URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2016, 11:01

Nimic despre Trump

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai mare provocare pentru un comentator din presă în momentul acesta este să nu scrie despre Donald Trump. Nu e uşor, credeţi-mă. Să scrii, spre exemplu, despre faptul că ai caloriferul rece în timp ce planeta e cu ochii pe votul din America pare dovadă clară de autism jurnalistic şi de desuetudine. Deci, nimic despre Trump.

Dar de când ne interesează pe noi atât de mult alegerile din Statele Unite? Păi cam de când au devenit un show de televiziune şi pentru români. Acum 20 de ani, alegerile de peste ocean nu ţineau românii lipiţi de televizor o noapte întreagă şi nici nu îi transformau pe toţi în analişti politici. Această metamorfoză a politicii în divertisment explică parţial şi alegerea noului preşedinte. Înainte de toate, oamenii sunt telespectatori, iar telespectatorilor le place spectacolul.

Pe lângă acuzaţii, calomnii, certuri şi manipulări, "războiul de 18 luni" care divide America în două scoate la iveală şi câteva lucruri bune. Unul dintre acestea sunt speech-urile candidaţilor. O analistă de la CNN spunea în aşteptarea discursului doamnei Clinton că, în democraţia americană, speech-ul de acceptare a înfrângerii este mai important decât cel al învingătorului.

Aşa cum se aştepta, fosta viitoare-primă-femeie-preşedinte a servit o nestemată care va rămâne în manuale. Căci candidaţii sunt cum sunt, dar scriitorii de discursuri sunt de-a dreptul strălucitori în America. Par să aibă toţi background artistic, hollywoodian. Cuvintele lor ating deopotrivă corzile sensibile şi pe cele de grosimea unor ramuri de copaci seculari. Manevrează emoţiile cu abilitate, zgândăresc orgolii şi mângâie răni cu o dualitate perfectă.

Show-ul din Statele Unite nu s-a încheiat odată cu numărarea voturilor. El abia a început, va dura cel puţin 4 ani şi se anunţă foarte interesant. Poate dura şi mai puţin, în cazul în care noul şi impulsivul preşedinte, supărat că nu poate face chiar tot ceea ce vrea, va demisiona şi se va întoarce la corporaţia lui, unde este tratat ca Dumnezeu. Ah, dar iată că nu mi-am ţinut promisiunea din titlu...

La noi, în schimb, spectacolul campaniei electorale abia începe. Va fi unul mai mic, cu mai puţin confetti, dar cu mai multe acuzaţii, cu mai puţine discursuri geniale, dar cu infinit mai multă încrâncenare. În faţa ecranelor se va afla acelaşi public necruţător şi intransigent la nivel declarativ, dar atât de indulgent când vine vorba de fapte. Un public din care face parte şi un ins care, în timpul alegerilor din SUA, se întreba suspicios pe Facebook: "Ştie cineva de ce americanii votează noaptea? Şi nu e prima dată"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DEX
Mulțumesc pentru precizare, însă DEX-ul spune așa: ”INS, inși, s. m. = Individ, persoană, om.” Dar, cum noi, românii, am inventat expresia ”un om cu femeia lui”, și observația dvs este corectă. :)
Postat 15 Noiembrie 2016, 09:38 de LucianCremeneanu
O mentiune
Fain articolul, dar ma vad nevoit sa aduc o mentiune: "Insul" acela pomenit la final era femeie.
Postat 14 Noiembrie 2016, 12:53 de trotineta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON