URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2022, 20:30

Ziua porților deschise la BNR Bihor: Ce se întâmplă cu banii scoși din circulație (FOTO/VIDEO)

Curioșii au putut vizita, luni, sediul agenţiei bihorene a Băncii Naţionale a României, în cadrul Zilei Porților Deschise.

Sediul BNR Bihor din Parcul Traian a fost deschis publicului între orele 11 şi 18, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înfiinţare Băncii Naţionale Române. Vizitatorii au putut admira expoziţia de monede şi bancnote vechi de zeci de ani, ba chiar au aflat şi ce se întâmplă cu bancnotele scoase din circulaţie.

Tânărul colecționar

Până la orele prânzului, circa 60 de curioşi au trecut pragul băncii, printre ei numărându-se orădeni de toate vârstele, dar şi un tânăr colecţionar.

"Expoziţia mi se pare chiar foarte interesantă. Am început cu câteva bancnote mai vechi şi o să am din ce în ce mai multe. Am două de 2.000 lei şi trei de 1.000 lei. Acum încep să colecţionez şi bancnote de 20 lei, am 17 deja", spune Cătălin Gavriş (foto)

La primul etaj, vizitatorii au putut intra în camera securizată, în care, pe vremuri, BNR Bihor păstra banii şi bijuteriile celor mai bogaţi bihoreni. 

Printre altele, orădenii au putut să revadă sau, în cazul celor mai tineri, să cunoască bancnota de 2.000 lei, prima construită din polimer, pusă în circulaţie în anul 1999, cu ocazia eclipsei solare care a fost vizibilă şi din România.

Bani la reciclat

Mai mult, vizitatorii au descoperit că, la fel ca orice plastic, şi banii se reciclează. Cu toate acestea, bancnotele scoase din uz şi reciclate nu sunt transformate tot în bani, ci în diferite alte obiecte din plastic.

"Bancnotele sunt tocate, tocătura respectivă este topită şi din topitura rezultată se fac alte obiecte din plastic. Se fac umeraşe, se fac coşuri de gunoi, ghivece de flori. Deci aţi putea avea surpriza ca un umeraş pe care îl aveţi în dulap să fi fost cândva bancnote", a spus Gabriela Chise, referent în cadrul BNR Bihor.

Curioşii au aflat și detalii mai puţin ştiute despre leul românesc. De pildă, numele monedei naţionale provine de la moneda din argint, olandeză, denumită leeuwendaalder sau talerul-leu, care a circulat începând cu secolul al XVI-lea pe tot teritoriul Europei.

"Înainte de a avea o monedă naţională, pe teritoriul ţării noastre au circulat mai multe monede (n.r. străine). Se spunea la acea vreme că era un haos monetar. Nu aveam o monedă a noastră. Această monedă (n.r. talerul-leu) este considerată strămoşul monedei noastre", a adăugat Gabriela Chise.

De data aceasta, tabletele interactive amplasate lângă banii expuşi nu au prea stârnit curiozitatea vizitatorilor, deşi pe acestea BNR a pregătit un joc al cărui premiu constat în "confecţionarea" unei bancnote de 1.000 lei cu faţa concurentului.

Vizitatorii BNR Bihor au mai putut aflat detalii despre clădirea în care au intrat, construită între anii 1911 şi 1913, ca sediu al băncii austro-ungare. După Marea Unire, clădirea a fost cumpărată de Banca Naţională a României.

Cei care nu au apucat să treacă luni pragul sediului agenţiei bihorene a Băncii Naţionale a României mai au o şansă marţi, 18 aprilie, tot între orele 11:00 - 18:00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in afara de activitatea muzeala, eram mai curiosi de eficienta, raport de activitate
era bine daca BNR Bihor prezenta organigrama, numar de angajati, cu ce se ocupa oamenii aia 8h pe zi, 5 zile pe saptamana, fond total de salarii si cel mediu, cum ocupa si folosesc acea cladire frumoasa, cu 3 nivele si cateva mii de m2 utili pe care trebuie sa o incalzeasca iarna si sa o intretina...
Postat 18 Aprilie 2022, 21:30 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON