URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2014, 18:35

Ledu-i led şi iară led...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şi s-au aprins luminile de iarnă din nou. Primăria a instalat deja ghirlandele în parcul din centrul oraşului şi le-a băgat în priză. La data la care veţi citi aceste rânduri va fi deja minim 1 Decembrie, iar Oradea se va afla în sărbătoare. Lumina ledului de sărbători se va îngemăna cu lumina înaintaşilor şi va străluci de Ziua Naţională a României. Apoi va străluci de concertul lui Hruşcă şi al lui Fuego şi de toate zilele libere ce vor urma. Ah, da, şi în ziua de naştere a lui Iisus.

Zăpada, gerul, avalanşele, inundaţiile, cutremurele, crizele economice sau de lumbago, încălzirea globală, gingaşii ghiocei de ianuarie sau sfârşitul lumii ne iau întotdeauna pe nepregătite. Nu însă şi sărbătorile de iarnă. Pentru ca nu care cumva sania lui Moş Crăciun să-şi greşească traiectoria sau fiul Domnului să nu nimerească din prima ieslea potrivită, autorităţile aprind luminile prin oraşe încă de la sfârşitul lui noiembrie. Inventată de consumerismul târziu, aprinderea cât mai grabnică a luminilor sporeşte cifra de afaceri, umflă facturile de curent şi amplifică artificial o perioadă de sărbătoare. Dar de ce să ne mirăm când Black Friday ţine la noi o săptămână?

Îmaginează-ţi că primeşti un tort cu o lună înainte de ziua ta, iar prietenii îţi cântă "Mulţi ani trăiască!". Sau că primeşti diploma de absolvire tot cu o lună înainte de examenul de licenţă (orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare). Ori că, la început de campanie electorală, auzi un candidat prezentându-se "Bună ziua. Sunt Cutare Cutărescu, viitorul preşedinte al României". De la polul opus am un exemplu personal: într-un an am ţinut în casă bradul de Crăciun până la 1 Aprilie. Nu mi-a adus nicio bucurie, ba dimpotrivă, mi-a fost ruşine de vecini când l-am aruncat.

Marea criză a omenirii nu e cea financiară, nici cea religioasă, nu e nici măcar cea morală. Pare să fie exclusiv criza de timp. Nu mai avem răbdare cu nimic, pentru nimic. Ne grăbim să creştem, ardem etape, ne considerăm câştigători la jumătatea meciului, lansăm artificii la mijlocul numărătorii inverse, demonetizăm sărbători, vrem Paştele şi Crăciunul dintr-o dată, dacă s-ar putea, pe un şezlong, la plajă, cu lumini de sărbători de iarnă deasupra capului.

Bunica stingea după noi, nepoţii ei, becurile din camerele în care nu se afla nimeni. Noi le aprindeam iarăşi, pentru te-miri-ce motiv, ea le stingea din nou şi ne povăţuia să facem la fel. Nu o făcea din zgârcenie sau din deranj la mansardă, ci dintr-un pur simţ al măsurii. Bunica ştia să respecte banul, resursele, sărbătorile şi, mai ales, ştia să respecte timpul. Drept recompensă, şi timpul a respectat-o pe ea, tratament de care tare mă tem că noi nu vom avea parte. Dacă bunica ar trăi acum, ar scoate din priză cu mâna ei luminiţele de Crăciun şi le-ar spune primarilor că încă n-a venit timpul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON