1912. O clădire pentru o bancă
În primii ani ai secolului XX, Oradea avea o economie prosperă, dovadă fiind chiar clădirile ce se construiau în zona ce avea să devină centrul istoric al urbei. O emblemă a acestei bogăţii este clădirea construită între 1912-1913 pentru filiala orădeană a Băncii Austro-Ungare, azi sediul Agenţiei Bihor a Băncii Naţionale a României, din Parcul Traian.
Realizată după planurile arhitecţilor budapestani Hubert Jozsef şi Alpár Ignác, cel din urmă renumit tocmai pentru că a construit o serie de sedii de bănci din imperiu, clădirea cu trei nivele a fost menită să impresioneze. Combinând mai multe stiluri arhitecturale, ea are pe faţadă două coloane impozante care încadrează încăperile concepute ca apartamente pentru şefii băncii.
Drept urmare, aceste camere au ferestre mari şi luminoase, tâmplăria originală fiind păstrată şi în prezent. Accesul în clădire nu este permis străinilor, dar specialiştii care i-au trecut pragul susţin că interiorul e la fel de impresionant şi de bine conservat. Decoraţiile au un lait-motiv în cosiţe împletite, specific austro-ungar, iar împletiturile sunt păzite de mascheroane groteşti, menite să alunge spiritele rele.
2015. Răscumpărată, luată, recuperată
Până în anul 1919, Banca Austro-Ungară a funcţionat în clădirea din Parcul Traian. Instalarea administraţiei româneşti a făcut ulterior ca banca să intre în lichidare, iar imobilul a fost cumpărat de către Statul Român, alături de alte 12 clădiri pe care banca maghiară le deţinea în oraş, pentru Banca Naţională a României.
Documentele din arhiva BNR arată că toate contractele de vânzare-cumpărare pentru terenuri, clădiri şi instalaţii au fost perfectate la Turnu Severin la 29 septembrie 1921, de către reprezentanţi ai Statului Român şi de lichidatorii Băncii Austro-Ungare, România plătind 307.621 coroane din aur pentru clădirea notată în foaia de proprietate ca fiind "Casă şi curte în Olosigul Orăzi".
În toamna anului 1940, când Oradea a intrat sub ocupaţie maghiară, clădirea din Parcul Traian şi-a schimbat din nou proprietarul, Banca Naţională Maghiară întăbulându-se pe clădire. Filiala BNR Bihor s-a refugiat la Beiuş, apoi la Brad - Hunedoara, revenind la Oradea în martie 1945 şi funcţionând până în prezent în impozanta clădire.
În 2010, faţada a fost reabilitată, iar rezultatul a fost considerat un model de bune practici în materie. Calitatea lucrărilor a şi făcut ca în 2011 să câştige locul III în concursul naţional "Faţada anului".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.