URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 20 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fiecare are impresia că meseria lui e cea mai importantă, că fără el nu se poate, că oricum eforturile nu-i sunt răsplătite și că salariul nu e niciodată de ajuns. Așa că nu trebuie să ni se pară nemaiîntâlnit comportamentul angajaților de la UPU.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ştiam că Sicilia e cea mai săracă zonă, dar una dintre cele mai frumoase, cu nenumărate vestigii ale unor civilizaţii străvechi, cu straturi greceşti, romane, arabe, normande, hispanice. Ca de obicei, am întâlnit şi acolo români, mai mulţi decât m-aş fi aşteptat. Unul, Ionuţ, din Dâmboviţa, mi-a spus că în ruptul capului nu s-ar întoarce în România. "Banii pe care voi îi primiţi acum în ţară sunt bani mincinoşi, n-o să vă ţină mult"...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Există destul de multe femei care sunt atrase de o anumită tipologie de bărbaţi: aroganţi, duri, insensibili, flegmatici, care încearcă mereu să-şi controleze partenera ori sunt pur şi simplu narcisişti incurabili. Bărbaţii aflaţi la polul opus nu le atrag: calmi, atenţi, politicoşi, răbdători, care respectă graniţele intimităţii impuse de femeie. Cum se face atunci că unele femei aleg parteneri din prima tipologie, ajungând în relaţii abuzive în care se complac, când sunt curtate în acelaşi timp de "băieţii buni"?
26 Octombrie 2010, 08:34

Înjurături în familie: PDL-istul Călin Mocan, şantajat de ziarul... PDL-ului

Înjurături în familie: PDL-istul Călin Mocan, şantajat de ziarul... PDL-ului BANII SAU "FAŢA"! Călin Mocan (stânga), şeful Gărzii de Mediu, îl acuză pe patronul JDD Narcis Fekete (dreapta) că l-a bălăcărit în ziar pentru că nu i-a dat bani. "Domnul Fekete m-a abordat spunând: "Ar trebui să daţi ceva bani". Ne-am întâlnit, am vorbit, dar eu nu am cotizat, aşa că m-a "pictat" în ziar"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PDL plătea, iar JDD scria! Mai bine de un an de zile "Jurnalul de dreapta", creat pe scheletul fostului "Jurnal de dimineaţă", a servit PDL Bihor ca oficios de partid. Mai exact, oamenilor lui Petru Filip şi celor care "cotizau" la ziar. Odată cu demisia senatorului din fruntea filialei, înţelegerea a căzut. Şi a început scandalul!

BIHOREANUL vă prezintă modul în care PDL şi-a cumpărat imaginea luni în şir cu bani adunaţi de la primari şi de la şefii de deconcentrate, terfelindu-i pe cei care nu şi-au plătit liniştea...

Ţintă: Mocan!

Scandalul a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute. Călin Mocan, şeful Gărzii de Mediu Bihor, membru PDL, a fost atacat vineri în suplimentul "Funky JDD" al publicaţiei de buzunar JDD, până de curând oficiosul partidului. Atacul l-a enervat la culme. "Am aflat cu o seară înainte că urma să fiu terfelit la ziar. Informaţia a "transpirat" probabil ca să mă ofer să cotizez, dar eu nu fac aşa ceva", spune Mocan.

Intitulat "Parfum cu miros de şpagă", articolul din JDD este o reluare dezlânată a dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL încă din vară cu privire la duhoarea care domnea peste oraş fără ca Garda de Mediu să ia vreo măsură. Unii au comentat non-combatul lui Mocan prin prisma unor presupuşi bani băgaţi în firma de publicitate a soţiei sale de societatea Nutrientul, potenţialul poluator. La acea vreme, directorul a negat vehement orice legătură. Acum, însă, nici nu s-a mai deranjat, considerând că articolul nu are o motivaţie jurnalistică.

"M-au atacat pentru că nu am cotizat la ziar", susţine directorul. Mocan povesteşte că a avut în primăvară o întâlnire cu patronul JDD, Narcis Fekete, fost jurnalist cu numeroase falimente de presă la activ, care i-a cerut să dea bani publicaţiei. "M-a abordat personal şi mi-a cerut să văd cum pot ajuta JDD. Eu i-am cerut o ofertă de reclamă, nu am primit-o, aşa că nu am dat niciun ban".

Fiind oficiosul partidului, obiceiul ca directorii şi primarii PDL să cotizeze la gazetă era sfânt. "Ştiu mai mulţi colegi care au plătit. E treaba lor. Eu nu am plătit. PDL are chitanţier, dacă vreau să cotizez plătesc la partid, de ce să îi dau bani lui Fekete?", protestează directorul.

Banii de gazetă

03 Misu Jan Manolescu.jpgBIHOREANUL a aflat că relaţia de afaceri dintre PDL şi JDD a început în urmă cu un an, chiar înaintea alegerilor prezidenţiale. "Asocierea a plecat de la ideea că partidul are nevoie de o publicaţie în care să se poată face auzit şi în care să nu se trezească că lângă un articol favorabil notat cu "publicitate" apare altul în care e desfiinţat", spune Mişu Jan Manolescu (foto), preşedintele PDL Oradea.

Toată afacerea s-a derulat prin firma Media Centru Dreapta SRL, în care au intrat ca acţionari, cu câte 25%, pe de-o parte Manolescu şi Traian Abrudan, din partea PDL Bihor, iar pe de cealaltă Narcis Fekete şi Marius Barac, un om de afaceri local. O vreme, afacerea a mers ca unsă. "Cei 17 primari PDL şi directorii deconcentratelor, puşi de partid, cotizau la ziar cam 5 milioane de lei pe lună, sub formă de anunţuri, de articole publicitare, de ce-o fi", povesteşte un fost angajat al JDD.

Dacă în campanie banii au curs gârlă, după "prezidenţiale" cotizanţii băgau tot mai greu mâna în buzunar, aşa că au trebuit "motivaţi". "Cine nu plătea, nu intra în ziar! Deşi era publicaţia partidului, nu apărea oricine. Consilierul local Dorin Corcheş, de exemplu, cât era el de şef de cabinet al senatorului Filip, nu avea voie să apară în ziar pentru că nu plătise", spune ziaristul.

"Doi cocoşi"

Lucrurile s-au complicat şi mai tare odată cu adâncirea conflictului dintre preşedintele PDL Bihor Petru Filip şi preşedintele executiv, Ştefan Seremi. Pe fondul apropierii alegerilor din partid, cei doi şi-au adunat tabere. Însă doar tabăra lui Filip avea acces la gazetă! Prietenia dintre Filip şi Fekete, care a şi dus la perfectarea afacerii, a făcut ca toţi oamenii lui Seremi să fie scoşi din ziar. "În afacerea JDD, în loc să îşi facă imagine sau să dea în adversarii politici, pedeliştii mai mult şi-au dat la picioare", povesteşte ziaristul.

Conflictul a avut manifestări groteşti. Spre exemplu, numele prefectului Gavrilă Ghilea nu apărea în ziar, doar pentru că acesta trecea drept omul lui Seremi! Când devenea inevitabil, era pomenit doar ca "prefectul de Bihor"! Pe aceeaşi listă figura şi Călin Mocan, considerat tot omul lui Seremi, pentru că în adolescenţă a fost o vreme prietenul fiicei acestuia, şi unii primari din judeţ.

"Situaţia e încâlcită rău. Nu se poate spune că în PDL Bihor există două tabere, ci că există doi cocoşi care se bat cap în cap. Acesta este şi motivul pentru care, dacă Filip a susţinut ziarul, Seremi l-a abandonat", spune un pedelist cu state vechi.

Sfârşit de activist

La sfârşitul lunii aprilie, înfuriat de reproşurile făcute de Seremi în cadrul unui interviu acordat săptămânalului BIHOREANUL, în care l-a acuzat că se foloseşte de oameni după care îi abandonează şi i-a reproşat pierderea alegerilor locale în faţa liberalilor, Filip a demisionat brusc din funcţia de preşedinte al PDL Bihor. Mai mult, a anunţat că nici nu va candida la viitoarele alegeri.

Automat, afacerea cu ziarul a căzut. Preşedintele interimar, Ştefan Seremi, nu mai avea niciun interes ca filiala să susţină o fiţuică ce servea doar imaginii fostului preşedinte. "Ideea parteneriatului a fost a lui Filip. Seremi nu a mai fost de aceeaşi părere, aşa că de prin iunie nu am mai finanţat ziarul", povesteşte acum Manolescu.

În ciuda retragerii PDL, foaia păstrează în continuare relaţii apropiate cu cercuri din partid, dar ambiţia lui Fekete e să îi facă imagine de publicaţie "independentă". Iar cea mai bună metodă pentru a demonstra că a ieşit de sub tutela partidului este să atace membri PDL. Şi normal, n-o să dea în cotizanţi, ci în cei care nu au achitat "taxa de protecţie"...


ŢAC, LA JDD!
"Să-mi spună în faţă că i-am cerut bani!"

Personaj controversat, Narcis Fekete neagă vehement că i-ar fi cerut bani directorului Gărzii de Mediu Bihor. "Dacă e bărbat, să vină şi să îmi spună în faţă că i-am cerut bani!", spune Fekete. Patronul JDD recunoaşte că a avut o discuţie "dar am vorbit dacă ar fi interesat să găsească o formulă de colaborare prin agenţia de publicitate a soţiei sale".

Fekete zice că a vorbit cu Călin Mocan în sediul PDL Bihor şi are un martor care îi poate susţine spusele. "A mizat pe faptul că JDD e ziarul partidului şi nu va scrie niciodată de el. Ei bine, nu mai este! Ziarul este independent financiar din luna mai", se laudă Fekete.

Afaceristul spune chiar că, deşi articolul despre director a fost "documentat" de o lună de zile (chit că nu conţine nici urmă de vreo documentare), a fost ţinut la sertar pentru că Mocan "a făcut presiuni să nu apară". Fekete dă de înţeles că pedelişti "grei" au intervenit pentru colegul lor. Dar nu s-a lăsat, chiar dacă vechile tovărăşii mor greu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ma*dvei
Pdl-ul o adunatura de hoti...Uitati-va la directiile din tutela lor,la inspectoratele din judet si ascultati opiniile si parerile celor ce au avut de a face cu ei. Un post 2500 de euro,interventii peste tot pentru bani la negru ,O sleahta de borfasi utc-isti care au sarit la gatul inaintasilor pcr-isti sa le ia locul ca ii razbisera foamea .Astia sunt pdl-istii ,toti...unul si unul...Vedeti istoria lui Blaga seful utcistilor din Stei ,a lui Matei,Luca,si altii...
Postat 30 Octombrie 2010, 05:43 de Burebista
nu fiti mocani cu Mocanu!
Mocanu? Ala e un tip de mare caracter, un barbat adevarat care nu rateaza nici o ocazie sa se laude cum i-a pus-o pe limba fiicei lui Seremi. Cum sa fie el santajat, el care e nepatat? El e un gigant, si ca caracter si ca capacitate. Fostul vanzator de cartele de reincarcare e acum un simbol al cinstei.
Postat 27 Octombrie 2010, 21:45 de perversace
Sa vina stenogramele
S-a-ntors lumea cu capu-n jos! Mai urmeaza sa santajeze Crisana pe Popa Cornel si pe Misu Bar.
Postat 26 Octombrie 2010, 15:54 de Cornel Nistorescu
HAI LA LUPTA CEA MARE
Calin Mocan face atat reclama pe fata (se penseaza la sprancene) cat si ascunsa (se epileaza inghinal) Salonului de frumusete patronat de fiica lui Seremi, acolo unde beneficiaza de aceste servicii in mod gratuit! Sa se termine odata cu relatiile astea de partid pe banii contribuabililor, care ajung sa isi dea ultimii bani pe operatii estetice din dorinta de a ajunge frumosi ca acesti "gigolo politici" si de succes ca si odraslele "baietilor destepti" din partide! Spuneti adevarul: numai membrii"cooperativei" sunt admisi la ciolan!
Postat 26 Octombrie 2010, 13:26 de Dinu Paturica
@dan oradeanul
e important,pt. sa stie lumea cine-i mai credibil si dupa trecut.
Postat 26 Octombrie 2010, 11:09 de cineva
OK
@mc: probabil ca e asa cum zici dar pana la urma ordinea e mai putin importanta!
Postat 26 Octombrie 2010, 10:49 de dan oradeanul
nume corect
Numele corect este FEKETE BANDI PISTA NARCIS
Postat 26 Octombrie 2010, 10:05 de mc
nume complet
de ce nu ii scrieti numele complet fostului ospatar din "epoca de aur"? FEKETE NARCIS BANDI PISTA! Superb!!!!
Postat 26 Octombrie 2010, 09:13 de dan oradeanul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)
 • Cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat cu o dublă lansare de carte (FOTO)
 • Festivalul „Flori de mai”: Elevii cu cerinţe speciale şi-au demonstrat abilităţile artistice, pe scena Teatrului Arcadia (FOTO/VIDEO)
 • Meloterapie: Celebrul violonist Alexandru Tomescu le-a cântat copiilor din Spitalul Municipal Oradea cu vioara Stradivarius Elder - Voicu (FOTO/VIDEO)
 • Universitatea altfel: Târg de joburi 'asezonat' cu muzică şi dulciuri (FOTO/VIDEO)
 • Lecţia de ecologie: Preşedinţii de asociaţii au fost informaţi despre programul pilot de colectare a deşeurilor în trei fracţii (FOTO)
 • Evitaţi! Lucrările la reţeaua electrică au blocat strada Louis Pasteur din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON