dorinţa sinceră a împărtăşirii cunoştinţelor sale legate de nutriţie şi viaţă sănătoasă.

Moderatorul evenimentului, Cristina Puşcaş, vicepreşedinte al Asociaţiei "Cei 40 de Mucenici", a făcut o trecere în revistă a biografiei savantului, respectiv a cercetărilor sale, amintind, între altele, că a fost unul din miile de români care au suferit în temniţa comunistă.

În prezidiu a luat loc şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea, care a subliniat tinereţea spirituală a invitatului, Ovidiu Bojor fiind un tip foarte energic pentr vârsta sa. "Cred că este o mare onoare pentru noi toţi să avem printre noi o persoană la 29 de ani. La aceşti 29 de ani, dânsul (n.r.- O. Bojor) are o pregătire extraordinară. Deşi a stat în închisoarea comunistă, nu a renunţat la credinţă, iar în această seară este o binecuvântare să-l avem alături de noi", a precizat V. Bercea, cu referire mai degrabă la vârsta sufletească a celui pe care-l avea lângă sine.

Conferinţa ţinută de O. Bojor a reprezentat o sinteză utilă a învăţămintelor sale de pe parcursul anilor. A ţinut să precizeze de la început că "am avut 37 de misiuni, pe diferite continente, şi de 37 de ori m-am întors în România!", neuitând, deci, că menirea sa a fost mereu de a "rodi unde a fost semănat".

"Deviza mea, când am realizat că trebuie să fac ceva în viaţă, a fost să pun pe primul plan iubirea! De la Creator până la furnică şi homo sapiens (…) iubirea a călăuzit tot timpul toată activitatea mea. (…) La 88 de ani am pus pe orizontală acest număr şi am înţeles că venim de la minus infinit şi ne îndreptăm spre plus infinit", şi-a explicat invitatul filosofia de viaţă, subliniind şi faptul că gândirea pozitivă este la fel de importantă: "N-am avut niciodată ură faţă de nimeni (…) Este cea mai mare greşeală. Te roade, aşa cum rugina roade fierul".

Prezentarea sa a plecat de la aspecte generale ale traiului uman, precum speranţa de viaţă, factorii care-o determină, dar şi motivele pentru care ea nu este atinsă în unele situaţii. Deşi "suntem programaţi să trăim 120 de ani", nu longevitatea contează, spune Bojor, ci "să ne bucurăm de viaţă". Pe lângă vârsta biologică, omul mai are o vârstă spirituală. Una din cele mai importante metode de a ne menţine "tineri" este să ne întoarcem uneori cu mintea spre copilărie, a arătat profesorul.

În discursul său, Ovidiu Bojor a remarcat şi faptul că în ziua de azi, numeroşi tineri suferă de boli altădată geriatrice, aceasta din cauza schimbării rapide a modului de viaţă. În menţinerea sănătăţii corporale şi sufleteşti este important să ţinem seama de toate felurile de terapii şi de cunoştinţele tuturor tipurilor de medicină. Bojor a oferit exemplul meloterapiei (terapia prin muzică) şi a sacroterapiei (terapia prin rugăciune). Dacă omul nu este atent, a spus, el poate suferi nu doar din cauza bolilor fizice, ci şi din cauza celor sufleteşti. "Poţi muri de inimă rea, fără doar şi poate".

Bojor a împărtăşit şi că stilul său de viaţă nu i-a fost impus de nimeni. Este adeptul împărţirii zilei în trei cicluri a câte opt ore (câte opt pentru muncă, odihnă activă, respectiv somn), dar şi al alimentaţiei cu cinci mese pe zi. Totuşi, "fiecare dintre noi neglijăm odihna activă, adică nu profităm de bucuriile vieţii. N-o facem din cauza condiţiilor mizere de la lucru şi a sărăciei, sau fiindcă muncim prea mult".

Între altele, profesorul a mai subliniat şi că este foarte importantă atitudinea. "Trebuie să învăţăm să dăruim: un zâmbet, cuvinte frumoase, o bucăţică de pâine", a spus acesta, completând că a cădea în plasa celor ce pretind rezultate miraculoase în urma dietelor e foarte periculos. "Dieta vine de la detos, care înseamnă mişcare, alimentaţie şi echilibru. Suntem omnivori, deci trebuie să avem un regim alimentar echilibrat", a spus profesorul, completând că "trebuie să fim optimişti şi să găsim nişte modele".

Spre finalul prezentării sale, invitatul orădenilor a fost recompensat cu a diplomă de excelenţă din partea Asociaţiei Pro România Europeană, înmânată de profesorul universitar Ion Zainea. "Bojor promovează valorile româneşti şi a promovat în lume secretul tinereţii fără bătrâneţe", a fost motivaţia din spatele acordării diplomei onorifice.

În final, publicul a fost invitat să adreseze întrebări, iar profesorul Bojor a acordat autografe pe cărţile aduse pentru orădeni cu această ocazie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON